Dug-out

© GETTY

Met iemand uit het Belgisch voetbal bespreken we de actualiteit: Julien Ngoy – aanvaller – KV Mechelen

Voor de tweede opeenvolgende keer mist Italië de eindronde van een WK. De Italianen hebben het in hun hoofd gehaald om op de dag van de openingswedstrijd van het WK een vriendschappelijke match tegen Oostenrijk te organiseren. Een historische primeur. De aftrap van die oefenpot wordt amper drie uur na de WK-openingsmatch tussen Qatar en Ecuador gegeven. Wat betekent ontkenning voor jou?

‘In dit geval is ontkenning vooral een sterk staaltje van lef, niet? Daarvoor moet je Italiaan zijn. Aangezien ze niet aan het WK deelnemen, gaan ze er ook niet naar kijken. Ikzelf kan me alleszins goed de match Brazilië-Frankrijk op het WK van 2006 herinneren – de dag dat Zidane Braziliaan werd. (lacht) En de finale tussen Frankrijk en Italië ben ik evenmin vergeten. Om maar te zeggen: als ik de Italianen in 2006 wereldkampioen heb zien worden, dan kunnen de Italianen zich nu ook wel de moeite getroosten om België de titel te zien pakken.’

In Frankrijk heeft de Senaat een rapport over het beveiligen van de jacht ingediend. Onder de talrijke voorstellen was er ook de suggestie van een alcoholverbod tijdens het jagen. Willy Schraen, voorzitter van de Franse nationale federatie van jagers, ontstak daarop in woede. ‘Een kerel die stomdronken op een fiets rondrijdt, is ook gevaarlijk’, vloog hij uit. Wanneer was jij de laatste keer lazarus?

‘Dronken op een fiets lijkt me toch een stuk minder erg dan een kerel die het recht opeist om in de ene hand een glas bier te hebben en in de andere een wapen. Maar bon, passons. De laatste jaren had ik wel vaker de indruk dat ik een stuk in mijn kraag had. Dat krijg je met kleine kinderen. Als je de hele dag conversaties voert met een medemens van 4 jaar, vergeet je hoe je moet spreken als je je tot volwassenen richt (lacht). Niet dat die volwassen gesprekken daarom zoveel meer niveau hebben…’

In de buurt van Gent vierde een politiecommissaris zijn pensioen met zijn collega’s. Toen hij die avond terug naar huis reed, moest hij zijn rijbewijs inleveren toen zijn collega’s hem onderweg tegenhielden en bekeurden voor een snelheidsovertreding. Herinner jij je nog de dag dat je besefte dat niet alle ploegmaats je vrienden zijn?

‘Natuurlijk heb ik al rotzooi in de kleedkamer meegemaakt. Zo gaat dat overal, je kan niet iedereen vertrouwen. En je heb ook niet met iedereen dezelfde band. Je hebt er die alleen maar over voetbal met je praten. En anderen met wie je over alles kan praten: over de familie, over investeringen, over de actualiteit, soms. Maar dat laatste gebeurt zelden, dat moet ik eerlijk toegeven. We hebben het zelfs niet over de dood van de Queen van Engeland gehad. Dat wil toch al wat zeggen.’

In Taiwan namen de Moessonfeesten dit jaar een rare wending. ‘Om het moreel van zijn bewoners op te krikken en om hen te ontspannen’, huurde het tehuis voor oorlogsveteranen in Taoyuan de diensten van een stripteaseuse in. De beelden daarvan gingen vlug viraal, zodat de hele wereld kon meekijken, maar de lokale overheid wat not amused. Welke activiteiten ontspannen jou het meest?

‘In mijn vroegere leven las ik graag een goed boek. Ik verslond alle lectuur die van ver of van dichtbij met financiële investeringen te maken had. Maar ik ga er niet over liegen: sinds vier jaar heb ik een ander ritueel. Elke week komt er, twee dagen voor de wedstrijd, een professionele masseur aan huis bij mij. Dat is redelijk aangenaam, ja.’ (lacht)

Om te strijden tegen darmkanker verspreidde de acteur Ryan Reynolds de video van zijn eerste coloscopie op de sociale media. Dat onderzoek helpt preventief om darmkanker vroegtijdig op te sporen. Stel jij je gemakkelijk bloot?

‘Ik ben nogal een eenzelvige mens, mijn kleine geheimpjes houd ik voor mezelf. Maar dat wil nu wel lukken, uitgerekend vandaag bleef ik met Thibaut Peyre en Boli Bolingoli in de kleedkamer hangen om wat over ons privéleven te kletsen. Maar om nu te zeggen dat we echt het achterste van onze tong hebben laten zien – dat niet, nee.’

Deze zomer beviel een vrouw in de Haute-Saône twee uur nadat ze had vernomen dat ze zwanger was. Wanneer was de laatste keer dat jij weigerde om de werkelijkheid onder ogen te zien?

‘Dat was met een van mijn vroegere makelaars. Het probleem wasdat hij meer voor de club waar ik toen speelde werkte, dan voor mij. Toen ik het met die club aan de stok kreeg, kalmeerde hij me, maar hij ging nooit bij het bestuur op tafel slaan. Pas veel later begreep ik dat hij niet mijn belangen verdedigde maar die van de club. Een trieste geschiedenis.’

© belga
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content