Net als bekerwinnaar SV Zulte Waregem groeit ook Nathan D’Haemers naar zijn beste vorm, bleek donderdag nog tegen Sparta Praag. ‘Ik merk enthousiasme in plaats van gelatenheid.’

“Het was goed dat we op Bergen, voor het eerst dit seizoen, de nul hielden. Dat is een teken dat de collectieve blokvorming stilaan terugkeert, de organisatie weer op punt staat en iedereen weer zijn maximale rendement haalt. We groeien, de vechtersmentaliteit is er terug. Ik merk enthousiasme in plaats van gelatenheid. Sinds de winst tegen Austria Wenen en Sparta Praag zit iedereen weer goed in zijn vel”, stelt Nathan D’Haemers (28). “Eén ding is zeker : die wisselvalligheid moet weg. Want wat ons nu vaak overkomt, dat knaagt. Europees goed presteren, maar in de competitie wat aanmodderen, dat kan niet. Als je na de kwalificatie tegen Lokomotiv Moskou onderuitgaat tegen Beveren, sta je nergens. De komende weken en maanden moeten we een constante krijgen in onze prestaties, de motivatie en concentratie terugvinden, zodat dat we tegen de winterstop niet bang achterom moeten kijken Onze situatie is lang niet dramatisch. We hebben alles nog in eigen handen en zijn overtuigd dat er betere tijden in aantocht zijn.”

Juiste balans

Dat Zulte Waregem vooral in de Belgische competitie problemen ondervindt om al het goede van vorig seizoen (vlot circulatievoetbal, technisch verzorgd en complexloos spel) te bevestigen, verbaasde de rechterflankspeler : “Omdat we op papier kwalitatief sterker staan dan vorig seizoen. Voetbal blijft een ploegsport. Iedereen moet honderd procent zijn, anders worden we door gelijk welke tegenstander afgemaakt. Dit seizoen gebeurt het te vaak dat er maar zeven tot acht basisspelers echt top zijn, waardoor je de anderen moet meesleuren. Dat kost kracht en energie.”

Dat hijzelf net als Cédric Roussel, Stijn Meert en Ludwin Van Nieuwenhuyze lange tijd niet inzetbaar was door blessureleed, wil D’Haemers niet inroepen als excuus. “Dat zou heel flauw zijn. In principe is iedereen vervangbaar, want elke positie bij ons is dubbel bezet. Je moet kritisch durven zijn voor jezelf. Ik kreeg ook de motor lang niet aan de praat. Ik mis ook nog altijd het grote vertrouwen van vorig jaar. Misschien zit ik nu aan tachtig tot negentig procent. Maar ik voel mezelf sterker worden. Het wegvallen van Salou Ibrahim woog zwaarder dan verwacht. Hij vormde een gemakkelijk aanspeelpunt, hield constant drie verdedigers aan de praat. Je kon hem altijd aanspelen, over de grond of via de lange bal. Van zijn balvastheid profiteerden de opkomende middenvelders, vooral Tony Sergeant. Tim Matthijs is ook niet de aanvaller om alleen voorin te spelen. Hij heeft steun nodig, mist bodyen kracht om de bal bij te houden. Het is alleszins positief dat MohammedAliyu Datti de laatste weken alsmaar beter zijn draai vindt en ook als persoon openbloeit. Nu kiezen we iets meer voor diepgang, gebruiken we minder de flanken.”

Grootste manco bij de bekerwinnaar is het gebrek aan efficiëntie voor doel, ondanks de komst van Dragan Mrdja (Lierse) en Juan Diego González-Vigil Bentín (Málaga B). Beiden vallen voorlopig zwaar door de mand. De doorbraak en het opportunisme van Tim Matthijs compenseren hun falen. “Behalve Roussel – kopbalsterk en iemand voor de box – zijn al onze spitsen heel snel”, oppert D’Haemers. “Dat vergt een andere aanpak. Vorig seizoen moesten wij nooit het spel maken. Bovendien scoorden we vaak bij onze eerste echte uitbraak. Nu kost het ons meer moeite om een doelpunt te maken. Als we een treffer tegen krijgen, hebben sommigen het moeilijk om de knop om te draaien. Momenteel kunnen wij onze wil niet opdringen. Daarom gaan we nu eerst uit van een goede verdedigende organisatie. Proberen de nul te houden, weinig ruimte weggeven en dekking geven, staat voorop. Gelukkig verkeert Tim in supervorm. Alleen komen we te zelden op voorsprong, waardoor er onrust in de ploeg sluipt, de kopjes naar beneden gaan, niemand de bal durft op te eisen en we de zaken moeten forceren.”

Overgangsjaar

Vorig seizoen speelde SV Zulte Waregem bijna driekwart van de competitie met dezelfde basiself, nu schuift Francky Dury constant. Zowat iedereen belandde al eens op de bank, ook gevestigde waarden als Chris Janssens of Geert De Vlieger. “Iedereen dient zich opnieuw te bewijzen. Je moet mentaal sterk staan”, vervolgt D’Haemers. “Dat heeft geen invloed op de sfeer binnen de groep. Die blijft uitzonderlijk, ondanks de verhoogde concurrentie. Wij hebben nog steeds de beste kleedkamer van de eerste klasse. Alleen worden we nu duidelijk geconfronteerd met onze groeipijnen. Eén mindere prestatie kan ervoor zorgen dat je naast de ploeg valt. De trainer kijkt niet naar namen. Echte certitudes zijn er niet meer. Je wordt verplicht de lat hoog te leggen. Dat is nieuw. We moeten ook andere wapens aanspreken : karakter en vechtlust, een overmijnlijkmentaliteit. Vorig seizoen lag het anders. Hoe hoger je staat in de rangschikking, hoe meer ontspannen je voetbalt. Nu staat het mes op de keel.”

D’Haemers beseft dat de doelstellingen moeten worden aangepast : “We stevenen af op een overgangsjaar. Ik vind dat geen schande. Voor het parcours dat we de laatste jaren aflegden, bestaat maar één woord : fantastisch. Dat uitzonderlijke niveau van vorig jaar kon je niet langer vasthouden. We moeten bovenaan de rechterkolom kunnen eindigen. Net als de trainer willen we tegen de winterstop meer dan twintig punten halen. Dan moet het mogelijk zijn in de terugronde nog voor uitschieters te zorgen tegen de toppers. We zitten ook nog in de beker van België, moeten vooral genieten van die Europese wedstrijden tegen Espanyol en Ajax. Elk punt dat we daar meepikken, is een stunt. We plaatsten onze club al op de Europese landkaart.

“Ik vrees niet voor de extra belasting. Als groep kunnen we er alleen maar deugd van hebben, door nog beter samen te klitten. Als we eens een pandoering krijgen, zal dat het zelfvertrouwen niet bevorderen. De psycholoog moet dan maar als verbindingsstuk fungeren tussen de trainer en de spelers. We moeten elkaar scherp houden en motiveren. Ik zie dat wel zitten.”

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content