Sport/Voetbalmagazine bracht twee Servische broeders samen die met hun respectieve clubs verwikkeld zijn in de titelstrijd. In België zijn ze vijanden, in Servië vrienden. ‘Bojan is my friend.’

Allebei hebben ze het dit seizoen wel eens warm gehad. Zowel Milan Jovanovic als BojanJorgacevic kwam met zijn transfer in de spotlights te staan. Jova keerde na een kwakkelseizoen bij Liverpool terug naar de Jupiler Pro League. Niet naar Standard, wel naar Anderlecht. Ook de transfer van Jorgacevic deed veel stof opwaaien. Bojan zou voortaan immers een sjaal van Club Brugge in plaats van een sjaal van AA Gent in zijn netten knopen. Ondertussen is het voor beiden money time want hun clubs zitten in de laatste rechte lijn naar de titel. Bij de Servische nationale ploeg zijn ze ploegmakkers, in de Jupiler Pro League tegenstanders.

Christoph Daum blijft maar herhalen dat Anderlecht kampioen zal worden. Is dat slim gezien van hem?

Milan Jovanovic: ” Daum gedraagt zich als een ware gentleman. Hij probeert ons in slaap te wiegen. Maar dat lukt hem niet hoor, we beseffen maar al te goed dat het in play-off 1 moet gebeuren. Daum tracht de ambitie van Club onuitgesproken te laten, maar Thomas Meunier heeft al toegegeven dat Club voor de titel gaat. Daum behaalde met zijn teams de titel in Duitsland, Oostenrijk en Turkije dus hij is echt niet naar Brugge gekomen voor een toeristisch uitje. Club moet net zoals Anderlecht zijn ambities uitspreken en daar de gevolgen van dragen…”

Bojan Jorgacevic: “Ik wil daar eigenlijk niet te veel over kwijt. De mening van de coach is de mening van de club. En wie is er beter geplaatst dan Daum om de sterkte van onze spelerskern in te schatten? Het gaat er gewoon om dat Anderlecht de grote favoriet is. Wij zullen wel zien waar we eindigen. We voelen ons zelfverzekerd dankzij het werk dat we elke dag leveren op training. Onder Daum zijn we anders beginnen voetballen. De coach had niet de tijd om alles rustig te bekijken, hij moest meteen resultaten neerzetten en dat heeft hij ook gedaan. Daum is niet naar Brugge gekomen om een schoonheidsprijs te winnen. Hij wist beter dan wie ook dat we wel mooi voetbalden, maar geen punten pakten. Dat heeft hij op zeer korte tijd veranderd. De rest is voor later.”

Wordt het een strijd tussen het Brugse realisme en het geraffineerde spel van Anderlecht?

Jovanovic: “Dat zou je zo kunnen stellen ja – ook al zitten we niet meteen in onze bes-te periode. Het verschil tussen beide clubs is groot. Bij Anderlecht moet er telkens weer gewonnen worden, mét mooi voetbal, terwijl Daum geen schoonheidsprijs hoeft te pakken. Ik zeg niet dat het bij ons altijd perfect is, maar Anderlecht kan het zich niet veroorloven om te spelen zoals Club dat doet.”

Jorgacevic: “Je moet die dingen wat relativeren. We hebben lessen getrokken uit het verleden en we weten nu dat het nergens toe leidt om met de achterdeur open te voetballen. Het heeft geen zin om te tonen hoe attractief je kan voetballen als je daardoor telkens ook drie tegengoals pakt. En het is nu ook niet zo dat we steevast voor onze eigen zestien kamperen hé. We hebben goede aanvallende middenvelders en brengen steeds drie man of meer in de box van de tegenstander. Goed verdedigen betekent ook dat je jezelf de kans moet geven om goed aan te vallen.

“Toen Nabil Dirar naar Monaco mocht vertrekken, dachten sommige analisten dat we nog meer zouden terugplooien, maar al snel bleek dat andere jongens hun kans grepen om Nabil te doen vergeten. Dat zegt veel over de goede mentaliteit die heerst binnen de groep.”

Beheert Daum de zaken niet net dat tikkeltje beter dan Ariël Jacobs?

Jovanovic: “Na de heenwedstrijd (die op 3-0 in het voordeel van Anderlecht eindigde, nvdr) zou niemand die vraag gesteld hebben. Als wij een grote kans missen, is dat dan de schuld van Ariël Jacobs? Het is al te makkelijk om winst of verlies op de trainer af te schuiven. Ik wil de impact van een coach niet minimaliseren, maar het zijn toch echt wel de spelers die het moeten doen. Ik schat de invloed van een coach op 5 procent, de resterende 95 procent is de verantwoordelijkheid van de spelers. Dat geldt zowel voor Daum als voor Jacobs.”

Jorgacevic: “Daum doet me aan Michel Preud’homme denken. Toen ik bij AA Gent met Michel samenwerkte, was hij steeds voor duizend procent geconcentreerd. Zulke trainers letten op de kleinste details en dwingen spelers zo om vooruitgang te boeken.

“Preud’homme had een erg groot aandeel in zowel mijn progressie als die van AA Gent. Onder hem wonnen we de beker van België en veranderde zowat alles op de club. Hij had alles al meegemaakt en wist daardoor op elk moment de juiste dingen te zeggen. Voor mij persoonlijk was het een grote eer om samen te mogen werken met iemand die ooit de beste doelman ter wereld was. Daum legt net als Preud’homme de nadruk op hard werken, op winnen en op het belang van het collectief.”

Naar de keel grijpen

Ontbreekt het Anderlecht soms aan de over-mijn-lijkmentaliteit die zo typisch is voor Club Brugge?

Jovanovic: “Die over-mijn-lijkmentaliteit komt wat mij betreft toch net iets te vaak terug wanneer het over het Belgische voetbal gaat. Wordt er niet gewonnen? Dan is dat vast door een gebrek aan karakter. Dat Anderlecht en Standard niet meer in de Europa League zitten, heeft niets met een gebrek aan karakter te maken, wel met een gebrek aan talent. Dat viel me meteen op na de confrontaties met AZ en Hannover. Als je onvoldoende kwaliteit hebt lopen, ben je niets met een over-mijn-lijkmentaliteit hoor. Net zoals Bojan heb ook ik met Preud’homme gewerkt en ik kan alleen maar beamen dat zijn invloed op de kleedkamer groot was. Hij zou een speler naar de keel gegrepen hebben om hem aan zijn taken te herinneren. Dat was bij Laszlo Bölöni net zo. Maar dat kan niet bij elke club natuurlijk. Bij Anderlecht zou die aanpak bijvoorbeeld niet werken. Jacobs zet ons dan ook op een andere manier op scherp.”

Jorgacevic: “Anderlecht is een grote club. Ik denk dat hun over-mijn-lijkmentaliteit groot genoeg is. Maar het is goed voor de competitie dat er wat strijd is. Als Anderlecht met een straatlengte voorsprong kampioen zou worden, zou dat een ramp voor de Jupiler Pro League zijn.”

Heeft Club toch niet meer leiders op het veld?

Jovanovic: “Om zulke vragen kan ik alleen maar lachen. Waarom zou Club meer leiders hebben? Wij hebben in elke linie minstens één leider lopen. Ik heb respect voor Club, maar ze hebben zich dit seizoen in de rol van sympathieke outsider kunnen wentelen. Ik zeg zelf altijd wat ik denk te moeten zeggen. Ik schud mijn medemaats wakker als ik denk dat dat nodig is.

“Naar het schijnt zou Proto het wel eens moeilijk gehad hebben met mijn kritiek, dat is dan maar zo. Hij heeft me er niets over gezegd, maar ik viseerde in ieder geval niemand specifiek met mijn uitspraken. We moeten met z’n allen beter verdedigen. Dat het verschil tussen ons en de achtervolgers tijdens de reguliere competitie niet groter was, heeft veel te maken met het feit dat we vaak te laag stonden. We hebben er baat bij om zo hoog en zo snel mogelijk te spelen. Ik heb nog nooit zo veel gelopen als dit seizoen. En ik ben niet de enige. Vooral tegen de zogenaamd kleinere ploegen, die heel gegroepeerd spelen, lieten we vaak te veel ruimte tussen de verschillende linies.”

Jorgacevic: “Wat mij betreft hebben we meer dan alleen maar leiders lopen, hoor. We hebben talentvolle spelers, markante persoonlijkheden en vooral een erg complementaire spelersgroep. Er heerst hier een heel nieuwe dynamiek, onder meer dankzij de goede resultaten. Ook onze supporters nemen hun rol, als twaalfde man, ter harte. Als ik zie dat Meunier diep gestuurd wordt door Vázquez om vervolgens Akpala een doelpunt aan te bieden, dan zie ik in die ene actie zowel dynamisme als maturiteit en realisme. We hebben voldoende aanvallende troeven en we kunnen een wedstrijd collectief uitspelen. Anderlecht moet kampioen spelen. Een tweede plaats zou een catastrofe zijn. Voor ons is alleen een Europees ticket verplicht en al wat daarbij komt, is mooi meegenomen.

“Anderlecht heeft uiteraard leidersfiguren lopen, maar het zou wel kunnen dat de sfeer bij Brugge iets collectiever is dan bij Anderlecht. Er is hier wel een hiërarchie, maar het is niet zo dat de anciens de jongeren regeltjes opleggen. Maar laten we wel wezen, er is niet alleen bij Anderlecht druk. Ook Club staat constant in het middelpunt van de belangstelling. Dat was bijvoorbeeld bij AA Gent minder het geval.”

Gelukkig in België

Hoe kijken jullie nu terug op jullie transfers naar respectievelijk Club en Anderlecht?

Jorgacevic: “Net zoals Jova veel te danken heeft aan Standard, heb ik alles te danken aan AA Gent. Mijn overgang naar Club is ook voor Gent een beloning. Ik koos voor Club Brugge omdat het een grote club is met traditie en met een mentaliteit die dicht bij de mijne aanleunt. Mijn vrouw stond op het punt te bevallen en we zijn gewoon heel erg gelukkig in België.

“Ik heb me mijn overstap nog geen seconde beklaagd, het is echt het beste wat me ooit overkwam. Bij AA Gent hebben ze intussen begrepen dat ze een goede zaak deden en voor mij persoonlijk was het echt een aanbod dat ik niet kon weigeren. En nu zou ik daar liefst nooit meer over spreken want de bladzijde is echt wel omgedraaid. Ik wens Gent het allerbeste in play-off 1 en ik ben gelukkig bij Brugge.”

Jovanovic: “Wat Jova en Standard betreft, is alles al gezegd denk ik. Standard zal altijd een plaats in mijn hart hebben. Meer heb ik daar niet aan toe te voegen.

Hoe reageren jullie in minder succesvolle periodes?

Jorgacevic: “Ik heb niet de gewoonte om mijn hoofd te laten hangen. Als er iets niet goed loopt, doe ik nog harder mijn best op training. Zo zit ik in mekaar, en ik ben er eigenlijk altijd al beter uitgekomen.”

Jovanovic: “Ik reageer net hetzelfde. Ik ben wel net iets temperamentvoller dan Bojan, dus ik ontplof wel eens, maar dat gaat even snel over als het gekomen is. Ik beleef mijn job met passie en ik laat mijn hart spreken.

“Ik ben wel eens wat minder in vorm – je kunt nu eenmaal niet een heel seizoen lang in topvorm zijn – en dan word ik vaak als enige met de vinger gewezen. Erg vind ik dat niet, ik kan het wel aan. Als ik niet met kritiek om zou kunnen, zou ik niet zo’n grote carrière gemaakt hebben. Ik heb het liefst dat men eerlijk en rechtuit is tegen mij. Als ik slecht gespeeld heb, heb ik slecht gespeeld. Zo simpel is dat. Ik weet dat ik de laatste wedstrijden niet super goed speelde, maar toch ben ik nog steeds verrast als ik na zeventig minuten naar de kant word gehaald. In die twintig minuten had ik misschien het verschil nog kunnen maken…”

Respect maar geen schrik

Wat denken jullie van de andere teams in play-off 1?

Jorgacevic: “AA Gent is goed op dreef en ik ben er dan ook vrij zeker van dat ze betere play-offs zullen spelen dan vorig seizoen. Genk is een talentvol elftal en Standard zal een te duchten concurrent voor een Europees ticket zijn. Kortrijk verbaasde me nog het meest van al met hun positieve spel.”

Jovanovic: “Die analyse deel ik volledig. Ik was verrast door de maturiteit van Kortrijk.”

Worden de play-offs gevolgd in Servië?

Jorgacevic: “Ja, maar ik denk niet dat het de mening van de bondscoach beïnvloedt.”

Jovanovic: “We moeten trouwens eerst nog een coach vinden. En dat terwijl de kwalificaties voor het WK 2014 al in september van start gaan… We zoeken trouwens ook nog een voorzitter.”

Jullie kunnen het nu wel zeggen: wie wordt er kampioen?

Jovanovic: “Anderlecht.”

Jorgacevic: “Anderlecht is nog steeds favoriet.”

Daum heeft dus gelijk?

Jorgacevic: “Een coach die wint heeft altijd gelijk.”

Jovanovic: “We zijn niet de enigen die er zo over denken.”

Wat heeft Club meer dan Anderlecht en vice versa?

Jorgacevic: “Dat moet je aan Daum vragen.”

Jovanovic: ” Bojan is my friend. Een collega ook en een broer die ik het allerbeste toewens, maar de titel is voor Anderlecht. Ook al hadden we ons tijdens de winterstop moeten versterken voor de play-offs, toch hebben we de best gestoffeerde spelerskern. Ons aanvallend compartiment is ronduit indrukwekkend. Ik heb respect voor Club Brugge, maar bang ben ik in geen geval.”

Jorgacevic: “Schrik heb ik ook niet hoor.”

Jovanovic: “Dat weet ik, maar ik bedoel gewoon dat Anderlecht zich geen zorgen hoeft te maken zolang we ons niveau halen. Jacobs kent de Belgische competitie en de play-offs. Daum heeft die kennis (nog) niet en dat is toch een nadeel.”

DOOR PIERRE BILIC – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Ik ben nog steeds verrast als ik na zeventig minuten naar de kant word gehaald.” Milan Jovanovic

“Daum is niet naar Brugge gekomen om een schoonheidsprijs te winnen.” Bojan Jorgacevic

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content