Sinds dinsdag is de Gentse zesdaagse onderweg, dé tijd van het jaar voor Dimitri De Fauw. De Chocolade Jacques-renner is zelf Gentenaar en met zijn spectaculaire sprintstijl een van de absolute publiekslievelingen in het Gentse Kuipke. “Ik zit er al maanden naar uit te kijken”, bekent De Fauw. “Voor eigen publiek ben je altijd extra gemotiveerd. De Gentse zesdaagse, dat is zes dagen pure leute, maar ook zes dagen afzien. Nu ja, ik ben er klaar voor. Mijn voorbereiding was ideaal. Ik heb geen steken laten vallen zoals vorig jaar.”

Waar mikken jij en je kompaan Wouter Van Mechelen precies op ?

Dimitri De Fauw : “We weten dat we in de ploegkoers te kort zullen komen, daarom gaan we voor de nevennummers. Niet dat we het eindklassement helemaal gaan negeren. Er staan vijf topploegen aan de start die normaal gezien voor ons te sterk zullen zijn. Maar het moet wel onze ambitie zijn om op de zesde, zevende plaats te finishen. Maar als we achtste worden en we winnen hier en daar een nevenklassement, dan zal het ook een geslaagde zesdaagse zijn. Ik weet dat sommige belangrijke mensen binnen het baanwielrennen neerkijken op die nevennummers – ook al konden ze zelf ook niet meer toen ze nog actief sportten.”

Nu heb je het over bondscoach Michel Vaarten, die zich in Sport/Wielermagazine bijzonder kritisch uitliet over jou.

“Ik zou kunnen reageren door ook van Vaarten de vuile was te gaan buitenhangen, maar laat ik me maar niet verlagen tot zijn niveau. Bondsvoorzitter Laurent De Backer heeft hem al op het matje geroepen, dat zegt al genoeg zeker ? Die steun van de bond deed deugd, maar ook van enkele poulains van Vaarten heb ik al bemoedigende sms’en gekregen. Ach, zijn kritiek raakt me niet. Het stimuleert mij zelfs.”

Wat is er eigenlijk gebeurd tussen jou en de bondscoach ?

“Niks, zover ik weet. Tijdens het laatste EK leek alles nog koek en ei. Ik ga geen energie meer steken in de discussie met Vaarten en me volledig concentreren op de zesdaagse van Gent.”

Wie zijn jouw favorieten voor de eindoverwinning ?

“Iljo Keisse/Robert Bartko is het te kloppen koppel. Maar de Spanjaarden Isaac Gálvez/Juan Llaneras onderschat ik zeker ook niet. Dat zijn meervoudige wereldkampioenen hè. Puntenpakkers zijn het niet, maar pas ervoor op in de ploegkoers. Hun probleem is dat de kleine, technische piste van het Kuipke niet in hun voordeel speelt. Maar ja, dat wordt voor Bartko ook een grote aanpassing.”

Bij de jeugd vormde jij een koningskoppel met Keisse. Komt die tijd ooit terug ? Als het aan hem ligt alvast niet, vertelde hij vorige week in dit blad.

“Omdat hij vindt dat ik te vaak te kort kom in de ploegkoersen. Eigenlijk klopt dat niet helemaal. Als ik me, zoals hij, zou kunnen sparen in de nevennummers, dan zou ik in de ploegkoers ook beter voor de dag komen. Maar nu word ik gekoppeld aan Van Mechelen, een beetje een sprinterstype zoals ik. Dan heeft het geen zin om op de ploegkoers te mikken. Mocht men mij aan een topper koppelen, iemand die een mindere periode van mij kan opvangen, dan lagen de zaken heel anders.”

DOOR JEF VAN BAELEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content