Makers van luxe-gsm’s laten zich al geruime tijd inspireren door de mechanica van polshorloges en creëren dan ook modellen met heuse raderwerken. We stellen vier modellen aan u voor.

Zacht leder, dure (edel)stenen en zeldzame metalen zijn niet langer de enige troeven van het exclusievere gamma van gsm’s. Sinds enkele jaren woedt de kruisbestuiving tussen gsm’s en horloges volop. Dat leverde tot hiertoe al een heleboel fascinerende gsm’s op, met verdacht goede horlogemechanica.

Zo is er bijvoorbeeld de Luxor World Time van het Zwitserse Gresso, een gsm met zes kleine mechanische horloges op de achterkant. De zes horloges geven elk de tijd in een bepaalde tijdzone weer en ze worden afgeschermd door een saffieren glas van 97 karaat. Het geheel heeft een autonomie van maar liefst tien jaar en de LWT van Gresso is amper 1,2 cm dik.

Meer informatie over de Gresso Luxor World Time (beschikbaar vanaf 4300 euro) vind je op www.gresso.com.

Zij die toch wat teleurgesteld zijn door het feit dat de camera van de LWT er een met slechts twee miljoen pixels is, kunnen zich misschien beter vinden in de Link van TagHeuer. Het touch-screen draait op Android en biedt alle laatste nieuwe snufjes, zo ook een camera met vijf miljoen pixels. Dat het DNA van de Zwitserse horlogemaker niet zomaar wordt vergeten, kun je merken aan de typische horlogedrukknop aan de zijkant. Het geheel zit in een waterdichte en beschermende schaal. Op die manier krijgen stof, maar ook schokken geen kans.

Meer informatie over de Tag Heuer Link (beschikbaar vanaf 4700 euro) vind je op www.tagheuer.com.

Die andere grote naam van de horlogewereld, Ulysse Nardin, gooide zich intussen ook al in de hevige strijd die op de markt van de luxe-gsm’s woedt. De batterij van de Chairman, een model van Ulysse Nardin, kun je opladen door er simpelweg mee te bewegen. En dat dankzij een mechanisme op basis van kinetische energie. De Zwitserse horlogefabrikant pakt dan ook groots uit met dat unieke mechanisme en toont het middels een doorkijkgedeelte op de achterzijde van de gsm. Dit model heeft met het multitouch-scherm (met een diagonaal van 7 cm), de camera met vijf miljoen pixels en vingerafdrukkenlezer nog andere troeven.

Meer informatie over de Ulysse Nardin Chairman (beschikbaar vanaf 49.500 euro) vind je op www.ulysse-nardin.com.

Ook het Franse Celsius X VI II liet zich inspireren door de mechanica van de luxehorloges. LeDIX Eternel ziet eruit als een (ietwat verouderde) gsm die je zowaar nog kunt openklappen. Die openklapfunctie maakt dat de batterij herladen kan worden door de gsm simpelweg open en dicht te klappen. Dat de camera er een is met slechts drie miljoen pixels en dat er geen 3G aanwezig is, wordt enigszins goed gemaakt door de aanwezigheid van 308 witte diamanten. Het inwerken van die diamanten vergde maar liefst zes maanden handenarbeid en dat maakt dan ook dat je voor de LeDIX Eternel zowat evenveel moet neertellen als voor een huis.

Meer informatie over de LeDIX Eternel Celsius X VI II (beschikbaar vanaf 280.000 euro) vind je op www.celsius-x-vi-ii.com.

DOOR MICHI-HIRO TAMAÏ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content