Zijn in de deal tussen de KBVB, Francky Dury en SV Zulte Waregem niet de voordelen voor de bond en de trainer en de nadelen voor de club? Zulte Waregem krijgt wel een kleine vergoeding telkens als het zijn hoofdtrainer ter beschikking van de voetbalbond stelt, maar de tijd en de energie die hij aan

de nationale ploeg zal besteden, zal hij uiteraard niet aan zijn eigen team kunnen spenderen. Dury is bovendien een dominante persoonlijkheid: of hij wel of niet op training aanwezig is, wordt gevoeld. Zal de concentratie van zijn jonge en talentrijke spelersgroep niet onder zijn afwezigheid lijden? Wat als Zulte Waregem net in die periode punten laat liggen die de club bij de eindafrekening een plaats in de top zes en play-off I blijken te kosten?

“Ik ben ervan overtuigd dat dit geen invloed zal kennen op onze prestaties”, zegt Willy Naessens, voorzitter van SV Zulte Waregem. “Van de dertig opdrachten die Francky voor de bond zal uitvoeren, zijn er maar elf die onze trainingen overlappen. Daarbij zitten dan nog conditietrainingen die door de conditietrainer worden gegeven. Tijdens onze wedstrijden zal hij er altijd zijn, want als de Rode Duivels spelen, is er geen competitie- of bekervoetbal. Ook de spelers kennen geen bezwaar, iedereen steunt hem. Ik zie niet in wat de schade voor ons kan zijn.

“Toen Francky mij kwam zeggen dat hij benaderd was door Frank Vercauteren om assistent-bondscoach te worden, was mijn eerste vraag: ‘Hoe zie jij het?’ Hij zei: ‘Het is een hoger niveau, voor mij kan het een leerschool zijn waar ik veelvan kan opsteken.’ Kijk, bij andere clubs ligt het wellicht anders, maar wij werken al vijftien jaar samen en het wederzijdse vertrouwen is ontzettend groot. Als wat Francky meemaakt bij de nationale ploeg ook een meerwaarde kan betekenen voor onze ploeg, is dat positief. De openheid, de spontaniteit en de goodwill die wij toonden tegenover de bond en het Belgische voetbal komen volgens mij onze uitstraling ten goede.”

Voor Francky Dury is de tijdelijke job van assistent-bondscoach onmiskenbaar een mooie opportuniteit. Misschien is het zaad nu wel gezaaid om ooit bondscoach te worden. Zet Zulte Waregem met zijn toegeving niet de hoofdverantwoordelijke voor het sportieve succes van de club in de etalage? Vergroot het daarmee niet de kans op een vroegtijdig vertrek?

“Integendeel,” zegt Willy Naessens, “ik ben ervan overtuigd dat Francky nu nog dichter bij mij zit. Hij is mij ongelooflijk dankbaar. Vrijheid geven is in een relatie als die van ons ook binding geven. Respect creëert respect. Bovendien zie ik in België weinig plaatsen waar hij zich kan verbeteren. Francky houdt enorm van stabiliteit en waar kan je die tegenwoordig nog vinden? Anderlecht en Genk polsten hem de voorbije jaren al eens en hij was ontzettend fier, maar hij bleef wel hier. Wij kunnen niet betalen wat een topclub betaalt, maar door het geld zal Francky zich niet laten leiden.

“Francky moet op een rustige manier kunnen werken. Als hij onrustig behandeld wordt, dan wordt hijzelf ook onrustig en brengt hij die onrust over op de spelers. Hij moet niet alleen zijn ding kunnen doen, hij is ook veeleisend voor anderen. Loopt het op andere domeinen dan het sportieve vlak niet zoals het hoort, dan wordt hij gek. Bij ons is er met Vincent Mannaert een algemeen manager die hij heel erg waardeert.

“Ik zeg altijd: een trap neem je trede per trede. Francky deelt die filosofie. Hij wil vooruit, maar zal geen stap overslaan. Zolang hij met Zulte Waregem kan blijven groeien, zie ik hem hier blijven. Het nieuwe stadion wil hij zeker meemaken. Onze gezamenlijke ambitie is ondertussen om play-off I te spelen, ons budget te verhogen en zo weer wat dichter bij de top te komen. Neen, gesteld dat hij gevraagd wordt, zie ik niet in waar in België Francky liever zou werken dan bij ons.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content