Als Aleksandar Jankovic vanavond verliest van Roeselare, is Lokeren aan een nieuwe trainer toe. Daar liet voorzitter Roger Lambrecht zaterdagavond na de nederlaag tegen Standard geen twijfel over bestaan. Lambrecht droomde voor dit seizoen van een plaats in play-off 1, maar bibbert nu om de laatste of voorlaatste plaats te ontlopen. Een maand geleden kreeg de 37-jarige Jankovic nog alle lof toegezwaaid toen hij de ploeg goed liet voetballen, nu staat de minzame Serviër geïsoleerd. De voorzitter vindt dat er te weinig gewerkt wordt: Lokeren traint één keer per dag, op één dag met twee trainingen na. Jankovic, zegt men, luistert naar niemand. Niet naar zijn hulptrainer, want die heeft hij niet. Tussen hem en Freddy Heirman klikte het niet, in de andere kandidaturen zag hij geen geschikte assistent. De suggesties van sportief directeur Willy Verhoost, die er bij elke trainer op toeziet dat de marktwaarde van zijn Afrikanen niet in gevaar komt, negeerde hij van het begin. Het is ook niet zo dat hij enkel de Oost-Europese spelers opstelt van de man die hem naar Lokeren haalde, huismakelaar Dejan Veljkovic. Dat hij zich niet laat beïnvloeden, leverde hem respect op bij spelers en buitenstaanders, maar maakte hem kwetsbaar. Bij tegenvallende resultaten voelt niemand zich geroepen om hem te verdedigen.

Als Jankovic gaat, wordt dat op Daknam de vijftiende trainerswissel in tien jaar tijd. Alleen STVV wisselde nog vaker. Tien verschillende namen trainden de afgelopen jaren de tricolores: Lambrecht grijpt wel eens terug naar eerder ontslagen trainers: naast interim-coaches Willy Reynders en Rudi Cossey (elk drie keer aan de slag) passeerden Georges Leekens en Slavoljub Muslin twee keer. Ook Aimé Anthuenis was eerder al eens trainer van Lokeren.

Wie de nieuwe trainer wordt, daar heeft alleen Lambrecht zicht op. Feit is dat ex-trainer Chris Van Puyvelde – twee weken geleden met de rest van de technische staf ontslagen bij Heerenveen – niet afkerig zou staan van een terugkeer naar zijn vroegere club. Niet als hoofdtrainer, maar in een andere functie. Een baan als sportief directeur moet hem wel liggen, maar die heeft Lokeren al, met Willy Verhoost, sinds jaar en dag onafscheidelijk met de voorzitter. Misschien kan Van Puyvelde het op korte termijn wel opbrengen om nog eens aan de slag te gaan als assistent-trainer naast iemand die hij respecteert. Zou Lambrecht Trond Sollied niet kunnen overtuigen? S

GEERT FOUTRé

‘Zou Lambrecht Trond Sollied niet kunnen overtuigen?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content