Dat tientallen aanhangers van zijn eigen club tijdens het duel tegen Vitesse het veld bestormden om hun ongenoegen duidelijk te maken, was voor Frans Adelaar (45) de aanleiding om vorige week maandag zijn vertrek aan te kondigen. De coach van onze landgenoten Stijn Vreven en Laurent Delorge is in 2006 de tweede trainer in Nederland die vertrekt na op zijn persoon gerichte dreiging van supporters. Hennie Spijkerman, nu assistent-trainer van Ajax, ging hem voor bij FC Zwolle.

“Het is triest dat je door terreur, want zo mag je het noemen, je werk niet kunt doen”, verklaarde Adelaar in de Volkskrant. “Je schrikt je kapot als de agressie zich tegen jou richt. Ik wilde zo snel mogelijk weg naar de kleedkamer. Maar de gang waardoor je normaal het veld verlaat, was nu de ingang voor degenen die het veld opkwamen. Iemand riep dat ik in de dug-out moest blijven. Daar maakte ik me heel klein, om geen extra agressie op te wekken.”

Adelaar is de eerste trainer in het Nederlandse betaalde voetbal die dit seizoen vertrekt. Zijn contract, dat inging in april 2004, liep eind dit seizoen af. Bij de hekkensluiter mocht hij nochtans van de clubleiding aanblijven. Maar de vroegere middenvelder zag blijkbaar zelf geen perspectief meer in het Zuiderpark. Zijn taken worden voorlopig overgenomen door de assistenten Lex Schoenmaker en Marco Gentile. “Het houdt op als de politie je veiligheid niet meer kan garanderen, als tachtig fans op zaterdag verhaal komen halen tijdens de training en een dag later het veld op kunnen komen”, weet Adelaar.

Shirtsponsor DSW gelastte de club om hun logo (tijdelijk) van de shirts te laten halen uit vrees voor negatieve publiciteit, hoewel het contract door de zorgverzekeraar nog altijd wordt geëerbiedigd. “Die kwaadwillende supporters realiseren zich niet wat voor een enorme invloed ze hebben”, gaf Adelaar mee. “Ze maken zoveel kapot voor al die hardwerkende mensen. Dat is een hele trieste constatering.”

Jan Reker, directeur Coaches Betaald Voetbal, sprak ondertussen zijn schande uit over deze nieuwe zaak. Hij noemde de zich misdragende fans van ADO Den Haag “tuig van de richel, dat keihard moet worden aangepakt.” Reker betitelde de Nederlandse overheid als laf en sloom. Want de Haagse politie, die geen arrestaties verrichtte, onderzoekt nog altijd of er wel strafbare feiten werden gepleegd. Daarom pleitte hij weer eens voor een stadionverbod, gekoppeld aan een meldingsplicht. Reker koppelde daar nu ook een heropvoedingsprogramma aan vast.

Jan Vertonghen (ex-Germinal Beerschot), die tijdens de winterstop door Ajax zal worden verhuurd, kan rekenen op belangstelling van Willem II en NAC.

Martijn Meerdink (30), tot voor een paar maanden nog Nederlands international, wil vertrekken bij AZ. Onder de hoede van Louis van Gaal komt hij maar weinig aan spelen toe.

Als de Braziliaan Leonardo wil, dan voetbalt hij vanaf januari in het shirt van PSV. Voor 750.000 mag de nukkige Zuid-Amerikaan vertrekken bij NAC.

Romano Denneboom (25), nu nog aan de slag bij NEC, bereikte een akkoord met Willem II. De spits bereikte een akkoord met de ploeg van Dennis van Wijk om vanaf de winterstop de selectie van de Tilburgers te vervoegen.

Benjamin De Ceulaer (22), op een zijspoor bij Feyenoord, kan naar RKC, Willem II, FC Utrecht en Vitesse.

Newcastle ving bot bij Ajax voor de aanwerving van Klaas-Jan Huntelaar en Urby Emanuelson.

FC Groningen, ondertussen al niet meer Europees actief, kreeg van de UEFA een boete van 3200 euro voor het vuurwerk op het veld in het duel tegen Partizan Belgrado. In beroep gaan tegen de straf was niet mogelijk.

Nederland neemt het op het EK onder 21 jaar volgende zomer in de groepsfase op tegen Israël, Portugal en de Belgische selectie van Jean-François de Sart. Dat werd vorige vrijdag bepaald bij de loting in Arnhem. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan verdedigt in eigen land de titel die ze in Portugal veroverden in 2006.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content