Germain Landsheere is penningmeester van de KBVB. Een functie die hij kreeg door de faam die hij verdiende als manager bij KSV Waregem. Budget in evenwicht, geen frank schulden, rekenen tot hij schele hoofdpijn kreeg. En er toch in slagen probleemloos een subtopper in eerste klasse te zijn.

Het was wel moeilijk kersen eten met Germain. Zeker als je over je wedde moest gaan onderhandelen. Zo wou ik eens prof worden bij KSV en kreeg ik van Germain 5000 frank opslag aangeboden. Je was wel zeker dat alles op tijd werd betaald, tot de laatste centiem, inclusief pensioengelden. Maar ook dat er 165 frank gedebiteerd werd wegens weer eens een identiteitskaart vergeten.

Zouden de kandidaat-bondscoaches langs Germain moeten passeren om hun wedde te bepalen ? Schrap dan alvast Morten Olsen en Erik Gerets maar van het lijstje, wegens te duur. René Vandereycken valt ook af want Germain betaalt geen dertiende maand. En aangezien de penningmeester terecht opmerkt dat de trainer ze er niet zelf intrapt, mag ook Mark Wilmots zijn ambities opbergen.

Als het van Landsheere afhangt wordt Jean-François De Sart de nieuwe patron van de Rode Duivels. We geven hem 125 euro opslag per maand. Wat al veel is, want eigenlijk moet hij minder werken dan als beloftecoach. En daarbij, ons nog ooit kwalificeren voor een WK of EK lijkt opeens heel veraf. Want ondanks het vele jonge geweld dat op komst is, moet je wel nog steeds scoren om wedstrijden te winnen. En is het nu net niet daar dat we geen supertalent hebben. Talent dat nodig is om het verschil te maken. Elk land dat straks naar Duitsland trekt, beschikt over een ‘wereldspits’.

Laat de aanstelling van de bondscoach nog maar even wachten maar maak zo snel mogelijk werk van de naturalisatie van Igor De Camargo en Salou Ibrahim. Ze spreken beiden al perfect Nederlands (dan kan Frans toch geen probleem zijn) en ze lijken mij vooral heel erg complementair als spitsenduo. De Ghanees hard, beresterk en de ideale targetman, de Braziliaan snel, wendbaar, atletisch en vlot scorend.

Als het dan toch niet lukt via onze opleidingen moeten we maar wat achterpoortjes gebruiken om Zwitserland/Oostenrijk en wat later Zuid-Afrika te halen. Daar moet dan maar iemand anders op de KBVB voor zorgen, want Germain gebruikt alleen de voordeur.

Standard Charleroi 20.30

Westerlo Lokeren 18.00

AA Gent Beveren 20.00

Zulte Waregem St-Truiden

Genk Moeskroen

G. Beerschot FC Brussels

La Louvière Lierse

Cercle Brugge Roeselare

Udinese Inter Milaan 15.00

AS Roma Lazio 20.30

Alle wedstrijden van de Jupiler League exclusief op 11, de voetbalzender van Belgacom TV.

Meer info : www.belgacom.be/tv – 0800 33 33 1 – Belga

DOOR WIM DE CONINCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content