Gilardino wil bij Fiorentina iets rechtzetten.

Dat AlbertoGilardino (26; 1,84 m; 76 kg) AC Milan zou verlaten, stond eigenlijk al vast sinds de Rossoneri op 19 maart met 1-2 verloren tegen Sampdoria. Toen Kaká zich in die wedstrijd blesseerde na een contact met verdediger ChristianMaggio, verving coach CarloAncelotti zijn Braziliaanse spelmaker immers door de 18-jarige Alberto Paloschi. Gilardino, die al automatisch was rechtgestaan om naar de richtlijnen te luisteren omdat hij ervan uitging dat hij zou mogen invallen, begreep toen dat hij best naar een andere club kon uitkijken. Toen Fiorentina bereid bleek om veertien miljoen euro voor hem te betalen en hem voor vijf jaar een contract wou geven van 650.000 euro per jaar (zonder premies), was de deal snel beklonken.

Dat Gilardino bij AC Milan, dat in 2005 liefst 24 miljoen euro voor hem betaalde nadat hij met 23 goals bij het nochtans laag geklasseerde Parma vicetopscorer was geworden achter CristianoLucarelli die er eentje meer maakte, nooit echt doorbrak, is eigenlijk moeilijk te begrijpen. Hij was immers ook de grote bezieler van de Italiaanse belofteploeg die de Europese titel behaalde, en van de olympische ploeg die in 2004 brons pakte in Griekenland. In zijn eerste seizoen in Milan leek hij alle hooggespannen verwachtingen te zullen bevestigen. Hij scoorde immers zeventien goals, slechts twee minder dan AndriyShevchenko. Het was dan ook voor niemand een verrassing dat bondscoach Marcello Lippi hem selecteerde voor het WK 2006 in Duitsland.

Nadien bakte Gilardino er echter nog weinig van. Het klikte ook absoluut niet tussen hem en de fans van Milan. Nadat hij in het begin van de vorige competitie zwaar in de fout ging, werd hij zelfs regelmatig uitgefloten, terwijl de fans andere spelers, zoals doelman Dida, heel wat fouten vergaven. Gilardino verheelde voor niemand dat hij zich door huwelijksproblemen niet echt op zijn spel kon concentreren. Maar over zijn professionele ingesteldheid kon niemand een kwaad woord zeggen. Hoewel hij achteraf verklaarde dat hij baalde als een stekker toen Ancelotti hem in de 89ste minuut tegen Genoa nog liet invallen – Milan stond 2-0 voor -, liet hij nooit iets van zijn ontgoocheling merken.

Ondertussen heeft hij bij Fiorentina al zijn weg gevonden. Op 20 juli scoorde hij het enige doelpunt van zijn team in het op 1-1 geëindigde oefenduel tegen Verona. Hij vierde zijn goal, zoals hij lang geleden al deed, door een vioolspeler na te doen. Nu moet hij natuurlijk nog bevestigen, met name in de Champions League, want gezien de gedane investeringen kan Fiorentina zich eigenlijk niet veroorloven de poulewedstrijden te missen. Ondertussen mag Fiorentina blij zijn dat zijn nieuwe spits opnieuw het huiselijke geluk heeft gevonden bij zijn vriendin Alice en zijn vijf maanden oude dochtertje Ginevra.

Ronaldinho heeft in Milaan voor een enorme boost van de merchandising gezorgd: in nog geen week tijd bestelden de tifosi liefst 11.000 shirtjes met zijn naam erop. In tegenstelling tot bij Barcelona zal Ronaldinho bij Milan niet met het nummer 10 spelen, maar wel met het nummer 80, het jaar waarin hij werd geboren. De Braziliaan wilde nochtans graag nummer 10 blijven, omdat het ook verwijst naar zijn kledinglijn “R10”, maar het nummer is nu eenmaal voorbehouden aan Clarence Seedorf. En bij Milan is het al 23 jaar traditie om aan een speler die er al is niet te vragen om van nummer te veranderen.

Philippe Mexès, de Franse centrale verdediger van AS Roma beleefde vorige donderdag een nachtmerrie. Terwijl hij met zijn club op afzondering was in voorbereiding van het nieuwe seizoen, kreeg Mexès om 23.30 uur een telefoontje van zijn echtgenote Carla met de melding dat haar wagen was gestolen en dat hun dochtertje was gekidnapt. Na een avondje uit met vriendinnen bracht ze haar in slaap gevallen 4-jarig zoontje Enzo naar binnen, maar ondertussen ontfutselden dieven haar autosleutels en gingen er met haar Mercedes vandoor terwijl het 2-jarige dochtertje Eva er nog in zat. Toen de dieven dat merkten lieten ze de wagen gelukkig achter, maar het duurde toch ruim 20 lange minuten eer de politie de auto met het kind terugvond.

Lazio haalde twee versterkingen binnen: de rechtsachter van Rijsel Stephan Lichtsteiner (24) en de middenvelder van Zaragoza Matuzalem (28). De Zwitserse international tekende een contract voor vier jaar terwijl de Braziliaan voor één seizoen werd uitgeleend.

Gaby Mudingayi ruilt Lazio Roma, waarvoor hij sinds 2004 speelde, in voor FC Bologna, dat na een verblijf van drie jaar in de tweede klasse weer promoveerde naar de Serie A. Bologna zou naar verluidt zes miljoen euro hebben betaald voor de Rode Duivel.

Francesco Totti is voor het Romeinse publiek al zijn hele leven een ware halfgod en zag zijn status sinds vorig weekend ongetwijfeld nog eens extra dimensie krijgen. Zijn 2,5 jaar oude labrador Ariel is immers een van de honden die ter beschikking staan van de zeepolitie. Dat net die hond een jonge vrouw van 23 van de verdrinkingsdood redde, zal de bewondering voor Totti alleen maar doen toenemen.

NICOLAS RIBAUDO

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content