In de aanloop naar de oefeninterland tegen Griekenland vloeide veel inkt rond de selectie van de amper achttienjarige Gonzalo Higuaín. Deze offensieve middenvelder, die ook in staat is om in de spits te opereren, is met zijn 1,84 meter voor 75 kilogram ondanks zijn jeugdige leeftijd één van de grote vedetten van het Argentijnse River Plate.

De aandacht van de Franse pers is te danken aan het feit dat Higuaín op 10 december 1987 in Brest is geboren, toen zijn Argentijnse vader als profvoetballer daar zijn brood verdiende. Minder dan één jaar nadien verhuisde het gezin opnieuw naar Buenos Aires, waar Higuaín opgroeide zonder zich vragen te stellen over het feit dat hij door zijn geboorte in Frankrijk ook die nationaliteit heeft. Higuaín speelde zijn eerste wedstrijd in de Argentijnse eerste klasse op 29 mei 2005, toen River Plate het opnam tegen Gimnasia La Plata. En gezien zijn Franse paspoort ontging dat ook de Franse bondscoach Raymond Domenech niet. Het zou trouwens niet de eerste keer zijn dat een speler van Argentijnse origine de kleuren van de Franse nationale ploeg draagt. Dat was eerder al het geval met André Chardar (1930/33), Hector De Bourgoing (1960/66), Nestor Combin (1964/68), Angel Rambert (1962/64) en recentelijk uiteraard ook nog met David Trezeguet. Net als Higuaín werd de aanvaller van Juventus als zoon van een Argentijnse vader in Frankrijk geboren. Ondertussen verzamelde hij al 68 caps. Vóór Trezeguet was Nestor Combin, die als spits bij Lyon het mooie weer maakte, met acht nationale selecties de meest succesvolle Argentijnse Fransman. Ondertussen zit Higuaín door de enorme media-aandacht rond zijn persoon met een hoop vragen opgezadeld. Hij voelt zich immers in de eerste plaats Argentijn en kende ook nooit een andere cultuur. De jonge belofte spreekt trouwens ook geen woord Frans. Anderzijds kan zijn Franse identiteitskaart een voordeel betekenen als hij in Europa komt voetballen, want dan zou hij niet worden beschouwd als een speler van buiten de Europese Unie. Een argument dat makelaars uiteraard graag willen uitspelen.

Alle aandacht voor Higuaín deed trouwens bijna vergeten dat een ander talent voor het eerst zijn opwachting maakt : Karim Benzema van Lyon, die op 19 december 19 wordt. De jonge spits scoorde voor de Franse kampioen dit seizoen al zeven keer. Hij ziet zijn sterke prestaties nu beloond met een eerste cap.

Marseille werd veroordeeld tot het spelen van een competitiematch met gesloten deuren. Dit is het gevolg van de incidenten na de partij tegen Nice. De brandweerman die bij die wedstrijd gewond raakte, gaf vorig weekend de aftrap.

Aruna Dindane oogst steeds meer bijval in Frankrijk en mag zich verheugen in een ruime mediabelangstelling. Zo benadrukte France Football in een breed uitgesponnen artikel dat de oud-aanvaller van Anderlecht bij de nationale ploeg van Ivoorkust erg complementair is met Didier Drogba. Die verklaarde over Aruna dan weer dat hij “in staat is om drie schijnbewegingen te doen in één seconde.” Dat kan tellen als compliment.

Telefoonoperator Orange tekende een nieuw contract voor de mobilofonierechten op de Franse competitie (29 miljoen euro per jaar tot in 2008). Anderzijds valt her en der te horen dat de operator zijn overeenkomsten met diverse eerste- en tweedeklassers niet altijd helemaal correct naleeft.

Robert Louis-Dreyfus en een Russische vennoot hebben naar verluidt belangstelling om Sportfive over te nemen, het marketingbureau dat de reclameregie van de Franse voetbalbond beheert. Ook de groep Lagardère zou echter geïnteresseerd zijn.

Trainer Guy Lacombe (PSG) verkondigt dat hij zich niet ongerust maakt.

Martin Keown (40), de vroegere centrale verdediger van Arsenal, leidde gedurende een week de trainingen van de min-achttienjarigen van Le Mans.

Sylvain Kastendeuch (43), een voormalig boegbeeld van FC Metz, verzette zich vorige week met klem tegen de steeds luider aanzwellende kritiek op de scheidsrechters.

PB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content