Komend weekend wordt in het Nederlandse Zeddam het WK veldrijden gereden. Het parcours is er een voor de complete crosser.

Zeddam, onderdeel van de gemeente Montferland, is van oudsher een bekend en geliefd vakantieoord voor al wie voor korte of lange tijd op adem wil komen in een van de mooiste streken van Nederland. Het kerkdorpje is gelegen tussen de Rijn en de IJssel, ten zuidoosten van de stad Arnhem en aan het Bergherbos. Zeddam is tevens het landschap waar op 29 januari de eliterenners van het WK veldrijden om de titel zullen vechten. De stichting Cyclocross Promotion De Achterhoek zorgde er voor een ideaal veldritparcours.

De gemeente was eerder al het decor voor drie wereldbekerwedstrijden. Maar de Belgische veldrijders die daar ooit aan deelnamen, zijn bij de eerste kennismaking met het WK-parcours enorm geschrokken. Van de snelle omloop van weleer blijft niet veel meer over. “Dit parcours is eerder weggelegd voor de complete crosser”, aldus Rudy De Bie, de Belgische bondscoach.

De renners moeten zowel goed zijn op wegen door het akkerland als op klinkerwegen, zandwegen en asfalt. Ongeveer de helft van het parcours loopt door de velden van de gemeente. Het grootste verschil is dat de trap van honderd treden naar de bekende Torenmolen niet meer in het circuit zit. Maar wat de omloop in Zeddam zo typisch maakt, werd niet volledig uit het programma geschrapt. De gemeente behoudt haar identiteit door een trap van 15 en een van 35 treden in te lassen. De lengte van het parcours is afgerond drie kilometer, waarlangs het mogelijk is ten minste 30.000 bezoekers te ontvangen die de wedstrijd van zeer nabij kunnen volgen. Verder vindt men op het parcours enkele mooie beklimmingen en afdalingen.

De Bie en de renners van het nationale team verkenden het parcours al tweemaal en zagen meteen een mooie gelegenheid om ook hun hotel in het nabijgelegen dorpje Beek te bekijken. Voor wie nog een hotel wil boeken om ter plaatse voor onze renners te gaan supporteren : in de omgeving kan je nog overnachten. Alleen de deelgemeente Bergh beschikt al over ruim 2500 hotelbedden, net over de grens met Duitsland heeft Hotel Cleve een capaciteit van 300 bedden en bij Vrijetijdspark en Congrescentrum Kernwasser Wunderland in Kalkar zijn er nog eens 1000 bedden beschikbaar. Ook biedt Gasterije De Heereboer plaats aan 150 kampeerwagens. Er zal dat weekend trouwens zeer streng gecontroleerd worden of er in de streek niet illegaal gekampeerd wordt.

Over de ticketverkoop hoef je je geen zorgen te maken, want die is er enkel het weekend zelf bij het terrein. De organisatie zette voor deze 13de internationale veldrit van Zeddam een ludieke actie op touw. Alle kinderen tot 130 centimeter mogen gratis naar binnen door een toegangspoortje van 130 centimeter hoogte.

Programma

Zaterdag 28 januari 2006

11.30 uur : junioren

14.30 uur : beloften

Zondag 29 januari 2006

11.30 uur : vrouwen

14.30 uur : elite

Toegangsprijzen

Zaterdag 28 januari : A 13,00

Zondag 29 januari : A 18,00

Weekendticket : A 25,00

ANNELIES SIMOEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content