RANKING: 2/3 (FIFA/UEFA) EINDIGDE ALS EERSTE IN GROEP A

PROGRAMMA

9/6 – 20.45 UUR

DUITSLAND – PORTUGAL (LVIV)

13/6 – 20.45 UUR

NEDERLAND – DUITSLAND (CHARKOV)

17/6 – 20.45 UUR

DENEMARKEN – DUITSLAND (LVIV)

INFO

Oppervlakte: 357.022 km2²

Aantal inwoners: 82,3 miljoen

Hoofdstad: Berlijn

Website voetbalbond: www.dfb.de

Legendes: Helmut Rahn, Uwe Seeler, Franz Beckenbauer, Gerd Müller

WEETJES

De Mannschaft miste sinds 1972, toen in België georganiseerd, geen enkel Europees Kampioenschap en sindsdien won het de edities van 1972, 1980 (als West-Duitsland) en 1996 dankzij de golden goal van Oliver Bierhoff, die sinds juli 2004 teammanager is van de Duitse nationale ploeg.

Duitsland legde een vlekkeloos voorrondeparcours af met dertig op dertig (doelsaldo 34-7), in een poule met Turkije en België. Net als vier jaar geleden plaatste het team van bondscoach Joachim Löw zich als allereerste land voor de eindronde.

Miroslav Klose raakte in zes kwalificatieduels (505 minuten) aan negen goals en een assist, waardoor de aanvaller zijn totaal bij de Duitse nationale ploeg aandikte tot 115 interlands en 63 doelpunten.

TEAMANALYSE

Na een desastreuze passage op het EK van 2000 in Nederland en België, toen het Duitsland van bondscoach Erich Ribbeck met slechts een schamel puntje als laatste eindigde in een poule met Portugal, Roemenië en Engeland, herpakte de Mannschaft zich nadien op gepaste wijze. Concreet leidde dat op het WK van 2006 en de editie van 2010 tot een derde plaats, terwijl op het EK van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk alleen Spanje in de finale met 0-1 te sterk bleek.

Het vertrouwen in eigen land is groot, ondanks de poule des doods, zo bleek na een rondvraag door Kicker. Maar liefst twee derde van de respondenten gaat ervan uit dat aanvoerder Phillipp Lahm op 1 juli in Kiev de trofee van Europees kampioen in de hoogte mag steken, terwijl de fans ook nu al weten dat creatieve middenvelder Mesut Özil en scoremachine Miroslav Klose achteraf worden uitgeroepen tot respectievelijk beste speler en topschutter van de eindronde.

Het optimisme wordt gevoed door het feit dat Duitsland een echte toernooiploeg blijft, die tijdens zijn kwalificatiecampagne steevast uitpakte met attractief spel en hoge scores. Met een gemiddelde leeftijd van 24,9 jaar beschikt bondscoach Joachim ‘Jogi’ Löw over de jongste selectie sinds 1934. Met hun vitaliteit en onverzettelijke mentaliteit wordt de Mannschaft opnieuw een moeilijk aan te pakken collectief blok. Jonge talenten als Mario Götze, Marco Reus en Toni Kroos trappelen van ongeduld om de goede voorbeelden van Bastian Schweinsteiger, Lukas Podolski (al goed voor bijna honderd interlands) en Thomas Müller (de revelatie op het WK van 2010 en topschutter in Zuid-Afrika met vijf goals) te volgen.

Opvallend is de stijlbreuk die de afgelopen zes jaar werd doorgevoerd onder de hoede van Löw. Duitsland blijft een fysiek sterk elftal met veel gestalte en duelkracht, maar overgiet dat met behoorlijk wat techniek. Voetbal in één of twee tijden, veel combinaties over de grond met een hoge circulatie, de Mannschaft kan ook op die manier het publiek entertainen.

PLUS

Het aanvallend geweld. Miroslav Klose krijgt diep voorin veelal de voorkeur op ‘doublure’ Mario Gomez, met in steun het gemakkelijk scorende trio Thomas Müller, Mesut Özil en Lukas Podolski. Overtuigen die niet, dan kunnen André Schürrle, Mario Götze en/of Marco Reus probleemloos die rol overnemen.

MIN

De defensie bleek de afgelopen oefeninterlands bijzonder kwetsbaar, aangezien centrale verdediger Per Mertesacker meer dan drie maanden buiten strijd was met een enkelletsel, terwijl ook de positie van Philipp Lahm – links of rechts, zijn beste voet – afhankelijk blijkt van de vormcurve van Jérôme Boateng en de onervaren Marcel Schmelzer.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content