FC Nürnberg moet verder zonder zijn Napoleon.

Een bom was het die vorige week insloeg bij promovendus FC Nürnberg, want eigenaar Michael A. Roth (73) houdt het voor bekeken. Nu definitief, zo lijkt het. Een keer eerder, in december 1983, had de ondernemer – al sinds 1979 voorzitter – zijn ambt tijdelijk neergelegd. Oud-trainer Max Merkel, die bekendstond om zijn spotternijen (ook later als columnist) lachte graag met de amper 1,63 meter grote Roth. In 2005 had hij het in Bild-Zeitung over de nieuwe hobby van Roth: het valschermspringen vanop een tapijt.

De Napoleon van FC Nürnberg trapt het dus af, na in totaal vijftien trainersontslagen, vijf promoties, vier degradaties en achttien jaar voorzitterschap (van 1979 tot 1982, en van 1994 tot 2009). “Je moet op een hoogtepunt durven stoppen”, zo gaf hij uitleg bij zijn drastische beslissing. “Ik wilde na een nieuwe triomf, de terugkeer naar de Bundesliga die sinds eind mei vaststaat, afscheid nemen.” Sportief directeur Martin Bader, die als laatste handeling van Roth een contractverlenging tot 2012 had gekregen, hield het liever op “een complete verrassing, voor de hele club”.

Eigenlijk spreekt Roth met zijn uitleg maar de halve waarheid. Hij maakt zich immers sterke zorgen over de financiële toestand van zijn bedrijven, die hoofdzakelijk actief zijn in de textielindustrie. Een sector die zwaar wordt getroffen door de crisis. Roth bezit 120 ARO-filialen (tapijten en vloeren), maar ook nog eens twee hotels. “Ik wil mijn levensproject graag van de ondergang redden”, verklaarde hij. “Daarvoor heb ik veel tijd nodig, terwijl ik ook nog veel tijd in te halen heb bij mijn familie.”

Roth wordt voorlopig opgevolgd door vicevoorzitter Franz Schäfer en hij waarschuwde hem alvast. “Waanzinnig zwaar is het, om een woelige club alsFC Nürnberg te leiden. Er hielden hier al veel mensen een bloedneus over aan de vele bitse confrontaties en onderlinge twisten. Ik hoop dat die tijden nu definitief tot het verleden behoren.”

De vraag is nu of de toekomst van de club gevrijwaard kan worden zonder de inbreng van zijn geld. “Maak je maar geen zorgen”, counterde Roth gevat. “FC Nürnberg is momenteel zo zuiver als een jonge maagd. Er is zowaar weer eigen kapitaal voorhanden.”

Hij verwijst daarvoor naar 2007, toen FC Nürnberg de Duitse beker veroverde (3-2 na verlengingen tegen VfB Stuttgart) en proefde van de UEFA Cup. “Ik ben blij dat ik mijn stijl nooit verloochende: een opvliegend karakter, soms zelfs ook onberekenbaar”, zo besloot de voetbalpatriarch van de oude school.

FC Köln brak de overeenkomst van de Franse linkermiddenvelder Fabrice Ehret (29, ex-Anderlecht) open tot 2012.

Scheidsrechter Herbert Fandel (45) beëindigde na 247 Bundesligaduels met onmiddellijke ingang zijn loopbaan. Hij won viermaal de trofee voor beste arbiter van de Bundesliga en leidde in 2007 nog de CL-finale tussen AC Milan en Liverpool.

Dietmar Hoff, de mecenas en eigenaar van TSG Hoffenheim 1899, verzette zich tegen een transfer van Demba Ba (ex-Moeskroen) naar VfB Stuttgart.

Edson Braafheid (26), een Nederlandse linkerverdediger van FC Twente, kreeg van Bayern München een vierjarig contract voorgeschoteld. De afkoopsom bedraagt twee miljoen euro.

Maik Franz (27), een beenharde verdediger en aanvoerder van Karlsruher SC, werd door Eintracht Frankfurt voor 750.000 euro overgenomen. Hij bereikte met Heribert Bruchhagen (60) een akkoord tot 2013.

Leverkusen contracteerde tot 2013 de Zwitserse international Eren Derdiyok (20), een spits van FC Basel die vijf miljoen euro kostte. Middenvelder Toni Kroos (19) wordt nog een seizoen langer gehuurd van Bayern München.

Kampioen VfL Wolfsburg legde vier miljoen euro op tafel voor de Deense middenvelder Thomas Kahlenberg (26) van Auxerre, die voor vier jaar tekende.

Hoffenheim contracteerde met de Braziliaan Maicosuel (22, tot 2014) een middenvelder van Botafogo, en met Christian Eichner (26, 2011) een linkerverdediger van Karlsruher SC. Topschutter Vedad Ibisevic (24) blijft tot 2013, de Braziliaanse middenvelder Fabricio (19) keert terug naar Flamengo. Prince Tagoe (22), een Ghanese spits van Al-Ittihad, versierde een driejarig contract.

Hertha BSC pakte uit met een recordomzet van 82,7 miljoen euro. Christoph Janker (24), een verdediger van Hoffenheim, tekende tot 2011. De spitsen Andriy Voronin (29, terug naar Liverpool) en Marko Pantelic (30) vertrekken.

De Kroatische ex-international Zvonimir Soldo wordt de nieuwe coach van FC Keulen. Soldo volgt de Duitser Christoph Daum op, die eind mei naar het Turkse Fenerbahçe verkaste. De 41-jarige Soldo, ex-speler van onder meer Dinamo Zagreb en Stuttgart, tekende een contract voor twee seizoenen bij FC Keulen. De Kroaat zette in 2006 een punt achter zijn carrière en leidde zijn ex-team Dinamo Zagreb twee jaar later als coach naar de dubbel.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content