Of het nog wel opportuun was dat ze zondag Manchester City gingen scouten, vroeg Lokerens technische staf zich af na de 0-6 tegen Anderlecht. Bleven ze niet beter bij de mentaal aangeslagen spelers, vroeg PaulPut daarom aan WillyVerhoost. “Ik heb geantwoord : Paul, het leven gaat voort, hé. Het is niet omdat Lokeren met 0-6 van Anderlecht verliest, dat de wereld stil staat.”

Wel is de sfeer er in Lokeren niet bepaald beter op geworden. Ter illustratie : Runar Kristinsson weigerde zich op te warmen omdat hij uit de basis werd gelaten. De IJslanders, had voorzitter Lambrecht vooraf laten uitschijnen, waren de oorzaak van het falen in deze competitie-aanhef. Vreemd, want hun fysieke testen zouden nooit beter zijn geweest. “Ik voel dan ook niet,” zegt ArnarGretarsson, “dat ik niet in goeie vorm zou zijn.”

Mentaal evenwel is de spelersgroep, inclusief de IJslanders, ontredderd. Paul Put : “Je gaat op afzondering voor de concentratie en je krijgt twee tegendoelpunten door concentratiefouten. Dat begrijp ik niet.” “Onze verdediging,” zegt ArnarVidarsson, “komt onder druk omdat we niet meer in blok spelen. We creëren ook geen kansen. Wij missen niet echt Bangoura, maar wel een diepe spits. Ik zeg niks verkeerds over Fofana, hij is nog jong, maar een ervaren spits zal zijn kansen zelf creëren.”

Daarmee begeeft Vidarsson zich op dun ijs, zoals iedereen die dezer dagen op Daknam nog over spitsen durft te spreken, laat staan zou insinueren dat Baldvinsson geen Bangoura is, maar toch als diens vervanger werd gehaald. Begrijpelijk nu de club zich realiseert Baldvinsson te hebben aangetrokken louter op basis van videobeelden en een uitverkiezing tot man van de match in de Uefacup tegen Anderlecht op Canal+. Alleen is het systeem waarin Baldvinsson bij Stabaek presteerde helemaal anders dan dat van Lokeren. De Afrikaanse nieuwkomers Fofana en Ekounga brengen het surplus al evenmin.

Binnenkort komt SouleymaneDiaby, voorzitter van FC Satellite in Ivoorkust, dan ook naar Lokeren. Maar dat is niet om meningsverschillen omtrent de transfer van Bangoura uit te praten, zegt hij. “Ons hebben ze daarover in ieder geval niet geïnformeerd”, aldus Diaby. “FC Satellite heeft moeite gedaan opdat Doba bij Lokeren zou blijven. Wij hebben met hem gepraat en hij is daardoor niet mee naar Standard gegaan. Bovendien is Bangoura niet van Satellite, maar via ons vanuit Guinée naar Lokeren gekomen. Neen, wij onderhouden nog altijd goeie contacten met Lokeren. Ik kom eigenlijk gewoon af om hen nog twee spelers voor te stellen, een aanvaller en een middenvelder.”

Verhoost : “De context van over twee, drie jaar is veranderd, dus het is normaal dat we ook eens rond de tafel gaan zitten om de samenwerking en onze hele Afrikapolitiek te herzien.” Met de bedoeling minder jonge, maar “meer talentrijke spelers” te volgen. Zou het kunnen dat Lokeren begint te beseffen dat de belangrijkste oorzaak voor zijn falen bij het transferbeleid ligt ?

‘We gaan onze hele Afrikapolitiek herzien.’ (Willy Verhoost)

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content