Gelaten en gefrustreerd. Zo klonk trainer Marc Brys van Germinal Beerschot toen hij vrijdag op het einde van de persconferentie na de verloren thuismatch tegen Lokeren op eigen initiatief iedereen verraste. “Ik ben blij dat de trainer voor volgend seizoen gekend is”, zei hij cynisch, “en dat de hypocriete en schijnheilige show eindelijk ophoudt.”

Brys is boos omdat volgens hem al maanden geleden beslist werd dat Harm van Veldhoven, nu nog trainer bij Cercle Brugge, hem volgend seizoen opvolgt. “Als zo’n beslissing valt, moet je daarvan in kennis worden gesteld. Niet meer. Niet minder. Dat lijkt mij de meest correcte houding tegenover iemand die zelf tracht correct en loyaal te zijn.”

Brys baseert zich voor zijn beweringen op informatie die hij toegespeeld kreeg. “Het ging voldoende rond, bij collega’s, makelaars. En als die persoon zelf contact opneemt met een speler in verband met volgend seizoen … Als ik gesprekken voer met een club en niet zeker ben dat ik daar kan werken, zal ik niet proberen om al iemand te contacteren om te horen of die meegaat. Er waren signalen genoeg.”

Bij Germinal Beerschot wordt beweerd dat het eerste echte contact in die richting dateert van ongeveer veertien dagen geleden. Dat zegt ook Van Veldhoven zelf. Brys lacht. “Toen hadden we net met 4-0 van Club gewonnen, 10 op 12 gehaald. En net dan wordt met andere trainers gepraat. Dat lijkt mij … Als ze zich willen blijven handhaven in het kwaad, moeten ze dat eens goed uitdokteren.”

De reden om volgend seizoen niet met Brys door te gaan, zijn de wisselvallige resultaten. “We hadden meer van dit seizoen verwacht”, zegt ondervoorzitter René Snelders. Als Brys gevraagd wordt of hij het gevoel heeft dat hij het maximum uit zijn groep gehaald heeft, zegt hij : “Het maximum … dat is moeilijk te zeggen. Misschien niet.

“Ik denk dat het verlies van een aantal personen te weinig doorgedrongen is. In de eerste plaats dat van Wim De Decker, voor wie er nooit een valabel alternatief is gekomen. Dat heeft ons moeilijkheden bezorgd. Er zijn Argentijnen gekomen, waarbij er drie dezelfde positie bekleedden. Was dat nodig ? Maar begrijp me niet verkeerd, ik ben niet ontgoocheld over het materiaal dat ik ter beschikking kreeg.”

Afgelopen weekend wenste Germinal Beerschot nog steeds het seizoen uit te doen met Brys. En die zegt dat zijn motivatie door dit alles geen knauw heeft gekregen. “Er is niks veranderd. Nu weet iedereen het, in plaats van dertig à veertig procent van de mensen. Dat is het enige verschil. Ik zal even consequent mijn best blijven doen. Iets anders zou ongehoord zijn.

“Mijn appreciatie voor meneer Verhaegen is nog altijd heel groot. Alleen jammer dat je nu met een wrang gevoel weggaat, want het blijft een fantastische club. Ik wil zeker niet natrappen, daar is Germinal Beerschot me veel te dierbaar voor.”

GEERT FOUTRé & KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content