Het was dan toch geen grap toen Adnan Januzaj op 1 april poseerde met rood-geel-zwarte scheenbeschermers. Op dat moment werd vanuit zijn entourage al gezegd dat hij zich tegen Pasen zou uitspreken over welke nationale ploeg zijn voorkeur zou krijgen. Het was bondscoach Marc Wilmots zelf die het goede nieuws de wereld instuurde.

Meteen rees de vraag of dat Wilmots goed uitkomt met het oog op het nakende WK. Een van zijn toekomstige ploegmaats (én concurrent), Kevin Mirallas, toonde zich voor de RTBf-camera’s alvast niet bijzonder gastvrij (“Misschien verdient Januzaj het nog niet om mee te gaan naar Brazilië”), terwijl veel anderen juist wél willen dat het talent mee afreist.

Waarom zou het bericht anders net nu wereldkundig gemaakt zijn, vijftig dagen voor aanvang van het WK? In Kosovo, waar de ouders hun roots hebben, maken media en officials er geen geheim van. Volgens hen is Januazj straks wél in Brazilië, en niet als toeschouwer. Minister van Sport Memli Krasniqi feliciteerde de nieuwbakken Rode Duivel al: “Bravo aan Adnan Januzaj, ik wens hem het beste tijdens het WK.”

Toch klonk Marc Wilmots in november nog heel beslist toen hij zei: “Er wordt niet gemarchandeerd, voor niemand.” Dat bevestigt Adnans manager Dirk De Vriese: “Adnan heeft niet gepraat met de bondscoach van het land van zijn keuze. Hij heeft dus geen enkele garantie gekregen wat betreft een mogelijke WK-selectie.” Toch werd de aanwezigheid van Wilmots in Manchester United gesignaleerd, kort voor de bekendmaking.

De keuze maakt een eind aan een verlammende druk die op de getalenteerde linkspoot rustte, ook al regende het vanuit Albanië negatieve commentaren via de sociale media. Igli Tare, de voormalige Albanese international die tegenwoordig sportief directeur van Lazio Roma is, liet zich op zijn Facebookpagina helemaal gaan: “Ik hoop dat de andere kinderen van Albanië niet zijn zoals hij. Een schande is het.”

In Kosovo is men voorzichtiger met reacties, vooral omdat vader Abedin Januazj voor de Kosovaarse tv verklaarde dat “het land eerst door de FIFA erkend moet zijn voor Adnan ervoor gaat spelen.”

Vanaf zijn jeugd heeft het jonge talent geleerd met druk om te gaan. Voordat Januazj voor Manchester koos, had Lille voor hem al de kamer van Eden Hazard voorbehouden, maar Manchester toonde zich overtuigender in de onderhandelingen. Alex Ferguson himself verwelkomde het gezin bij aankomst op de luchthaven kort na het tekenen van het contract, en leidde hen rond op het trainingscomplex van de club. De club zorgde voor een job voor beide ouders plus een huis. Tijdens het tweede jaar in Manchester had Januzaj, hoewel nog steeds jeugdspeler, recht op 20.000 euro maandloon. Volgens zijn nieuwe contract, dat tot 2018 loopt, heeft hij recht op 70.000 euro… per week. Die cijfers geven aan hoe belangrijk hij is. Afgelopen winter wilde ook Barcelona flink neerdokken om het talent in huis te halen.

DOOR THOMAS BRICMONT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content