De stunt is er. Na verlengingen en strafschoppen wipte Club Brugge Borussia Dortmund. ‘Ik ben niet verrast’, zegt Trond Sollied. ‘We kunnen beter.’ Op naar AC Milan, Celta de Vigo en Ajax !

Tomi sterft

Toch nog eerst één keertje terugspoelen – de allerlaatste keer. Dortmund-Brugge is 3 minuten en 10 seconden ver. Peter Van der Heyden onderschept een verloren bal van Tomas Rosicky. Hij heeft de intentie om meteen vooruit te spelen, maar ziet dat het centrum wordt gesloten en dat hijzelf vanaf de linkerkant door Otto Addo onder druk wordt gezet. Hij draait zich en speelt terug op zijn doelman. Hij doet dat zoals het hoort over de grond en op de rechtervoet, naar het schijnt de beste voet van Tomislav Butina. Máár. Butina, aan zijn eerste officiële wedstrijd voor Club toe, laat de bal bij de controle veel te ver van de voet springen, wil hem voor de aanstormende Marcio Amoroso nog wegtrappen, maar is te laat. De bal verdwijnt in doel. 1-0. Butina sterft. Volgens de trainer is Van der Heyden medeverantwoordelijk. Hoezo ?

“Na één minuut moet je niet al beginnen terug te spelen”, zegt Trond Sollied. “I hate it, terugspeelballen. Het is ook absoluut ons spel niet. Wij spelen in de andere richting, met de bedoeling te scoren in de juiste goal. Terugspelen was echt de allerlaatste optie. Zeker in de eerste minuten tegen een tegenstander waarvan je weet dat hij agressief zal starten, breng je je doelman nooit in een moeilijke situatie. Trap de bal liever het stadion uit, desnoods tot in Gelsenkirchen.”

De verrijzenis van Tomi

Butina mag na zijn monumentale blunder blijven staan en wordt uiteindelijk nog de gevierde held. Hij redt de strafschoppen van Marcio Amoroso en André Bergdølmo en legt daarmee de basis voor de kwalificatie voor de Champions League. Dany Verlinden (40), die thuis tegen Dortmund en La Louvière nogal opvallend in de fout was gegaan, blijft op de bank en is boos. Hij vindt dat de trainer hem uit respect verantwoording verschuldigd was.

“Ik heb drie goeie doelmannen, maar op basis van wat ik zag op training en in wedstrijden vertelde mijn intuïtie mij dat ik moest veranderen”, zegt Trond Sollied. “En ik had die ingeving al van voor La Louvière. Ik had echt het gevoel dat het het moment was om te wisselen, zeker in een seizoen waarvan je weet dat Dany niet eeuwig kan meegaan. Of dit een definitieve wissel is, weet ik niet. Het kan, maar ik hou alles open. Butina is geen jonge gast meer ; hij heeft zich tijdens de wedstrijd knap weten te herstellen, hij heeft bewezen dat hij mentaal sterk is. Hij is een winnaar en winnaars hebben we nodig. Komt van Dinamo Zagreb, een ploeg die altijd won. Is dus ook gewoon van in een offensieve ploeg te spelen, van lange tijd geen werk te hebben en dan plots wel.

“Tomislav Butina, DavidRozehnal en IvanGvozdenovic zullen het alledrie maken in Brugge, als voetballer én als mens. Daar ben ik nu al honderd procent zeker van, op basis van wat ik zie en wat ik hoor. Ook Ivan is een winnaar. Hij was kapitein van Rode Ster Belgrado. Dat betekent iets. Hij kan veel posities spelen. Hij moet geduldig zijn, want ook zijn kans komt. En David is pure klasse. Hij wordt een topper. Club Brugge is geen eindstation voor hem.”

André piekt

Momenteel Belgisch topschutter scoorde Andrés Mendoza ook in Dortmund. Hij deed het uit vrije trap en woog twee uur lang op de verdediging van Borussia. Op Antwerp (0-4) maakte hij zaterdagavond vanop de stip al zijn vijfde goal in de competitie. Heeft volgens sommigen een mentaliteit die niet thuishoort bij Club Brugge, maar overleeft er dankzij Trond Sollied. In dit seizoenbegin is hij met afstand de beste spits van de landskampioen.

“Hij is een goeie spits, is bijna nooit geblesseerd, fysiek sterk en zit momenteel in een goeie periode”, zegt Trond Sollied. “Hij is ook een positieve jongen, hoor. Wat ik soms over hem lees, is bullshit. Je moet spelers zichzelf laten zijn ; en alle spelers hebben een verschillend karakter. Andrés is Andrés, er kan al eens gelachen worden. We kennen hem, we kunnen al eens iets door de vingers zien. Ik ga niet iedere minuut de politieman spelen ; in zulke dingen moet je niet veel energie steken, vind ik.

“Ik vind hem beter tegen sterke ploegen nu. We zullen zien of hij ook tijdens de Champions League zijn stempel kan drukken. Momenteel is hij topschutter, ja, maar conclusies moeten we daaruit nog niet trekken. Laten we daarvoor minstens wachten tot speeldag 10. Feit is dat zijn balaanname nog veel beter moet. Dan zal hij nog veel meer scoren, aangezien hij zich zo vaak in scoringspositie bevindt. Hijzelf moet daaraan werken, ik niet. Groeien zal hij sowieso nog, want hij is nog jong.”

Leren van ongelukken

De eerste goal was een blunder en de tweede het gevolg van twee opeenvolgende dekkingsfouten, maar al bij al trok Club zich in Dortmund in defensief opzicht fatsoenlijk uit de slag. Zeker nadat de trainer zich vier dagen eerder ernstig zorgen had gemaakt over het positiespel van zijn verdediging in de thuiswedstrijd tegen La Louvière. Toen slikte zijn ploeg drie goals, één vijfde van het aantal dat zijn ploeg er volgens hem op een heel seizoen maar zou mogen slikken.

“Meer dan vijftien goals pakken op een seizoen is niet erg als je er 150 maakt”, zegt Trond Sollied. “Tegen La Louvière vielen de goals uit het niets en keurt de scheidsrechter ook nog een goal van Andrés onterecht af. Dat kan gebeuren, álles kan gebeuren in voetbal. Het is een kwestie van concentratie, maar ik kan mijn spelers toch niet doodschieten ? Je moet het accepteren. Alle ongelukken die op aarde gebeuren, worden veroorzaakt door mensen û en niet door machines. Hopelijk kunnen we leren van zulke wedstrijden.

“Ik sluit niet uit dat ik Timmy Simons nog wel eens achteraan zal zetten, maar ik vind dat hij ons team meer bijbrengt vanaf het middenveld. Met zijn loopvermogen, zijn werkkracht en het positivisme dat hij daar op andere spelers overbrengt. Het is ook positief dat we achterin voor het eerst in drie jaar een doublure hebben voor Peter. En vergeet ook Marek Spilar niet. Als hij straks terugkeert, zullen we nog sterker zijn.”

Ups & downs

In offensief opzicht blijft er de realiteit dat Club Brugge slordig met doelkansen omspringt, maar ook nog te vaak met de ruimte die er na een snelle omschakeling soms ligt. In Dortmund was de slordigheid in de passing bij momenten echt storend.

“Dat is vooral mentaal”, zegt Trond Sollied. “Het moet zo snel gaan dat je geen tijd hebt om na te denken en de bal te controleren. Het niveau dwingt je om meer in één tijd te spelen. Buitenshuis is het moeilijker, want daar is de steun niet zo groot als thuis. In Dortmund zaten er 60.000 die niet willen dat je wint en die hebben bijna onvermijdelijk hun invloed op het spel. Kwestie is natuurlijk zo goed te worden dat we de momenten die we krijgen kunnen benutten, maar daar maak ik mij geen zorgen over. Het belangrijkste is kansen creëren. Ze beter benutten is een kwestie van iedere dag goed trainen, van concentratie, timing, techniek en geluk.

“Spelers hebben natuurlijk ook altijd ups en downs, zeker aanvallers. Bengt Saeternes lukte de voorbije tijd niet zo best en Sergyi Serebrennikov kent een moeilijke periode. Ik had op Dortmund kunnen spelen met Nastja Ceh en Alin Stoica samen in de ploeg, maar deed het niet. Eén : omdat ik vond dat Nastja wat vermoeid was. Twee : omdat ik vond dat we het loopvermogen van Gaëtan Engelbert nodig zouden hebben als Dortmund ons zwaar zou gaan pressen. Ik vond Stoica offensief niet zo slecht, maar zijn defensieve positiekeuzes vond ik minder. Fysiek is hij sterk, nu is het nog zijn positie vinden. Soms gaat het goed, soms minder goed. Wedstrijden zijn verschillend, wanneer het zal lukken weet je nooit met zekerheid. Mijn werk is na overleg met mijn staf match per match keuzes te maken en ik ben gelukkig dat ik kan ik kiezen uit goeie spelers. Het is niet prettig te horen dat je niet geselecteerd bent, maar onderlinge competitie hoort bij topvoetbal. Juist die scherpe concurrentie kan ons nog beter maken.”

Trond weet het beter

Donderdag werd Club in Monaco geloot in een groep met AC Milan, Celta de Vigo en Ajax. Een Italiaanse, een Spaanse en een Nederlandse tegenstander. Drie verschillende, hoog aangeschreven voetbalculturen. Drie affiches. Een poule waarin de kwalificatie niet onmogelijk lijkt bovendien.

“Ik hoop dat we nog kunnen groeien gedurende de Champions League én de lange Belgische competitie”, zegt Trond Sollied. “We zijn voorbereid, mede dankzij de misschien wel dertig internationale oefenwedstrijden die we de voorbije jaren en ook begin dit seizoen al speelden. We proefden van allerhande stijlen en culturen op hoog niveau. Het is bagage, het zit in onze computer.

“Dat we Dortmund uitschakelen, is een bom in Europa, maar ik ben niet verrast. We scoutten hen en zagen dat er mogelijkheden waren. Ik weet ook dat wij goed zijn en in een goeie dag veel goeie teams kunnen kloppen. We kunnen beter dan we woensdag presteerden. Maar op basis van twee keer negentig minuten vind ik onze kwalificatie ook verdiend. In de verlengingen hadden we het moeilijk, omdat we na de uitsluiting van David maar met tien meer waren en zij gokten. Juist omdat zij gokten, kregen ook wij nog kansen trouwens. Thuis hadden we vier, vijf keer moeten scoren. Het was een wedstrijd zoals tegen Olympique Lyon en Galatasaray. Maar vergeten we de competitie niet, want dat is het belangrijkste. Zonder een plaats bij de eerste twee, volgend seizoen geen Champions League.

“Normaal moeten we dit seizoen sterker zijn dan vorig seizoen. We beschikken nu over meer mogelijkheden om te wisselen en te schuiven. Had ik in Dortmund tien anderen opgesteld, het verschil in kwaliteit zou niet zo groot zijn geweest, denk ik. De kwaliteit in de breedte is toegenomen, de ervaring ook. En ikzelf ben natuurlijk ook drie jaar ouder dan toen ik hier drie seizoenen geleden toekwam. Het zou niet goed zijn, mocht ik ondertussen niet geëvolueerd zijn. Ik hoop dat ik in positieve zin veranderd ben. Normaal moet ik nu beter doen met mijn inputs, maar zelf kan ik daar niet over oordelen. Alleen is het natuurlijk wel zo dat ik Club Brugge veel beter ken. Ik weet beter dan bij mijn komst wat we hebben en wat niet, wat we kunnen en wat niet.”

door Christian Vandenabeele

‘Ik hoop dat ik in positieve zin veranderd ben.’ (Trond Sollied)

‘Rozehnal, Butina en Gvozdenovic zullen het alledrie maken in Brugge. Als voetballer én als mens.’ (Trond Sollied)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content