Weinig voetballers in eerste klasse die sympathieker zijn dan Walter Baseggio. Alleen speelt dat al heel zijn carrière tegen hem. Bij Anderlecht is niemand er de afgelopen jaren in geslaagd Baseggio te begeleiden naar een afgetraind lichaam. In potentie is Baseggio een absolute topper : een uitmuntende pass, een hard schot, een goeie kopstoot, er zijn er niet veel die daarover beschikken. Zet daar een professioneel lichaam onder en je hebt iemand die in Italië speelt. Maar kennelijk kan Baseggio het mentaal niet opbrengen om alles voor de voetbalsport opzij te schuiven. Door zijn sympathieke manier kan je bovendien niet kwaad op hem zijn.

Walter Baseggio krijgt de komende weken een laatste kans. Frankie Ver- cauteren zal op zijn manier proberen hem nog maar eens aan het voetballen te krijgen. Zoals hij vroeger ook Alin Stoica en Lukas Zelenka dagelijks met hun tekortkomingen confronteerde. Het zal aan Baseggio zijn om nu eindelijk de knop om te draaien. Voor Anderlecht is het goed dat ze nu over een trainer als Vercauteren beschikken. Hij is onverzettelijk professioneel en hij sluit geen compromissen met zijn spelers, zeker niet met degenen die naar gemakzucht neigen. Te snel hebben sommigen de afgelopen maanden naar excuses gezocht. Met Vercauteren zal dat niet gebeuren, hij is hard en streng, hij houdt je een spiegel voor, als speler weet je heel goed waar je aan toe bent. Als Vercauteren volgend seizoen echt hoofdtrainer wordt – en de signalen wijzen steeds meer in die richting – dan zal er zeker wat dat betreft een en ander veranderen. Maar op termijn betekent dit wel het einde van Vercauteren bij Anderlecht. Het is duidelijk dat hij als hoofdtrainer geen stap meer terug kan zetten. En misschien wordt dit ook wel het einde van Baseggio bij Anderlecht. Als er in zijn prestaties geen ommekeer komt, dan kan ik me niet voorstellen dat Vercauteren volgend seizoen met Baseggio wil doorgaan.

Een andere trainer die dit seizoen uitstekend werk verricht, is Herman Ver- meulen. Als je negen op negen pakt met KV Oostende, dan is dat niet alleen geluk, dan zit daar ook heel duidelijk een visie achter. Ik ken Vermeulen al langer. Hij heeft geen groot voetbalverleden maar hij heeft zijn ogen en oren goed de kost gegeven toen hij bij AA Gent als hulptrainer van Trond Sollied mocht werken. Sollied was zijn inspiratiebron. Vermeu- len werkt op precies dezelfde manier als de Noor. Bovendien is hij intelligent en ziet hij het voetbal heel goed. Je merkt dat heel duidelijk aan de wijze waarop hij KV Oostende laat spelen. Als Vermeulen erin slaagt met KV Oostende het behoud te verzekeren, dan is hij voor mij de Trainer van het Jaar.

CANAL+BLAUW

WOENSDAG 2.3

20.55 Real Madrid – Betis

VRIJDAG 4.3

20.10 Anderlecht – Charleroi

ZATERDAG 5.3

13.40Aston Villa – Middlesbrough

15.55 Bayern – Bremen

17.50 Standard – La Louvère

21.55 AS Roma – Juventus

23.40 Kick + Rush

ZONDAG 6.3

08.50 Heruitzending Kick + Rush

(laatste kans om 13.40)

14.25 Ajax – AZ

16.25 Samenvatting AS Roma – Juventus

17.00 Everton – Blackburn

19.00 Valencia – Real Madrid

20.55 St.Etienne – Marseille

MAANDAG 7.3

20.00 BV0 (heruitzending om 22.40)

DINSDAG 8.3

18.00 Heruitzending BVO (laatste kans om 20.35)

‘Abonneer nu op Canal + en kijk gratis tot PASEN’

Voor meer informatie bel 0800/666 33 of ga snel naar je Canal + verdeler

door Wim De Coninck, co-commentator Canal +

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content