Gladbach denkt aan de continuïteit.

In 1999 bedroeg het budget van Borussia Mönchengladbach 18 miljoen euro, afgelopen seizoen draaide de club van voorzitter Rolf Königs op een recordbegroting van 65 miljoen euro. Sinds 2003 kwamen er niet alleen 45 nieuwkomers naar die Fohlen, maar ook 49 spelers vertrokken. Bovendien beten zowel achtereenvolgens Ewald Lienen, Holger Fach, Dick Advocaat, Horst Köppel en Jupp Heynckes hun standen stuk op de kwaliteitsarme selectie. Het dieptepunt is een feit, want Gladbach speelt vanaf volgend seizoen in de tweede Bundesliga.

Maar technisch directeur Christian Ziege, die voluit toegeeft dat er in het verleden fouten werden gemaakt, wil verder bouwen op de continuïteit die hij tracht te installeren. In eerste instantie verschafte de oud-international zekerheid over de trainersfunctie, door het contract met de Nederlander Jos Luhukay (43) te verlengen tot 2009. Hoewel het echte schokeffect uitbleef nadat hij eind januari overnam van Heynckes, keerde de rust toch enigszins terug.

De clubleiding meent dat Gladbach veel gestructureerder opereert onder Luhukay. Aanvaller Oliver Neuville (33), het boegbeeld, liet ondertussen ook zijn overeenkomst openbreken tot 2009, waarmee de oud-international wil aangeven dat hij een verblijf in de tweede Bundesliga tot een absoluut minimum wil beperken.

Economisch is de situatie onder controle, liet voorzitter Königs al meermaals horen. De huidige sponsors zullen ook volgend seizoen in de bres springen en aanblijven als financiële steun in de rug. Met de degradatie werd er een sportief doemscenario voltrokken, maar de hoop op een snelle terugkeer naar het hoogste niveau blijft even levendig.

“Met deze selectie kan ik mijn filosofie niet uitvoeren”, verklaarde Luhukay. “De kern zal een volledig ander gezicht krijgen.” Dragende krachten als international Marcell Jansen en doelman Kasey Keller vertrekken al zeker. Wesley Sonck, Bernd Thijs, Oliver Kirch, Michael Delura, Hassan El Fakiri en Michael Melka zijn overbodig en moeten weg.

Torsten Frings (30), die een fantastisch aanbod had gekregen van Juventus, blijft bij Werder Bremen. De middenvelder blijft tot 2011 bij de club van zijn hart. Naldo (24) volgde zijn voorbeeld en gaf zijn akkoord tot 2012.

Jürgen Klopp (39) maakte bekend dat hij zijn contract bij FSV Mainz 05, dat loopt tot 2008, zal uitdienen. Ook bij (de nu zo goed als zekere) degradatie naar de tweede Bundesliga.

Axel Lawarée (33), al goed voor 14 goals bij Augsburg, mag transfervrij vertrekken, ondanks een contract tot 2008. De aanvaller keert naar België terug omwille van familiale redenen en wil nog minstens een jaar op het hoogste niveau voetballen.

Nigel de Jong moet weg bij Hamburger SV, ondanks een contract tot 2010. Trainer Huub Stevens is immers niet onder de indruk van de prestaties van zijn landgenoot. Ook René Klingbeil, Oliver Hampel, Mehdi Mahdavikia en Mathias Abel kregen dezelfde boodschap.

VfB Stuttgart zal volgend seizoen de Braziliaanse verdediger Gledson (27) op zijn loonlijst hebben staan. Hij komt over van Hansa Rostock en tekende voor drie seizoenen. Er wordt ook jacht gemaakt op Yildiray Bastürk (28) van Hertha BSC. Hij kreeg een contractvoorstel tot 2011.

VfL Wolfsburg en de Argentijnse woelwater Andrés D’Alessandro (26) zijn definitief uit elkaar. Real Zaragoza betaalde drie miljoen euro voor een definitieve transfer tot 2011.

fRédéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content