Veel transferactiviteit liet Genk niet optekenen van de zomer. Hans Cornelis legde het vorig seizoen al vast, waardoor het tijdens de vakantie aan de inkomende kant bij Sunday Oliseh bleef. Vertrekken liet het van de andere kant ook alleen maar spelers die vorig seizoen amper in de ploeg kwamen. Dankzij het behalen van Europees voetbal, een gezonde financiële situatie en bijkomende tv-gelden kon Genk zo voor het eerst sinds lang bouwen aan een ploeg. Koen Daerden, gewild door Feyenoord en VfL Wolfsburg, kan het ondertussen beamen.

VERDEDIGING

Jan Moons blijft de goed meevoetballende nummer 1, gevolgd door Logan Bailly, doelman met, badinerend gezegd, een allure evenredig aan het aantal toeschouwers, en Sinan Bolat, die al heel ver staat als zestienjarige, maar moet blijven groeien.

Omdat Brian Priske, die even dacht te vertrekken, toch in Genk bleef, heeft de club na de komst van Cornelis twee internationale rechtsachters. Reden waarom Priske in de voorbereiding als centrale verdediger werd uitgeprobeerd op de positie van Matoukou. Uitvoetballend en positioneel verliest de Kameroener het van de Deen, maar qua duelkracht en kopspel is hij onklopbaar.

Centraal links moet Gert Claessens ook komend seizoen weer een bron van rust en coaching zijn. Valt hij weg, heeft Hugo Broos voor die positie nog Mikulic achter de hand, hoewel die ook als linksachter kan spelen. Al moet daar zijn positiespel en uitvoetballend vermogen nog beter worden. Sigurdsson speelde vorig seizoen matig als linksachter en is uitvoetballend ook niet zo sterk.

MIDDENVELD

Op rechts revalideert Thomas Chatelle nog van een enkelbreuk, waardoor Mirsad Beslija voorlopig minder concurrentie heeft : is de een sterk in de combinatie, en daardoor ook bruikbaar aansluitend op de spitsen, dan heeft de ander weer de snelheid om met de bal voor zich te spelen. Op links bezit Tom Soetaers een actie en snelheid om te verrassen, terwijl Koen Daerden weegt op een tegenstander met zijn constant loopvermogen, meeverdedigen, diepgang en voorzetten. Ook mentaal is Daerden een belangrijke factor als aanjager.

Net als vorig seizoen kan hij als het moet ook centraal op het middenveld worden gebruikt, maar daar trok Genk met Oliseh al een speler met verdedigende en spelverleggende kwaliteiten aan. Andere spelers met recupererende kwaliteiten zijn Soley Seyfo, die desnoods ook in de verdediging kan spelen, maar constanter moet worden, en Justice Wamfor, die het van jagen op de bal en direct inleveren moet hebben.

Opbouwend ziet Hugo Broos Orlando Engelaar in een centrale rol met vrijheid in balbezit. Achter de aanval, waar hij vorig seizoen vaak speelde, moeten zijn sterk schot en zijn acties bovendien beter kunnen renderen. Ook op die positie moeten de sterke punten van Faris Haroun, infiltreren over de as en een enorme actieradius, het goed doen als hij weet te doseren en hij zijn positie beter houdt.

Kenneth Van Goethem, verdedigende middenvelder of voorstopper, moet door zijn jeugdige leeftijd nog aan kracht winnen.

AANVAL

Paul Kpaka is op z’n best met ruimte voor zich, maar zal die in de manier waarop Hugo Broos wil voetballen zelden krijgen. Kevin Vandenbergh en Nenad Stojanovic moeten daarentegen beter gedijen. Vandenbergh, voortaan met rugnummer 9 in plaats van 11, wordt in tegenstelling tot vorig seizoen weer man van het strafschopgebied, waar zijn kapbeweging en doeltreffendheid kunnen renderen, terwijl Stojanovic behalve scorend vermogen ook een hard schot met links heeft, kan afhaken en een steekpass geven.

De jongeren, Steven Defour, toptalent als spits, tweede spits of spelmaker, Ogunjimi, explosief en sterk in het afschermen van de bal, en Remacle, een rechtsvoetige met een actie die op beide flanken kan spelen, zullen moeten wachten op een kans.

CONCLUSIE

Nu het Europees voetbal speelt, is het niet onmogelijk dat Genk aan de winterstop eenendertig wedstrijden gespeeld zal hebben. Reden waarom Hugo Broos er gezien de dunnere bezetting voorin graag nog een spits bij wil. Voor de competitiestart is het afwachten of Engelaar (geblesseerd) en Oliseh voldoende ritme in de benen hebben om voluit op het middenveld te gaan. Want Hugo Broos wil vooral thuis zijn ploeg hoger en dwingender zien voetballen dan vorig seizoen. In de hoop dat zulks dezelfde rangschikking oplevert als René Vandereycken met de ploeg haalde : de derde plaats.

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content