Het was tijdens de eindejaarsperiode een klein artikel in die Welt, maar vergezeld van een bijzonder grote actiefoto, toen hij furore maakte als Duits international. Hans-HubertBerti Vogts werd op 30 december zestig jaar, maar liet deze gebeurtenis snel aan zich voorbijgaan. Vogts gruwelt van grote feesten, schouderklopjes en toespraken. Hij verkoos een reis met zijn achttienjarige zoon Justin naar Azië, ver weg van de Duitse heimat. Die optie typeert volledig zijn leven. Vogts houdt van de anonimiteit en schuwt publieke optredens.

Zijn wensen voor 2007 kon de kwaliteitskrant wel losweken bij Vogts. “In eerste instantie natuurlijk een goede gezondheid. Ik verkeer nog in optimale conditie en kan doen wat ik wil”, verklaarde hij. “Maar ik ben vooral bezorgd over de toekomst van het Duitse voetbal. Ik hoop dat we niet verder afzakken naar de middelmaat, zoals op dit moment wel het geval was. Je moet het product voetbal niet alleen willen verkopen, maar ook en vooral goed nadenken over de inhoud.”

Daarmee verwijst Vogts onrechtstreeks ook naar zijn eigen loopbaan, die werd gekenmerkt door hard werken. Op twaalfjarige leeftijd verloor hij zijn beide ouders, waardoor hij opgroeide bij zijn tante. Voetbal was zijn grootste passie. Als verdediger was Vogts zeker geen begenadigd talent (“Ik bleek geen genie, want minstens duizend anderen waren beter dan mij. Met mijn doorzettingsvermogen haalde ik er wel het maximale uit”), maar verzamelde wel 96 caps voor de Duitse nationale ploeg en speelde 419 duels in de Bundesliga. Door zijn verbeten en agressieve speelstijl kreeg Vogts de bijnaam “der Terrier”. Daardoor werd hij Europees kampioen in 1972, wereldkampioen in 1974, won hij vijf titels en een beker met Borussia Mönchengladbach, naast twee UEFA Cupzeges (in 1975 en 1979). Hij werd ook voetballer van het jaar in 1971 en 1979.

Zijn stugheid en vakkennis zorgden ervoor dat hij in 1990 als bondscoach de opvolger werd van Franz Beckenbauer, die hij vier jaar lang had bijgestaan als assistent. Op acht jaar tijd haalde hij op 102 officiële interlands 66 overwinningen. Hoogtepunt vormde de Europese titel in 1996. Vogts zorgde er later ook voor dat Jürgen Klinsmann, met wie hij een speciale band heeft, een kans kreeg.

In 2001 probeerde hij het nog eens als sportief directeur van Bayer Leverkusen. Maar dat avontuur mislukte, net zoals bondscoach zijn van Koeweit en Schotland. Tijdens het afgelopen WK fungeerde Vogts als tv-analist. Hij liet weten dat een nieuwe terugkeer in het voetbal uitgesloten is.

Bayern München legde verdediger Christian Lell (22) vast tot 2009. International Jan Schlaudraff (23, Alemannia Aachen) tekende voor drie jaar. Uli Hoeness liet ook nog weten dat een vertrek van Owen Hargreaves (25), nog onder contract tot 2010, onbespreekbaar is. Als Manchester United hem wil, zullen ze volgens Franz Beckenbauer 30 miljoen euro moeten neerleggen.

Borussia Mönchengladbach voegde met de Nederlander Jos Luhukay een nieuwe assistent-trainer toe aan de technische staf. Oliver Neuville (33) werd geopereerd aan de adductoren en is zeker een maand niet inzetbaar.

De Braziliaan Diego (Werder Bremen) werd door de spelers uit de Bundesliga verkozen tot speler van de heenronde. Dat bleek uit een enquête van Kicker. De 21-jarige middenvelder kreeg bijna de helft (49,6 procent) van de stemmen. Zijn ploegmaats Miroslav Klose en Torsten Frings vervolledigden het podium.

Frank Rost (33), die zijn plaats onder de lat bij Schalke 04 was kwijtgeraakt aan Manuel Neurer en in onmin leefde met coach Mirko Slomka, tekende een overeenkomst tot 2009 bij Hamburger SV.

FSV Mainz 05 huurt tot het einde van het seizoen de Deense middenvelder Leon Andreasen (23) van Werder Bremen. De Colombiaanse international Elkin Soto, een offensieve middenvelder, tekende tot 2008.

Volgens Kicker behoort Daniel Van Buyten (Bayern München) nog altijd bij de vijf beste centrale verdedigers van de Bundesliga. De Rode Duivel zakt wel van 2 naar 5. Naldo en Per Mertesacker (beiden Werder Bremen) zijn de enigen met de stempel “internationale klasse”.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content