In de aanloop naar het WK neemt Sport/Voetbalmagazine u elke week mee in de wondere wereld van een Rode Duivel. Vandaag: Eden Hazard, het vroegrijpe genie van Chelsea om wie zowat de hele voetbalwereld ons benijdt – met speciale aandacht voor de vele leeftijdsrecords die de oudste der Daltonbroers brak.
Wat we hiervan moeten onthouden? Hmm… Er was wel een jong talent dat zich aan het grote publiek heeft getoond.” Dat is wat Guillaume Gillet zei na de wanvertoning van de Rode Duivels tegen Luxemburg (1-1) in juni 2008. We bevinden ons op dat moment in volle malaise onder bondscoach René Vandereycken. Het was zelfs zo erg dat de weinige supporters die de moeite hadden genomen om de sneeuw te trotseren een veelzeggend ‘shame on you‘ richting spelersbus slingerden. Er was ook geen enkele Belgische televisiezender die de wedstrijd live uitzond. Dat zegt genoeg.
Malaise of niet, Sport/Voetbalmagazine schreef destijds het volgende: “Toch nog dit. Op woensdag 19 november 2008 omstreeks 21. 55 uur werd er een ster geboren. Eden Hazard werd voor het eerst opgeroepen voor de Rode Duivels, viel 25 minuten voor tijd in en toonde meteen enkele fantastische bewegingen, dribbels en afstandsschoten.” We herinneren ons ook nu nog zijn weergaloze infiltratie en zijn heerlijke dribbel op de korte ruimte in de linkerhoek van het strafschopgebied. Hij scoorde zelfs bijna.
Eden Hazard – die overigens in hetzelfde ziekenhuis (in La Louvière) als Enzo Scifo werd geboren – is op dat moment zeventien. Dat maakt van hem de op zes na jongste Rode Duivel ooit. Hazard maakte al sinds de U15 deel uit van de nationale jeugdteams, maar sloeg de nationale beloften wel over. Later zal blijken dat dat vroegrijp zijn zowat de rode draad doorheen zijn carrière is. Hij stond zelfs al op het veld nog voor hij geboren was. Mama Hazard voetbalde immers nog op het moment dat ze al zwanger was van Eden. Ze voetbalde in eerste klasse, maar stopte wel nadat ze drie maanden zwanger was om complicaties te vermijden. Eden zei onlangs het volgende in een Brits magazine: “Dat we vlak bij een voetbalveld woonden, heeft me wel geholpen. Mijn broers en ik hoefden de straat maar over te steken om te kunnen voetballen. Ook mijn vader was daar blij mee, want zo hoefde hij thuis niet steevast ramen en deuren te vervangen die we daar zonder de aanwezigheid van dat buurtveldje zeker stuk hadden geschoten.” Vader Thierry speelde ooit in tweede klasse, maar, zegt Eden: “Het is niet omdat mijn beide ouders voetbalden dat ze me richting voetbal geduwd hebben. Ze hebben ons nooit onder druk gezet en ik voelde me al helemaal niet verplicht om het tot profvoetballer te schoppen. Als ik piano had willen spelen, zouden ze me daar evenzeer in gesteund hebben.” De Daltonbroertjes (Eden bij Chelsea, Thorgan bij Zulte Waregem, Kylian bij White Star en Ethan bij Tubize) doen alles heel snel. Waar de scouts van Rijsel de twaalfjarige Eden gescout hebben? Tijdens een wedstrijd tegen meisjes! “We speelden met Tubize tegen de nationale U17 van de vrouwen. We kregen een droge 4-0 om de oren en ik speelde een draak van een wedstrijd.”
Geen druk
Vroegrijp, deel 2. Eden Hazard is precies 16 jaar 10 maanden en 17 dagen jong wanneer hij in 2007 zijn debuut maakt in de Franse Ligue 1 bij Lille OSC. Hij valt een kwartier voor tijd in en is daarmee de jongste speler ooit in de clubgeschiedenis. Dat officiële debuut komt er in Nancy, onder coach Claude Puel. Een paar dagen eerder had Puel hem al speelminuten gegund in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Club Brugge. En hij herinnert zich Hazard – die hij overigens ‘zijn Belgische goudklompje’ noemde – nog maar al te goed: “Eden is een uitzonderlijke voetballer. Druk glijdt van hem af als water van een eend. Hij weet wat hij kan en was al op jonge leeftijd erg volwassen. Hij stak er in de Franse competitie dan ook een flink stuk boven uit. Vandaag bevestigt hij in de Premier League alleen maar wat hij op zestienjarige leeftijd in Frankrijk al had laten zien. Hij ziet de dingen net iets sneller dan de doorsneevoetballer. In een team heb je altijd goede voetballers en een of twee uitzonderlijke voetballers nodig. Hazard is zo’n uitzonderlijk goeie voetballer. Hij kan dat geniale extratje brengen bij de Rode Duivels, net zoals Lionel Messi dat al jarenlang doet bij Barcelona. Ik weet zeker dat het helemaal goed gaat komen met hem. Hij kon op zijn zestiende al alles wat een voetballer moet kunnen. Hij kan zelfs de Gouden Bal winnen als je het mij vraagt.” Zijn eerste coach vergeleek hem geregeld met Lionel Messi en schreef hem zo nu en dan ook nog eens de touch van Zinédine Zidane toe.
Tijdens zijn eerste volledige seizoen bij Lille werkt de zeventienjarige Hazard probleemloos een dertigtal wedstrijden af. Hij staat amper één keer niet op het wedstrijdblad. Een teken dat hij de vele schoppen en tackles moeiteloos incasseert. Eden is zelden of nooit geblesseerd. Hij maakt zijn eerste doelpunt voor Lille in september 2008. Hij is dan 17 jaar, 8 maanden en 13 dagen oud. Ploegmakker Rio Mavuba groeit al snel uit tot een van Edens beste vrienden. “We hebben hem meteen in het diepe gegooid en hem duidelijk gemaakt dat er enkele belangrijke regels zijn”, aldus Mavuba. “Hij heeft flink wat charges en tackles moeten incasseren bij zijn debuut bij de profs. Maar Eden heeft enorm veel zelfvertrouwen. Zo veel dat hij voor de buitenwereld zelfs arrogant zou kunnen overkomen, terwijl hij dat allesbehalve is.”
Parker en Picasso
Afgezien van Claude Puel is er nog een man verantwoordelijk voor het welslagen van Hazard bij Lille: Rudi Garcia, Hazards coach gedurende vier seizoenen. “Hij wordt zonder twijfel een van de beste Europese voetballers”, aldus Garcia vandaag. “Als hij hard blijft werken, zal hij zijn talent ten volle kunnen ontwikkelen. Hij is nu al een van de beste spelers van een wereldclub in een geweldig straffe competitie. Hij scoort nu ook regelmatig, een kwaliteit die hij in zijn laatste seizoen bij Lille ontdekt en aangescherpt heeft. Bij de Rode Duivels is hij niet een van de beste spelers, maar simpelweg dé beste.” Garcia voegt er nog aan toe dat Hazard aan een niet te stuiten opmars bezig is en ook hij denkt dat Hazard ooit de Gouden Bal kan winnen. “De kwaliteit die de uitzonderlijke spelers van de gewone onderscheidt, is dat die eersten het spel net iets sneller zien. Zij zijn in staat om binnen de tien seconden de bewegingen uit te voeren die ze in gedachten hadden. Dat geldt ook voor Eden. Ik vergelijk hem graag met Tony Parker: hij is ongrijpbaar voor de tegenstander en als hij zelf niet scoort, laat hij anderen wel beter spelen. Ik heb hem soms hard moeten aanpakken bij Lille, maar ik wist dat hij de kwaliteiten had om uitzonderlijke acties op de mat te leggen.”
Enzo Scifo beaamt: “Voetballers met een meer dan gemiddelde techniek zijn vaak een beetje aparte jongens. Het soort artiesten die de fans in vervoering brengen met hun creativiteit. Laat een amateurschilder naar een match van Chelsea of de Rode Duivels kijken en ik weet zeker dat hij Eden met Pablo Picasso zal vergelijken.”
Met 10 op de bank
In 2009 en 2010 wordt Hazard logischerwijs verkozen tot beste jongere van de Ligue 1. Een jaar later is de prijzenvangst nog groter: landstitel en de Franse beker met Lille, en dit keer wordt hij uitgeroepen tot beste speler tout court. En ook op dit lijstje is Hazard de allerjongste. Er staat nochtans flink wat talent op die lijst: David Ginola, Zinédine Zidane, Marco Simone, Pauleta, Didier Drogba, Michael Essien, Florent Malouda, Karim Benzema en ga zo maar door. Allen waren ze evenwel ouder dan Hazard toen ze tot beste speler van de Ligue 1 werden uitgeroepen. Enkele weken na zijn persoonlijke prijs lopen we Hazard, in het gezelschap van makelaar en bodyguard John Bico, tegen het lijf in een Rijsels hotel. “Ik ben nog steeds een groot kind, hoor”, vertrouwt hij ons toe. En hij gaat nog even door over zijn vroegrijp zijn en zijn gebrek aan ervaring. “Ik ben een van de jongste spelers van de groep en het is niet aan mij besteed om mijn mond open te trekken in de kleedkamer. Ik ben nu eenmaal een rustige jongen. Misschien dat dat nog verandert met het ouder worden, maar dat is lang niet zeker. Leiderschap zit in je genen. Of niet. Kijk naar Fernando Torres. Die was al aanvoerder bij Atlético Madrid op zijn twintigste. Hetzelfde geldt voor Steven Defour bij Standard.” Hij voegde er nog dit aan toe: “Moe ben ik nooit. Als ik op mijn twintigste al moe zou zijn, wat ga ik later dan moeten zeggen?”
Hazard heeft in 2011 nog een paar dingen te vieren. Zoals daar zijn: zijn debuut in de Champions League en zijn eerste doelpunt bij de Rode Duivels. Een belangrijk doelpunt tegen Kazachstan. Belangrijk omdat Eden er bijna drie jaar op heeft moeten wachten, maar ook vanwege het hamburgerincident met Georges Leekens dat dan nog maar net achter de rug is. En vooral belangrijk omdat er stemmen begonnen op te gaan dat Hazard bij de nationale ploeg zelden zo goed is als bij Lille. Daar werd dan ook duidelijk op gereageerd in het communiqué dat de Hazardelan de wereld in stuurde naar aanleiding van de drie wedstrijden schorsing ten gevolge van het hamburgerincident. Er stond te lezen dat Hazard bij 89 procent van de doelpunten van Lille betrokken is en dat terwijl hij dan nog niet eens de penalty’s en de vrijschoppen mag nemen. De entourage van Hazard voegde er nog fijntjes aan toe dat Eden nooit het vertrouwen van Georges Leekens genoten heeft en dat hij in de wedstrijden vlak voor het hamburgerschandaal amper speelgelegenheid heeft gekregen.
Voor Hazards entourage is het dan ook duidelijk dat Leekens een excuus zoekt in Edens jonge leeftijd en dat hij zelfs zijn talent niet naar waarde schat. Marc Wilmots pakt het anders aan. Ook hij ziet dat Hazard het bij zijn club een stuk beter doet dan bij de Rode Duivels, dus besluit hij Eden een lichte voorkeursbehandeling te geven.
België-Schotland, oktober 2012. Wilmots wil al van bij zijn aanstelling dat zijn basiself met rugnummers 1 tot en met 11 speelt, maar die dag maakt hij een uitzondering voor het nummer 10. Hazard begint immers op de reservebank, maar mag wel zijn nummer 10 behouden. “Het is niet omdat hij nu op de bank zit dat hij zijn favoriete nummer niet zou mogen houden”, aldus de bondscoach. “Ik maak dit keer een uitzondering omdat Eden nog zeer belangrijk voor ons gaat zijn in de (nabije) toekomst. We zijn hem nog aan het vormen en de dag komt dat hij helemaal zal ontbolsteren.” Anders gezegd: ja, het nummer 10 is onaantastbaar, maar ook met het nummer 10 kun je op de bank belanden.
Recordsalaris
Eden Hazard verbrak een nieuw record toen hij in 2012 een contract bij Chelsea ondertekende. Met zijn transfer was immers 40 miljoen euro gemoeid en dat maakt van hem de duurste Belg ooit. Alleen aan Fernando Torres gaven ze bij Chelsea meer geld uit. In februari 2014 werd hij dan weer de jongste speler van Chelsea ooit die een hattrick lukte. Het werd 3-0 tegen Newcastle en Hazard had amper veertig minuten nodig voor zijn hattrick. Na die wedstrijd wordt Hazard in de Engelse media meteen vergeleken met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Hazard antwoordt dat het verschil is dat de Argentijn en de Portugees bijna met de regelmaat van de klok drie keer scoren in één wedstrijd, terwijl het voor hem nog maar zijn tweede hattrick bij de profs was. Wat er ook van zij, José Mourinho ziet in Hazard “de beste jonge voetballer ter wereld” en noemt hem “de man rond wie ze bij Chelsea een team moeten bouwen”. Eden doet de geruchten als zou hij naar PSG trekken af als nonsens, maar de Franse pers meent te weten dat Hazard wel degelijk nadenkt over het voorstel van de Qatari, die ‘de juiste prijs’ zouden willen betalen. Er wordt gewag gemaakt van een transfersom van 80 miljoen euro, wat van Hazard de op twee na duurste speler ooit zou maken. Wat lonen betreft, behoort hij nu al tot de top 20 van de wereld en staat hij net tussen toppers ThiagoSilva en Franck Ribéry. Hazard is met 11,5 miljoen euro per jaar de grootverdiener bij Chelsea en verdient nog zo’n 5 miljoen euro per jaar bij met reclamecampagnes en sponsordeals allerhande. Bij Nivea verklaren ze hun keuze voor Hazard als volgt: “We zochten een voetballer die iedereen kent. Maar wie? België is een complex land en we hadden een speler nodig die zowel in Vlaanderen als in Wallonië goed in de markt ligt. Hazard is zo iemand. Hazard is het type voetballer dat zichzelf verzorgt en goed in de markt ligt bij de vrouwen. Dat is geen onbelangrijk detail als je weet dat het meestal de vrouwen zijn die de verzorgingsproducten voor manlief kopen.” Hoeveel deze megadeal Hazard opleverde? “Dat is vertrouwelijk”, klinkt het bij Nivea. Lees: heel erg veel dus.
DOOR PIERRE DANVOYE – BEELDEN BELGAIMAGE
“Eden kan dat geniale extraatje brengen bij de Rode Duivels, net zoals Lionel Messi dat al jarenlang doet bij Barcelona.” Claude Puel
“Eden Hazard is van ons. Hij is de vaandeldrager van Chelsea voor de komende tien jaar. Ik wil een ploeg rond hem bouwen.” José Mourinho