Ménage à trois in Maubeuge. Michaël Wiggers, Laurent Gomez en Gilles Colin, drie spelers van Bergen, delen er een en dezelfde flat.

Er liep al een voetballer van Bergen rond, daar in Maubeuge. Mohammed Dah-mane komt uit dit Franse dorpje op een boogscheut van de grens met België. Maar sinds het begin van het seizoen zijn er nog eens drie exemplaren van datzelfde ras neergestreken. Middenvelder Gilles Colin (22 jaar), verdedigende middenvelder Laurent Gomez (22) en verdediger Michaël Wiggers (26) betrekken met zijn drieën een en dezelfde flat in een appartementsgebouw dat ze in Mauberge Cité Hollande noemen.

Gomez, vorig seizoen nog titularis toen Bergen in de tweede klasse speelde, proefde dit seizoen nog geen minuut van het eersteklassevoetbal. Colin debuteerde in het basisteam maar verhuisde naar de bank tijdens zijn examenperiode – hij studeert fysica in Luik, zit in de tweede licentie. Sindsdien blijven zijn activiteiten beperkt tot fragmenten van wedstrijden. Wiggers waaide over van Zulte Waregem en bekleedt bij Bergen de voor hem ongebruikelijke post van rechtsback.

Het interview begint met Gomez en Colin. Wiggers valt twintig minuten later met de deur in huis.

Waarom hokken jullie met zijn drieën samen ?

Gilles Colin : “Ik ken Laurent Gomez al tien jaar. We speelden bij Standard in dezelfde jeugdteams. We moesten iets zoeken in de regio want we zijn beiden van Luik en in ons contract staat gestipuleerd dat we op 25 kilometer of twintig minuten per auto van het stadion van Bergen moeten wonen. De club had me een flat aangeboden, maar toen ik vernam dat Laurent en Mike ook naar iets op zoek waren, hebben we de handen in elkaar geslagen.”

Laurent Gomez : “Via Momo Dahmane hebben we deze flat gevonden. Ik heb me met de papieren beziggehouden.”

Hoe gaat dat, zo met drie mannen onder één dak ?

Colin : “We organiseren ons en we verdelen de taken.”

Gomez : “Ik houd me met de facturen bezig maar voor de rest leveren we allemaal onze bijdrage. We zijn drie plantrekkers.”

Colin : “We zijn niet van het type dat telt hoeveel keer we de vaat hebben gedaan.”

Gomez : “Het enige dat ik nog niet heb gedaan, is koken. Daar zorgen de twee anderen voor. Gilles kookt het best.”

Wiggers (komt binnen, onderbreekt meteen) : “Hebben ze al gezegd dat ik het best kook ?”

Colin : “Wel, Laurent heeft even getwijfeld en heeft dan gezegd dat ik het best kook.”

Wiggers (verbaasd) : “Wat ? ! Dat is gewoon omdat hij niet van pikante gerechten houdt.”

Colin : “Dat is waar, ik herinner me nog die kruiden …”

Wiggers : “Je had het hoofd van Gilles moeten zien. Dat liep helemaal rood aan.”

Mentaliteit

Maken jullie nooit ruzie ?

Wiggers : “Soms hebben we wel kleine discussies …”

Colin : “Als ik win bij het kaarten bijvoorbeeld. Natuurlijk, omdat hij titularis is, denkt Mike dat hij een bepaald toontje mag aanslaan, maar ach, dat vergeven we hem. ( lacht)”

Gomez : “We spelen niet op dezelfde plaats, we zijn dus niet echt concurrenten van elkaar. Dat Mike speelt en wij niet, dat weegt niet door. Integendeel, wij wensen hem altijd het beste toe …”

Wiggers : “… dat ik een owngoal maak, bijvoorbeeld. Ik weet niet of je het al hebt opgemerkt, maar met zijn tweeën vormen ze dikwijls front tegen mij. Ja, het is hier vaak twee tegen één. De keren dat ze me de kast opjagen.”

Voel je je hier beter dan bij Zulte Waregem, Mike ?

Wiggers : “De mentaliteit van de mensen is anders. In Waregem was ik geblesseerd en er was ook de barrière van de taal. Bij Bergen voel ik me beter in de kleedkamer. Ik speel goed omdat ik me goed voel.”

Colin : “Je speelt goed ? Neen, je speelt en daarmee is alles gezegd.”

Wiggers : “Dat is niet wat de statistieken van je vader zeggen.”

Colin : “Het is waar dat je een sterke start nam, maar de laatste matchen haal je dat niveau niet meer.”

Laurent, voel jij je niet ontgoocheld omdat je niet meespeelt ?

Gomez : “Ja, maar …”

Wiggers : “… hij staat er altijd op training.”

Colin : “Het is waar dat hij zelden verliest op training.”

Wiggers : “Het is jammer dat je vader geen statistieken van de trainingen maakt.”

Gomez : “Want ik ben echt de koning van de trainingen.”

Komen jullie vriendinnen dikwijls naar Maubeuge ?

Colin : “Neen, dat proberen we in de mate van het mogelijke te vermijden. Het is hier mannen onder elkaar, nietwaar. Het gebeurt wel eens dat de vriendin van iemand van ons blijft slapen, na een match of zo. Maar liefst zitten we met zijn drieën.”

Gomez : “Het is beter zo. Met zijn drieën, dat gaat. Maar met zes in deze flat, dat zou niet meer leefbaar zijn.”

Wiggers : “We zijn hier om voor het voetbal te leven, om aan het voetbal te denken. En om te rusten. Wanneer ik mijn vriendin wil zien, ga ik naar Bergen en zij naar Luik.”

Gezelschapsspel

Hebben jullie veel contacten met de buren ?

Colin : “We hebben een schitterende buurvrouw. We kunnen haar alles vragen wat we willen.”

Gomez : “Daarbuiten hebben we weinig contacten. Ik denk niet dat onze buren weten dat wij voetballers zijn. Als er hier over voetbal wordt gesproken, gaat het over het Franse voetbal.”

Colin : “Of over Dahmane , want die is van hier.”

Gaan jullie wel eens uit in Maubeuge ?

Gomez : “Als niemand wil koken, gaan we iets eten in Bergen. Qua nachtleven valt hier geen zak te beleven. Als we met zijn drieën samen zijn, kaarten we of we spelen een gezelschapsspel.”

Colin : “Ik ben geen fuifnummer. Wel ga ik graag naar een concert van middeleeuwse muziek. De mensen die daar naartoe gaan, zijn altijd in het zwart gekleed. Het ziet er nogal gotisch uit. Ikzelf draag dan wel een zwart T-shirt, maar daar houdt het op.”

Gomez : “Ik houd van alle genres van muziek, behalve van de muziek van Gilles.”

Wiggers : “We zouden Gilles graag van look doen veranderen maar hij wil er niet van weten.”

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content