De vele petten van Mehdi Bayat

In een nagelnieuw oefencomplex in Westkapelle is Club Brugge onder Philippe Clement met de voorbereiding op het seizoen begonnen. De locatie zorgt voor een sfeer van enthousiasme, dezer dagen zullen na de spelers ook alle andere diensten van Club daar hun intrek nemen. Blauw-zwart trekt weg uit Brugge, voorlopig is er alleen nog de binding met het verouderde Jan Breydelstadion. Twaalf en een half jaar is het geleden dat de plannen voor een nieuwe tempel werden ontvouwd, Club barstte uit zijn voegen en schreeuwde dat het verder aan zijn expansie wilde werken. Nu zouden er plannen zijn om dat stadion in Westkapelle op te trekken.

Het probleem van Mehdi Bayat is dat zijn job bij Sporting Charleroi veel tijd vraagt.

Club Brugge nam een frisse start in deze nieuwe voetbaljaargang. Het speelde in zijn allereerste wedstrijd op het veld van tweedeprovincialer KFC Heist voor het eerst sinds lang met vier verdedigers. Philippe Clement zal zijn denkbeelden overplanten op blauw-zwart, net zoals Felice Mazzu dat ongetwijfeld bij KRC Genk gaat doen. De kampioen herneemt vandaag/woensdag als laatste club de training. Met een trainer die in het verleden bij Sporting Charleroi ook imponeerde door de manier waarop hij een tegenstander kon vastzetten. Nu is voor hem de uitgangspositie heel anders en moet hij qua benadering een knop omdraaien.

Mehdi Bayat
Mehdi Bayat© BELGAIMAGE

Intussen draaien de clubs zich warm in de provincie. En komt de transfercarrousel langzaam maar zeker op gang. Bij de al gerealiseerde overgangen tekent zich een nieuwe toevloed aan buitenlanders af. Verhalen dat ook de jeugd kansen moet krijgen waaien zoals ieder jaar weg met de wind.

Met Mehdi Bayat werd afgelopen zaterdag een nieuwe voorzitter van de Belgische voetbalbond aangesteld. Hij haalde het met een overtuigende meerderheid, al leek de 74-jarige Gilbert Timmermans geen waardige opponent. Toch is de situatie anders dan twee jaar geleden toen de verkiezing van de nieuwe bondsvoorzitter uitgroeide tot een pijnlijk strijdtoneel van persoonlijke aversies en bizarre bewegingen. Gérard Linard werd toen vanuit de achterkamer plots naar voren geschoven. Hij heette een tussenpaus te zijn die meteen liet horen dat het Brussels stadiondossier voor hem geen prioriteit was.

Mehdi Bayat is een heel ander type: 36 jaar jonger dan Linard, dynamisch en energiek. Een man met veel kwaliteiten. Hij verrichtte bij Sporting Charleroi uitstekend werk en werd in het verleden al eens als toekomstige manager van Anderlecht genoemd. Maar de nieuwe voorzitter draagt een naam die bij velen alleen maar wantrouwen en achterdocht oproept. Die naam zal hem blijven achtervolgen. Terwijl je Mehdi Bayat niet mag aanrekenen dat hij de broer is van de omstreden makelaar Mogi Bayat. Zolang hij zich in deze zaak bij een eventuele uitspraak op een objectieve manier opstelt.

Veel interessanter zal het zijn om na te gaan voor welke impulsen Mehdi Bayat samen met CEO Peter Bosschaert gaat zorgen. Dat hij gedelegeerd bestuurder blijft bij Sporting Charleroi is geen ideale situatie, ook al is de macht van de voorzitter van de voetbalbond ingeperkt. In deze functie hoor je niettemin geen twee petten te dragen. Eigenlijk zijn het er meer, want Mehdi Bayat is ook nog eens lid van de raad van bestuur van de Pro League en van de technische commissie van de voetbalbond. Een typisch Belgische situatie, een gipsafdruk van de politieke wereld waarin verschillende functies worden gecombineerd.

Het probleem van Mehdi Bayat is vooral dat zijn job bij Sporting Charleroi tijd vraagt. Veel komt daar op zijn schouders terecht. Hij kent de noden van de club. Bij het eerste dossier waarin het belang van het voetbal diametraal zal staan tegenover dat van Sporting Charleroi, zal blijken hoe ver de onafhankelijkheid van Mehdi Bayat reikt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content