FC Volendam ontdeed zich van trainer Henk Wisman.

De 0-4-nederlaag tegen RKC Waalwijk was er te veel aan voor Henk Wisman (46). De Amsterdamse coach moet vertrekken na voortdurende kritiek over het uitblijven van versterkingen.

In de winterstop had Wisman gevraagd om vier nieuwkomers. Dat was tegen het zere been van de spelersgroep, die zijn woorden interpreteerde als een gebrek aan vertrouwen. Ook de clubleiding was bij monde van voorzitter Henk Kras niet te spreken over de kritiek en smeekbede om versterking. “Ik sprak hem er meerdere keren persoonlijk op aan”, verklaarde de preses in VI. Hij liet Wisman in de winterstop weten geen nieuwe publiekelijke kritiek op het gevoerde beleid te dulden.

Maar na het competitieduel tegen NAC (3-2-verlies) kon Wisman zich weer niet houden. Dat schoot de clubleiding in het verkeerde keelgat. Voorzitter Kras noemde het op NOS Studio Sport “onprofessioneel” en “ongelukkig”. Wisman reageerde in VI op de woorden van Kras. “Ik verschil met het bestuur van mening, want ik vind deze selectie niet sterk genoeg. Ik hoop dat deze woorden iets teweegbrengen.” Zijn uitlatingen maakten inderdaad iets los, al had Wisman zijn ontslag waarschijnlijk niet verwacht. Het bestuur was vorige week dinsdag al tot de conclusie gekomen dat Wisman – ongeacht het resultaat tegen RKC – op non-actief gesteld zou worden. Assistent-trainer Johan Steur, tevens een oud-speler, neemt zijn taken over en moet het behoud helpen veiligstellen. Marcel Bout, volgend seizoen hoofd jeugdopleidingen, werd aangesteld als assistent. Wim Jonk zal de komende maanden als adviseur fungeren. Wisman trad in de zomer van 2000 in dienst van FC Volendam. Het was zijn eerste club in het betaald voetbal. Met beperkte middelen slaagde hij erin FC Volendam vorig seizoen terug te brengen op het hoogste niveau. “Ik degradeerde nog nooit in mijn loopbaan. Dat wil ik ook nu niet laten gebeuren. Ik zal alles uit deze ploeg persen wat erin zit”, sprak hij nog na het duel tegen RKC.

FC TWENTE verloor Collins John aan Fulham, maar huurde Simon Cziommer (23) tot het einde van het seizoen van Schalke 04. ERIC ADDO, die was verhuurd aan Roda JC, werd door PSV teruggehaald om de door blessures geteisterde verdediging weer op sterkte te brengen. Daarmee is de komst van Winston Bogarde van de baan. NEC versterkte zich met de Paraguayaanse verdedigende middenvelder Edgar Barreto (19) van Cerro Porteño. MARCO VAN HOOGDALEM (31) keerde terug naar Roda JC. De middenvelder wordt gehuurd van Schalke 04. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kezman (PSV) 15 goals ; 2. Elkhattabi (AZ) 12 goals ; 3. Kuijt (Feyenoord), N’Kufo (FC Twente) 10 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content