De Franse nederlaag laat sporen na.

Na het 0-0-gelijkspel dat Frankrijk bij wereldkampioen Italië uit de brand sleepte, zag de toestand voor Les Bleus er erg goed uit. Maar vorige woensdag gooide James McFadden onverwacht heel wat roet in het eten. In het Parc des Princes, waar de nationale ploeg nog eens aantrad omdat het Stade de France momenteel wordt gebruikt voor het WK rugby, maakte de Schotse spits immers de enige goal met een afstandsschot vanop ruim dertig meter. Daardoor staan de jongens van bondscoach Raymond Domenech slechts derde in de groep, met twee punten achterstand op Schotland en één op Italië.

De Franse pers spaarde haar kritiek niet. Zo had L’Equipe het over arrogantie, iets waarnaar ook de Schotse aanvoerder Barry Ferguson had verwezen. Frankrijk begon veel te zelfverzekerd aan de wedstrijd, want ze waren ervan overtuigd dat de technisch erg beperkte Schotten een hapklare brok waren. Dat het enkele dagen voordien in Italië zo goed was gelopen, zou bij heel wat spelers de concentratie hebben geschaad. De ondoordachte keuze van de Franse bond om in het Parc des Princes te spelen, waar de grasmat enkele dagen eerder omwoeld was bij een rugby- wedstrijd, werd door de Franse media eveneens op de korrel genomen.

Maar de grootste vraagtekens werden geplaatst bij de tactische keuzes van Domenech, die opnieuw voor een 4-4-2 koos, hoewel dat in de heenwedstrijd al niet had gewerkt en tot nu toe vooral succesrijk was met een 4-4-1-1. Bij de spelers kreeg vooral David Trezeguet de wind van voren. De laatste zes keer dat de Juventusspits in de basis startte, verloor Frankrijk er vier. “Trezeguet heeft onmiskenbaar veel kwaliteiten, maar we moeten eens te meer vaststellen dat ze niet overeenstemmen met wat Frankrijk nu het meest nodig heeft”, schreef L’Equipe.

Dat de geblesseerde Patrick Vieira in de basis startte en eigenlijk heel de wedstrijd achter de feiten aanliep, was ook voer voor discussies. In de fysieke uitputtingsslag had het duo Claude MakeleleJeremy Toulalan wellicht betere diensten kunnen bewijzen.

Gérard Houllier, bezig aan een sabbatjaar na zijn passage bij Lyon, werd bij de Franse voetbalbond benoemd tot technisch directeur. Dat is een streep door de rekening van Raymond Domenech, die hoopte dat hij na het uitdoen van zijn contract als bondscoach die functie zou krijgen.

Sammy Traoré zat bij PSG op een zijspoor. De 31-jarige verdediger werd nu voor een jaar uitgeleend aan Auxerre. Middenvelder Fabrice Pancrate werd eveneens uitgeleend. Hij gaat aan de slag bij FC Sochaux.

José Cobos, die als scout aan de slag was bij Nice en wiens naam vorig jaar circuleerde als mogelijke opvolger van trainer Frédéric Antonetti, diende nu bij de Zuid-Franse rood-zwarten zijn ontslag in.

Juan Pablo Francia was niet tevreden dat hij zo weinig kansen kreeg bij Bordeaux en keerde terug naar zijn vaderland. De Argentijnse middenvelder vroeg om zijn contract te verbreken, hetgeen ook effectief gebeurde.

Karim Benzema is de nieuwe grote vedette van de Franse competitie. Door zijn hattrick tegen Metz voert de spits van Lyon nu de topscorerslijst aan met acht treffers.

Patrick Kluivert speelde tegen Bordeaux (1-1) zijn eerste minuten voor Rijsel. In de 63ste minuut kwam hij als vervanger van Nicolas Fauverguein het veld. Rode Duivel Kevin Mirallas viel op dat ogenblik eveneens in.

Nancy, de verrassende competitieleider, leed bij Lens zijn eerste nederlaag van het seizoen (1-0). Toch blijft de club waar Michel Platini ooit debuteerde leider in de stand.

Le Mans contracteerde gewezen jeugdinternational Anthony Le Tallec (22), overbodig bij Liverpool.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content