Lorient zakt dan wel naar tweede klasse, het won vorige zaterdag wel de Franse beker.

Grote opschudding vorige zaterdag voor de start van de Franse bekerfinale. Omdat een gedeelte van het publiek tijdens de Marseillaise een fluitconcert ten beste gaf, verliet president Jacques Chirac de eretribune. Hij kwam pas een tijd later zijn plaats weer innemen, zonder eerst de spelers te zijn gaan groeten, zoals nochtans in het scenario stond.

Met dit nooit geziene protest wilde de Franse president een krachtig en duidelijk signaal geven aan de bevolking : hij kon niet dulden dat het nationale volkslied – een van de symbolen van de republiek – zo voor de gek werd gehouden. Na afloop van de partij kon zelfs worden gesteld dat Chirac de grote winnaar van de avond was, want de partij verliep enigszins teleurstellend.

Bastia leek immers verlamd door de onophoudelijke kreten uit het vak van zijn supporters. Dat doet echter niets af van de verdienste van Lorient. De Bretoenen hadden ook het voordeel beter het Stade de France te kennen dan hun Corsicaanse tegenstanders. Enkele weken geleden verloren de oranjehemden er immers nog de finale van de Ligabeker tegen Bordeaux. De jongens van Yvon Pouliquen hadden daaruit blijkbaar de nodige lessen getrokken. Ze zadelden het team van Raymond Nouzaret met grote tactische problemen op. De Corsicanen werden nooit gevaarlijk en spits Toni Vairelles werd heel de wedstrijd goed aan banden gelegd.

Jean-Claude Darcheville en zijn Bretoense ploegmaats, die heel hoog druk legden op de tegenstander, hadden met wat geluk zelfs meer dan een keer kunnen scoren. Vor Pouliquen was het alvast weer een merkwaardige avond. Vorig seizoen won hij namelijk al de beker met Straatsburg, dat toen naar tweede klasse zakte. Nu gebeurt dus exact hetzelfde met Lorient. De coach mag echter verzachtende omstandigheden inroepen. Nadat hij zich bijna een heel seizoen om de jeugd van Straatsburg had bekommerd, ging hij pas bij Lorient aan de slag toen het kalf daar al bijna verdronken was. Dat hij desalniettemin in de twee bekercompetities de finale bereikte, legt een stevige basis voor volgend seizoen.

Lorient wil immers niet in tweede klasse blijven. Ze hopen met een versterkte kern gensters te slaan in de Uefacup. Dat zal dan wel moeten gebeuren zonder prijsschutter Jean-Claude Darcheville, die na de finale verklaarde dat zijn transfer naar Bordeaux voor 95% rond is. “Enkel nog over wat details moest worden gepraat.”

Eens te meer was het Stade de France in ieder geval tot de nok gevuld voor een heus voetbalfestijn. Niemand die erom maalde dat de Franse beker voor de tweede opeenvolgende keer naar een club gaat die uit de hoogste afdeling degradeert. Volgende zaterdag wuiven de Franse voetbalfans in het Stade de France dan hun nationale ploeg uit. De regerende wereldkampioen speelt zijn laatste oefenwedstrijd voor de eindstrijd in Japan en Korea tegen onze Rode Duivels. (PB)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content