Andreas Möller zegt de voetballerij voorlopig vaarwel.

Duitsland verloor vorige week opnieuw een van zijn voetbalmonumenten. Andreas Möller (35) maakte immers bekend dat hij na achttien jaar profvoetbal zijn schoenen aan de haak hangt. De aanvallende middenvelder, afgelopen seizoen nog onder contract bij Schalke 04, had nog even getwijfeld of hij zijn loopbaan in een ver oord (Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten of eventueel de Amerikaanse MLS) zou voortzetten, maar uiteindelijk besloot hij toch te stoppen. Möller overweegt als teammanager of eventueel als trainer actief te blijven in de voetbalwereld.

Al in oktober vorig jaar had de 85-voudige Duitse international aangekondigd bezig te zijn aan zijn laatste seizoen. “Mijn lichaam kan misschien nog wel een jaar langer mee, maar mijn hoofd niet meer.” Toch maakte Möller destijds nog een klein voorbehoud. “Misschien dat ik nog zes maanden voor de lol tegen een balletje ga trappen in Dubai, maar verder niet.”

Maar zo ver komt het dus niet voor Möller, die in zijn laatste jaar niet echt veel meer aan spelen toekwam onder Frank Neubarth en Marc Wilmots. Hij kende nochtans een heel kleurrijke carrière. Met West-Duitsland veroverde de stilist in 1990 de wereldtitel en met Duitsland werd hij in 1996 in Engeland Europees kampioen. Möller werd dan wel geboren in Frankfurt en speelde ook een tijdje voor Eintracht Frankfurt, het meeste succes kende hij bij Borussia Dortmund. Later was hij ook in het shirt van Juventus (waar hij nooit echt kon doorbreken) en de Königsblauen te bewonderen. In totaal speelde Möller 474 Bundesligaduels.

In Duitsland blijft hij vooral bekend om een vaudeville. Möller was immers de eerste speler die werd geschorst voor overdreven veel Schwalbes, de zogenaamde fopduiken om een fout uit te lokken.

Het was niet de laatste keer dat hij voor de nodige controverse zorgde. Toen hij Borussia Dortmund verruilde voor Schalke 04, bevorderde dat niet echt de onderlinge verhoudingen tussen beide clubs. Gelukkig bleven de haatreacties toen beperkt tot wat verbale aanvaringen. (FV)

MÜNCHEN 1860 bracht niet alleen het budget voor volgend seizoen terug van 29 naar 23 miljoen euro. De clubleiding besliste ook om premies, per zege ongeveer vijf- tot zesduizend euro, te schrappen. LEVERKUSEN verlengde het contract van middenvelder Hanno Balitsch tot 2006. Ondertussen maakte Klaus Augenthaler bekend dat Jens Nowotny aanvoerder blijft. HANNOVER 96 haalde verdediger Thomas Schneider (30) weg bij VfB Stuttgart. Hij tekende tot 2005. BORUSSIA DORTMUND verloor de Braziliaanse verdediger Evanilson en middenvelder Torsten Frings. Beide spelers scheurden de ligamenten van de knie en zullen minstens zes maanden moeten toekijken. Er wordt gepoogd Bernd Schneider weg te halen bij Leverkusen of Flavio Conceiçao over te nemen van Real Madrid. ROY MAKAAY (28) komt zo goed als zeker naar Bayern München. De transfersom werd vastgelegd op 20 miljoen euro. Alleen de handtekening van de Nederlander ontbrak afgelopen weekend nog. LOTHAR MATTHÄUS kreeg van de rechtbank in München een schadevergoeding van 7500 euro, een bedrag dat hij te goed had na zijn afscheidswedstrijd. JUAN RAMON FERNANDEZ, de Argentijnse middenvelder van Borussia Dortmund, kreeg een boete van 100.000 euro omdat hij zonder toestemming 21 dagen in zijn thuisland verbleef. AILTON, vorig seizoen goed voor zestien goals bij Werder Bremen, denkt na over een vertrek. De Braziliaan kwam vier dagen te laat op training en is ontgoocheld dat hij nog geen nieuw contractvoorstel kreeg. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content