Zijn gloriemoment beleefde Yassine El Ghanassy (24) in augustus 2011, toen de vleugelaanvaller met een invalbeurt van vier minuten tegen Slovenië mocht proeven van de Rode Duivels. Vorige week werd het contract (tot 2016) van de Marokkaanse Belg bij AA Gent ontbonden. “Hij zag geen toekomst meer”, oppert algemeen manager Michel Louwagie. “Dit proces sleepte al meer dan twee jaar aan. We probeerden Yassine nog op het juiste spoor te krijgen, het lukte niet. (zucht) Dit is het verlies van een talent. Mijn eigen gedacht maak ik dan ook liever niet publiek.”

Manu Ferrera, ex-assistent-trainer en nu jeugdverantwoordelijke, gaf net als fysiektrainer Stijn Matthys de afgelopen weken individuele oefensessies aan El Ghanassy, die geen deel meer uitmaakte van de A-kern sinds deze zomer. Ook Ferrera zag de grillige flankspeler gemaakte afspraken niet meer nakomen. “Een heel spijtige en pijnlijke zaak”, benadrukt hij. “Yassine dribbelde zichzelf de laatste tijd vast. Het is moeilijk om hem te doorgronden, want wat hij zegt, is niet altijd wat hij effectief ook denkt. Yassine kiest te vaak voor de gemakkelijkste oplossing. Hij moet zich nu pijn leren doen. Als hij dat signaal niet snel oppikt, is er voor hem geen toekomst meer als prof.”

El Ghanassy verscheen voor het eerst aan de oppervlakte in het seizoen 2008/09. “Als teenager toonde hij een grote honger en amuseerde Yassine zich”, beweert Ferrera. “Trainingen en wedstrijden, dat was een leuk spelletje. Het veranderde echter compleet zodra het zijn job werd. Dan verdween het plezier, zocht hij veel excuses om niet dagelijks te moeten trainen. Een verkeerde weg. Die goesting moet nu terugkeren.”

Ferrera blijft het antwoord schuldig wie daarvoor kan zorgen. “Zelfs zijn vader heeft geen vat meer op hem om die knop om te draaien”, lacht de broer van Emilio Ferrera. “Niemand kan Yassine helpen, behalve hijzelf.”

El Ghanassy onderhoudt zijn conditie met een persoonlijke trainer en is een vrije speler. Volgens zijn makelaar Mogi Bayat waren er begin september contacten met YR KV Mechelen, maar liepen de gesprekken op niets uit. “AleksandarJankovic wilde Yassine de hand reiken, maar we kwamen niet tot een akkoord.”

Fi Vanhoof, sportief directeur van YR KV Mechelen, ziet het zo: “Vooral het profiel interesseerde ons eventjes. Alleen: hoe staat het met zijn conditie? Is hij wel wedstrijdfit? Wij zagen uiteindelijk in dat we op die positie niet echt dringend iets nodig hadden.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content