Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

Willy Reynders, de sportief directeur van Lokeren, lacht een keer als we het thema opwerpen. “Ik denk dat dit een beslissing is waar Hans en zijn familie zeer goed over zullen nadenken. En ik ga ervan uit dat het gezond verstand zal zegevieren en dat hij blijft, maar net als zijn vader Vital ken ik het wereldje ook. Er zullen ongetwijfeld een pak spelersmakelaars wakker zijn en de jongen dwingen om elke dag zijn telefoon te beantwoorden met hun vragen. En wie weet komt er tegen het einde van de zomer een bod, zowel voor de club als voor de speler, waarna alles wat we nu zeggen nergens meer op slaat. Ik ga niet uit van het snelle geldgewin, maar er zullen ongetwijfeld mensen opduiken die dat wel beogen. En dan lijkt me de ervaring van Vital wel een pluspunt. Hamdi (Harbaoui, nvdr) weet er inmiddels ook van mee te spreken, deels door zijn eigen schuld. Ik denk dat ik 20 tot 25 makelaars aan de lijn heb gehad. Allemaal veel beloftes en verhalen. Tot je vraagt om een concreet bod, dan blijft het stil.

“De volgende stap voor Hans moet een topclub zijn. Niet noodzakelijk een Belgische, een directe stap naar het buitenland kan ook, maar dan moet hij klaar zijn. Europees voetbal achter de rug hebben, zich daarin tonen, lichamelijk progressie maken, hopelijk voor ons in de groepsfase. Want volgend seizoen gaat het toch weer anders zijn, een stuk moeilijker. Ook de journalisten veranderen: ze zullen kritischer worden. Wat nu een zeven is, wordt dan een zesje. De lat gaat steeds hoger liggen. Sommige clubs hanteren nu al mandekking, dat zal nog erger worden. Hans gaat nog meer geviseerd worden.”

Zijn eerste seizoen was in elk geval geslaagd, vindt de club. Reynders: “Niet altijd in elke match op topniveau, dat kan ook niet, maar hij speelde toch zeer regelmatig. Zelfs als het wat minder liep, bleef hij in de match en was hij betrokken bij onze doelpunten.”

Nationale ploeg?

Harm van Veldhoven, die Vanaken nog onder zijn hoede had bij Lommel,deelt de mening van Reynders: “Ik denk dat Hans goed omringd is om de juiste beslissing te nemen. Hij kan nog wel een tweede jaar gebruiken om te bevestigen. Meer ruggengraat kweken, fysiek er nog wat bij,… Dat kan makkelijker bij een ploeg waar hij zijn stek heeft afgedwongen en waar hij al een minder moment mag kennen zonder dat hij meteen uit de elf vliegt. In een topclub moet je er direct staan en kleeft er een prijskaartje op je rug. Dat Lokeren zeker niet het eindstation is, lijkt me nu al duidelijk.

“Hans heeft geweldige progressie gemaakt. Ik ben zelf voor KV Mechelen vorig seizoen drie keer naar Lommel gaan kijken. De eerste keer zag ik zijn mogelijkheden, maar had ik tegelijk twijfels voor hem op de nummer tien. Dat korte draaien heeft hij niet. Toen ik een tweede keer ging kijken, was het al veel beter. En de derde keer vond ik hem heel sterk. Even later nam Lokeren hem. Hans kende er een vliegende start: hij heeft vrijwel onmiddellijk zijn plaats gevonden en scoorde al direct op Anderlecht. Dat is indrukwekkend.

“Ik ben zelf nog jeugdcoördinator geweest in Lommel en heb hen allebei nog gekend: Sam, zijn twee jaar oudere broer, was zeven, Hans amper vijf. Het waren jongens die constant met de bal bezig waren. Ik zag Hans als vijfjarige een bal vanop twintig meter in het dak van het doel trappen. Indrukwekkend. Ook Sam, een verdediger, heb ik nog gevolgd. Die trok later ook naar PSV, maar was iets sneller terug dan Hans.

“Nu bevestigen is het moeilijkste. Lukt dat, dan kan je je afvragen waar zijn toekomst ligt. Instinctief zou ik zeggen: in België, meer bij Club Brugge dan bij Anderlecht. Het is ook afwachten wat zo’n ploeg je biedt als rol. Direct naar het buitenland kan ook, maar dat is niet zo eenvoudig. Stap voor stap is nog steeds het beste. Her en der hoor je al stemmen over de nationale ploeg. Dat is véél te vroeg. En bovendien: met deze lichting… Daar is niet snel tussen te komen, denk ik.”

Fysiek en mentaal

Franky Van der Elst, zijn ex-trainer bij Lommel SK, spreekt klare taal: “Ik denk dat hij beter bij Lokeren blijft, al kan hij nu al mee bij Anderlecht of Club Brugge. Qua technische bagage of spelinzicht zie ik daar weinig jongens die beter zijn. Het middenveld van Club, met Odjidja, Jørgensen en Simons, ziet er nu anders uit dan in de periode met Vázquez, maar wat de Spanjaard kan, kan Hans ook. Meer, beter en langer dan zestig minuten. Hij zal bovendien minder snel geblesseerd zijn. In een Belgische topclub heeft Hans nu al zijn plaats in de kern, al zal hij daar misschien niet alle matchen spelen.

“Volgend seizoen zal inderdaad anders zijn. Geen verrassingselement meer, wat minder vrijheid van de tegenstander, mandekking misschien. In de bekerfinale zag je al hoe Kums hem eerst wat vrij liet, zodat hij de bal kon krijgen, en er dan direct kort op zat. Maar Hans is dan wel zo slim om de ruimte elders te zoeken. Niet helemaal vanaf de flank, zoals Marc Degryse destijds. Die zakte vanuit de spits terug en kwam in zijn nadagen wat dieper spelen, maar het is gelijkaardig. Ik zie Hans wel liever voetballen op tien, in de buurt van de spits, vrij hoog. Met mijn assistent Philip Haagdoren had ik het er bij Lommel ook wel eens over, of we hem niet wat dieper zouden laten terugvallen. Peter Maes probeerde hem al op acht en ziet hem daar ook spelen, maar daar ben ik niet zo wild van. Dan staat Hans te laag om beslissend te zijn.

“Dat een prijskaartje op hem van invloed zou zijn, geloof ik nooit. Het is nu al even geleden dat ik hem trainde, maar daar was Hans niet mee bezig. Fysiek is hij sterk, bij Lommel was hij indertijd een van de beteren. Hij gebruikt zijn lichaam zeer goed. En toch kan ik Harm begrijpen als hij zegt dat hij twijfels had, over dat draaien. Hein (Vanhaezebrouck, nvdr) heeft eens gezegd dat je op een halfuur moet hebben gezien wat hij allemaal kan. Dat is echt niet zo. Je ziet dan wel dat hij goed kan voetballen, maar je ziet ook dat hij dat korte draaien niet heeft. Dat compenseert Hans wel door constant in beweging te zijn. En dan is het moeilijk om er mandekking op te spelen. Fysiek en mentaal kan hij tegenstanders klein krijgen. Filip Joos liet zich al ontvallen dat Hans lopende spelers rond zich nodig heeft om te renderen. Dat is ook niet helemaal waar. Hij kan het ook anders, al maken lopende mensen het uiteraard makkelijker, want hij kan een bal zeer goed afleggen.”

DOOR PETER T’KINT

“Wat Víctor Vázquez kan, kan Hans Vanaken ook. Meer, beter en langer dan zestig minuten.” Franky Van der Elst

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content