De Belgian Cats richten zich al op Londen 2012.

In een poule met Italië en Kroatië mocht de Belgische damesploeg de voorbije weken strijden voor een laatste ticket voor het EK in Letland komende zomer. Een maat voor niets, want zowat alle toppers lieten verstek gaan en België miste de boot. Bondscoach Arvid Diels (30), die in november overnam van de Duitser Olaf Stolz, bekijkt het positief.

“Het was de bedoeling om met een mix van verschillende generaties alsnog voor dat EK-ticket te vechten”, stelt hij. “Maar door de vele afzeggingen draaide deze additional round uit op de start van een nieuwe etappe. Ik nam er een deel héél jonge talenten bij, zoals Julie Van Loo en Jana Raman. Zij konden nu al proeven van internationaal niveau. Ook Sara Leemans en Sofie Hendrickx konden de voorbije weken extra ervaring opdoen. Voor hen is dit een opportuniteit om progressie te boeken. Dat was ook mijn boodschap voor hen. Ik ben heel tevreden met wat die twee jonge generaties toonden.”

Was je eigenlijk verrast dat er zo veel grote namen afzegden: Wauters, Wambé, Deyaert, Boonen, … ?

“Eigenlijk niet. Januari was slecht qua timing. Sowieso heeft die bijkomende ronde toch geen invloed op het parcours richting de Spelen van 2012 in Londen.”

In feite komt het daarop neer: de vedetten hebben geen zin in kleinere toernooien en focussen enkel op die Spelen van 2012. Jij hebt trouwens zelf een contract ondertekend tot 2012. Dat zegt genoeg.

“Ik heb een lijst met 29 kandidaten. Met allen voerde ik een persoonlijk gesprek. Ik kan niet ontkennen dat je heel sterk voelt dat de motivatie bij de OS van 2012 ligt. Ergens logisch, nee? Ann Wauters moet je niet gaan verkondigen dat de komende toernooien dienen om te groeien. Het enige wat op haar palmares ontbreekt zijn die Spelen. Ik denk dat het de voornaamste taak wordt van de federatie om al die grote namen warm te houden voor de aanzet naar die olympische campagne.”

Hoe staat het ondertussen met het niveau van de Belgische competitie? Jij bent immers ook coach van eersteklasser Sint-Katelijne-Waver.

“Ik denk dat we ons op een kantelmoment bevinden. Vijftien jaar lang domineerde Dexia Namen het gebeuren. Zij behoorden tot de top 16 in Europa. Nu ligt de competitie meer open dan vroeger. Clubs als Waregem en Sint-Katelijne-Waver proberen het gat met Namen te dichten, om op termijn ook Europees te spelen.” S

DOOR DANIEL DEVOS EN MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content