Youngster Hendrik Tuerlinckx glinstert bij Perugia.

S

Opposite Hendrik Tuerlinckx maakte vorig seizoen het mooie weer bij Averbode en versierde een contract voor drie jaar bij de Italiaanse eersteklasser Perugia. Te vroeg een stapje te hoog, vreesden sommigen. Not! Tuerlinckx gaf de twijfelaars de afgelopen maanden lik op stuk, al staat hij daar – het moet gezegd – ook zelf een beetje van te kijken. “Ik kwam naar hier met de bedoeling om veel bij te leren”, zegt het 20-jarige talent, “en om te zien of ik het niveau aankan, maar tegen alle verwachtingen in speel ik redelijk veel. We werkten al zowat twintig matchen af. In de helft ervan kwam ik op het terrein, vijf keer begon ik in de basis.”

Jij pikte dat niveau zomaar op?

Hendrik Tuerlinckx: “( lacht) Blijkbaar. Op training zat ik nooit met het gevoel dat ik aan het verzuipen was.

“Ik had ook een beetje geluk bij een ongeluk. Normaal haalt deze ploeg elk jaar de play-off, en dat zit er ook dit jaar nog in, maar we kenden toch een mindere periode. Bepaalde spelers lieten het afweten. Daardoor kreeg ik mijn kans.

“Ik leerde hier vooral al om slimmer te spelen; niet altijd direct voor het punt willen gaan.”

Wat was voor jou de mooiste match tot nog toe?

“Tegen Milaan, een rechtstreekse concurrent. Heel belangrijke wedstrijd. Twee dagen voordien viel onze opposite uit. Toen koos de trainer voor mij, mijn eerste basisstek. Hier en daar werd gezegd dat ik door het ijs zou zakken, maar dat gebeurde niet. We wonnen met 3-1 en ik werd uitgeroepen tot most valuable player van de match.”

Van wat ben je daar als jonge Belg het meest onder de indruk?

“De beleving is intens. Zeker als je bij ploegen in het zuiden gaat spelen, bijvoorbeeld in Corigliano. Toen onze trainer daar een time-out vroeg, omdat het niet zo goed ging, kwamen de thuissupporters aan onze kant van de zaal allemaal naar beneden om hard te roepen en te tieren, zodat wij onze coach niet meer konden verstaan.”

En het leven naast het volley, lukt dat wat? Koken, wassen…

“Er blijft niet veel tijd over. We zijn zes tot zeven uur per dag met onze sport bezig; training, fitness, videoanalyse,…

“Maar alle buitenlanders zitten in één appartementsblok, we kruipen vaak bijeen om te pokeren.

“Normaal krijgen we warme maaltijden op de club, dat vormt geen probleem. En het wassen, mja… Ik moest wel al eens een nieuwe trainingsoutfit vragen. Die zag er plots rood uit, terwijl dat niet echt zo hoort ( lacht). Maar ook dat lukt almaar beter. Net als mijn Italiaans trouwens.

“Geloof me, è benissimo di qua, het is hier super.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content