Doorbreekt Lustig ‘Zweedse vloek’ van KAA Gent?

KAA Gent rekent op de Zweedse routinier van Celtic om de defensieve stabiliteit te verhogen.

Slaagt Mikael Lustig (32) erin om de pech van KAA Gent met Zweedse profs af te stoppen? Mislukte avonturen zijn immers legio: spits Magnus Eriksson (in augustus 2012 gekomen van Atvidaberg, in januari 2013 alweer vertrokken naar Malmö FF), voormalig recordaankoop Erik Johansson (in juli 2015 voor bijna 2 miljoen euro overgenomen van Malmö FF, in januari 2016 verkast naar FC Kopenhagen), doelman Jacob Rinne (in juli 2016 weggehaald bij Örebro SK, maar in augustus 2018 gekozen voor Aalborg BK) en spits Emir Kujovic (in juli 2016 overgekomen van IFK Norrköping, een jaar later al weg naar Fortuna Düsseldorf).

In juni vorig jaar koesterde voorzitter Ivan De Witte nog hoge verwachtingen voor Eric Smith (22), maar de controlerende middenvelder van IFK Norrköping geraakte in totaal slechts aan twee duels. Door een operatie aan de rechtervoet (stressfractuur) in juli 2018 had hij nadien moeite om de hogere snelheid van uitvoering op te pikken.

Een echte winnaar

Veel hoop rust nu dus op de schouders van Mikael Lustig, de 75-voudige international die bij Celtic onder meer aan de zijde speelde van Virgil van Dijk en Dedryck Boyata. Lustig wilde in Schotland graag een driejarig contract, maar de vijftigvoudige kampioen geeft dertigers enkel deals van een seizoen. De aanvoerder was einde contract en wilde absoluut in Europa blijven met het oog op het EK.

Bovendien wil coach Jess Thorup de van nature rechterverdediger centraal achterin posteren. Hij heeft immers winnaarskwaliteiten en leiderscapaciteiten, wat bij de Buffalo’s vorig seizoen ontbrak. Lustig moet dus fungeren als sleutel op de deur, als vervanger van Dylan Bronn, die na de Afrika Cup vermoedelijk naar het buitenland trekt. Aan de zijde van de Zweed concurreren Sigurd Rosted, Igor Plastun, Timothy Derijck en nieuwkomer Jan Van den Bergh voor een basisplek.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content