Na te hebben geflirt met Charleroi, Bergen en zelfs Francs Borains, bestaat La Louvière nog altijd en blijft de ploeg spelen in het oude vertrouwde Tivoli. De subsidies voor de verbouwing zijn inmiddels eindelijk gestemd, maar de werkzaamheden zijn nog steeds niet begonnen. Gezien de wankele financiële situatie moest manager Roland Louf andermaal over een dunne lijn lopen. Dat betekent : bij de nieuwe spelers zoals gewoonlijk weinig bekende namen – met uitzondering van Daniel Camus -, maar vooral jongeren die op het hoogste niveau nog alles te bewijzen hebben. De vorige campagne heeft echter bewezen dat een dergelijke evenwichtsoefening bijzonder verrassende resultaten kan hebben. Dankzij het onverhoopte succes in de beker van België begint La Louvière het seizoen als een Europees genoteerde club. Het belet het bestuur niet beide voeten op de grond te houden.

Verdediging

In het doel krijgt Silvio Proto af te rekenen met scherpe concurrentie. Tenminste als Filip Susnjara echt wil bewijzen dat hij meer waard is dan het statuut van reservedoelman dat bij Standard voor hem was gereserveerd.

Voorts heeft het vertrek van Domenico Olivieri er coach Ariël Jacobs toe aangezet zijn spelsysteem om te gooien. Volgens de trainer moet de tactiek altijd worden aangepast aan de spelers waarover men beschikt. Olivieri heeft altijd geopereerd als een ouderwetse libero, achter de verdediging, en dus werd het tactisch concept van La Louvière op die wijze uitgetekend zolang Olivieri er speelde. Nu zal er naar een defensie met vier verdedigers worden gegrepen – het werd in het voorbije seizoen al een paar keer uitgeprobeerd. Meestal met Thierry Siquet en Georges Arts in het hart van de defensie ; twee intelligente spelers die complementair zijn met elkaar en elkaars taken wederzijds kunnen overnemen. Olivier Guilmot, desgevallend Michael Klukowski (als hij naar een meer centrale positie zou verhuizen) of Mamar Mamouni (als hij naar achteren wordt getrokken) kunnen alternatieven vormen.

Op rechts heeft de komst van George Blay Alexandre Bryssinck ertoe bewogen andere oorden op te zoeken. De Nigeriaan wordt titularis, het ontbreekt Jacobs eenvoudig aan een waardige doublure voor die stek. Mogelijk moet hij daar een beroep doen op de vele polyvalente spelers die er bij de Wolven rondlopen. De rechterkant van de verdediging is hoe dan ook veel minder sterk bezet dat de linkerkant, waar La Louvière in weelde baadt. Er is Klukowski, de revelatie van het voorbije seizoen en klaar om te bevestigen, al werd zijn voorbereiding verstoord door een spierblessure die hij opliep met de nationale ploeg van Canada. Yannick Vervalle zou eindelijk kunnen doorbreken, Ariël Jacobs heeft hem alvast voor zijn verantwoordelijkheid geplaatst. En in geval van nood kan Serge Djamba-Shango altijd een rang zakken.

Middenveld

De aanpassing van het defensieve systeem zal zo zijn gevolgen hebben voor de manoeuvres op het middenveld. Het middenveld wordt volgend seizoen gegarandeerd dichtgemetseld, met vijf spelers in een flexibele samenhang, naargelang er verdedigd dan wel aangevallen moet worden. Als verdedigende middenvelder ontpopte Daniël Camus zich al tijdens de voorbereiding als de patron. Gezien zijn agressieve spelstijl is het afwachten hoeveel kaarten hij dit seizoen pakt, met schorsingen als gevolg. Camus moet de steun krijgen van ofwel Rachid Belabed ofwel Mamar Mamouni.

Jacobs heeft de intentie om de twee flanken te ontdubbelen. Op rechts gaat zijn voorkeur uit naar Sammy Van den Bossche, maar blijft Peter Odemwingie een valabel alternatief. Op links kiest de trainer voor de snelle en technisch vaardige Djamba-Shango. Rogerio kan daar eventueel worden uitgespeeld in een rol die meer op balrecuperatie is toegespitst. Ook een van de vele aanvallers van La Louvière kan naar de flanken worden getrokken.

Davy Cooreman heeft als steun voor de aanvallers zijn toegevoegde waarde bewezen in de laatste weken van het voorbije seizoen. Hij brengt een creatieve toets in het team en zijn vrijschoppen kunnen ravages veroorzaken.

Aanval

Overschot van keuze hier, temeer omdat er eigenlijk maar één plaats vacant is. Normaal gezien moet Manaseh Ishiaku het vertrouwen genieten, maar de snelle Fransman Michaël Murcy zal hem zeker scherp houden, en ook de altijd nuttige Frédéric Tilmant heeft zijn laatste woordje nog niet gesproken. Ook Odemwingie blijft een mogelijkheid. Globaal bekeken genoeg snelheid en technische kracht dus in de offensieve sector van de ploeg.

Conclusie

Even goed doen met nog minder middelen : dat is de uitdaging waarvoor La Louvière staat. In de oefenwedstrijden werd bijwijlen sprankelend gevoetbald en het is mogelijk dat er bij de Wolven weer nieuwe spelers ontluiken. De supporters hopen wel op wat meer spektakel.

door Daniel Devos

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content