KV Mechelen en Racing Mechelen bestaan allebei 100 jaar in 2004. En dat zullen we geweten hebben. Het hele jaar door worden er tal van activiteiten georganiseerd in de stad. Drie springen er uit de band.

Om te beginnen is er vanaf zaterdag a.s. een groots opgezette tentoonstelling (annex fotoreportage) die hedendaagse kunst confronteert met erfgoedmateriaal van Racing en KV Mechelen. Volgens de makers wordt het geen historisch overzicht, maar een speelse tentoonstelling die, onder andere aan de hand van memorabilia, het Mechelse derbygevoel weergeeft. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Wim Delvoye, Roger Raveel en Benoît Van Innis. Tevens zullen er opnames te horen zijn van supporters die herinneringen van vroeger en nu aan hun geliefde club ophalen. Bij de Racingverhalen ligt de nadruk op de gebeurtenissen op het veld, de Malinwaverhalen gaan – kan het iemand verbazen ? – veeleer over aangelegenheden naast de grasmat.

Op 12 maart bouwen Mark Uytterhoeven en Rik De Saedeleer een verhalenavond op aan de hand van feiten, verhalen, anekdotes en kwinkslagen over hun en elkaars club. Sinds hij een nieuw KV Mechelen liet verrijzen uit de as van het oude, is Uytterhoeven zowat God in Mechelen – tenminste in dat deel dat rood en geel in het hart draagt. De Saedeleer heeft met Uytterhoeven een verleden als sportjournalist gemeen, maar is een voormalig speler van Racing en neemt het daarom op voor de groen-witte kleuren. Een dag later zullen vier auteurs hetzelfde podium van de Stadsschouwburg betreden om er hun liefde voor het voetbal te belijden : Jan Mulder, Herman Brusselmans, Rick de Leeuw en Dimitri Verhulst. De presentatie van deze literaire avond is aan Guy Mortier toevertrouwd.

Met dit programma hopen de organisatoren in te spelen op het derbygevoel bij elke Mechelaar, maar dan voor één keer zonder Racing en KV lijnrecht tegenover elkaar te zetten. Het uitgangspunt was om het Mechelse voetballeven op een positieve manier onder de aandacht te brengen, met de nadruk op het sociale en culturele belang van de voetbalploegen in de stad. Voor de realisatie konden het Cultuurcentrum en de Erfgoedcel Mechelen een beroep doen op de medewerking van bestuur, supporters en spelers van Racing en KV.

Tentoonstelling ‘Derby Racing û Malinwa’, van 7 februari tot 28 maart 2004, donderdag tot zondag van 10 tot 17 uur. Locaties : Tentoonstellingszalen Minderbroederscomplex, Melaan 5 in Mechelen, en De Garage, Onder den Toren 12 in Mechelen.

Verhalenavond ‘Rik versus Mark’, vrijdag 12 maart 2004 om 20.15 uur. Locatie : Stadsschouwburg, Keizerstraat 3 in Mechelen. Tickets : 6,50 euro (4 euro voor abonnees van Racing, KV of Cultuurcentrum). De catalogus kost 5 euro.

Literaire avond, ‘Tussen de lijnen, voetbal en literatuur’, zaterdag 13 maart 2004 om 20.15 uur, Locatie : Stadsschouwburg, Keizerstraat 3 in Mechelen. Tickets : 11,50 euro (8,50 euro voor abonnees van Racing, KV of Cultuurcentrum).

Sander Schack, Sint-Niklaas

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content