Kameroener, geboren op 28 juni 1983 in Loum. 1,90m, 86 kg. Geanalyseerd door Roger Van Gool.

R oger Van Gool: “In mijn ogen kan Dorge Kouemaha in een systeem met drie spitsen maar één plaats bekleden: die van centrumspits. Geen speler om diep te sturen zoals ik destijds of Raoul ( Lambert, nvdr), maar bal in de voet. Ik zie hem niet aan de linkerkant spelen en evenmin op de rechterflank. Voor hem is het beter als ze met twee centrumspitsen spelen. In het centrum ligt hij in mijn ogen in concurrentie met Wesley Sonck en Joseph Akpala. En dan vind ik hem toch maar de derde.

“Als je hem alles laat spelen, zal hij scoren. Over een heel seizoen 15 tot 20 goals. Maar dat geldt ook voor Sonck en Akpala. Nu zijn ze allemaal wat van hetzelfde niveau en ga je als trainer schipperen. Nu eens de ene, dan weer de andere. Wat wordt het eindresultaat? Sonck zal eindigen met 7 goals, Akpala met 10 en de andere met 9.

“Kouemaha laten starten, constateren dat het niet goed is en hem eraf halen. Akpala vervolgens idem. Weet je wat je dan krijgt? Faalangst. Het verbaast me dat die mannen nog scoren. De volgende stap is dat je jezelf als spits zo wegsteekt dat je geen kans meer krijgt en dus ook geen meer mist. Dan vlieg je er weer uit. Gevaarlijk.

“Zijn traject is wat raar. Eerst Hongarije waar hij in zijn eerste jaar – en dan was hij er toch al 22 – amper speelde. Oké, iedereen moet zich aanpassen, maar het is toch vreemd. Anderzijds heeft hij het daarna bij Debrecen én in Duisburg, in de tweede klasse, vrij goed gedaan. Hij heeft eigenlijk veel om een goeie spits te zijn: lengte, kracht, kan een bal bijhouden en is relatief snel. Vrij zuivere trap met rechts. Misschien wat gebrek aan overzicht en in de combinatie vind ik hem niet zo sterk. Ik denk niet dat zijn medespelers weten wat hij gaat doen en wellicht weet hij het zelf ook niet. Maar dat weet je evenmin van Akpala.

“Ik denk dat Kouemaha voor de absolute top of subtop niet voldoende is. Brugge moet toch de ambitie hebben om Europees te spelen. Dan moet je spelers aanwerven die minstens goeie subtop zijn. Volgens mij is hij dat niet. Ik vind dat ze, ondanks dat lichaam, nog te makkelijk aan zijn bal kunnen. Slordigheden bij het afleggen. Het is een beetje just. Anderzijds: als je met twee spitsen zou spelen, allebei op gelijke hoogte en niet de ene achter de andere, én met buitenkanten, heb je twee gevaarlijke mensen voor doel. En dat kan in mijn ogen Kouemaha zijn, samen met Sonck of Akpala. Ofwel Sonck met Akpala.

“In Duitsland speelde hij met Sandro Wagner. Die heeft Brugge eerst willen kopen. Een jonge gast, die nu al veel beter is dan Dorge. Duisburg heeft Wagner niet laten gaan. Kouemaha mocht wel weg. Dat zegt ook iets. Hij speelde ginder altijd, zei hij. Klopt, buiten Wagner was er voorin geen concurrentie. Hier heeft hij wel concurrentie. Dat hij niet altijd speelt, snap ik dan ook. Het is aan hem om de trainer te overtuigen van diens ongelijk door elke dag te laten zien dat hij fout is. Op training. Duisburg is niet véél minder dan Brugge, maar het is minder.”

door peter t’kint

“Hij heeft eigenlijk veel om een goeie spits te zijn.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content