Eens te meer heb ik me vreselijk geërgerd aan de gemakkelijke manier waarop de nationale ploeg vorige week tegen Servië & Monte-negro doelpunten incasseerde, want weer had het te maken met het te vroeg uitstappen. Die eerste goal was daar nog maar eens een schoolvoorbeeld van. Het begint natuurlijk bij de verkeerde terugspeelbal van Walter Baseggio, maar op het moment dat Olivier Deschacht zich laat uitspelen zag je dat Timmy Simons uitstapte. Daar was geen enkele reden voor. Als Simons in zijn zone blijft, kunnen de Serviërs nooit gevaarlijk zijn. Het verbaasde me nog maar eens hoe gemakkelijk de Rode Duivels achteraan uit te spelen zijn tegen een ploeg die met één spits controlerend komt voetballen, hoe simpel die ploeg er toch in slaagt om een spits vrij voor de goal te krijgen. Het tweede doelpunt toonde dat weer. Je moet je toch langzamerhand de vraag stellen hoe het komt dat verdedigers zich zo gemakkelijk laten verleiden om hun zone te verlaten. Hebben ze dat zelf niet in de gaten ? Wordt daar onvoldoende aandacht aan besteed ? Ook bij Anderlecht en Club Brugge worden dezelfde fouten gemaakt, ik heb er in het verleden nog op gewezen. Nog veel zorgwekkender is natuurlijk het armtierige spelpeil dat tegen Servië & Montenegro werd bereikt. Ik vind dat de voetbalbond heel gemakkelijk over die situatie heenstapt. Nu al wordt er gesproken over de volgende match tegen Bosnië. Dat is pas binnen zes maanden. Intussen gebeurt er weer niets.

Zorgen maak ik me ook over de problemen waarmee Lierse worstelt. Samen met Beveren en KV Mechelen is Lierse de enige ploeg die er de afgelopen twintig jaar in slaagde om Anderlecht, Club Brugge of RC Genk van de titel te houden. KV Mechelen speelt in derde klasse, Beveren moet met elf buitenlanders aantreden en wordt in leven gehouden door Jean-Marc Guillou en Lierse dreigt nu ook te verdwijnen of op zijn minst te degraderen. Een jaar of vijf geleden is er gesproken over een vermindering van het aantal ploegen in eerste klasse, over een verdeling per regio. Sindsdien merk je dat het voetballandschap helemaal is hertekend. In die zin dat er steeds meer ploegen uit Wallonië in eerste klasse spelen. En ze doen het bijna allemaal goed, ze kunnen zich handhaven dankzij de inbreng van de stad en de regionale overheid. Alleen in Bergen loopt het minder, gegarandeerd halen ze daar echter tijdens de winterstop drie, vier nieuwe spelers. Ze hebben hun tribune niet vernieuwd om weer te degraderen. Ook elders in Wallonië leeft het. Doornik heeft een nieuw stadion en klopt binnen vijf jaar gegarandeerd aan de deur van eerste klasse. En intussen zal er nog een aantal Vlaamse clubs verdwijnen. Steun van de Vlaamse overheid is er niet. Die gaat naar de topsport. En daar hoort het voetbal kennelijk niet bij.

ZATERDAG 27.11

15.55 Charlton – Chelsea

17.55 Bremen – Dortmund

21.55 Espanyol – Atlético

23.55 Kick + Rush

ZONDAG 28.11

08.40 Heruitzending Kick + Rush

(laatste kans om 14.10)

14.55 Newcastle – Everton

17.00 Liverpool – Arsenal

19.00 Samenvatting Espanyol – Atlético

19.40 Sint-Truiden – Standard

22.15 Inter û Juventus

MAANDAG 29.11

20.00 BVO (heruitzending om 22.45)

DINSDAG 30.11

18.00 Heruitzending BVO (laatste kans om 20.35)

‘Abonneer nu op Canal + en kijk gratis tot 30 november’

Hein Vanhaezebrouck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content