Tijdsgebrek en de UEFA nopen Anderlecht tot een verlengd verblijf in het Vanden Stockstadion. Wellicht wordt het dan tóch uitgebreid.

Anderlecht heeft op-nieuw ‘voorzichtige gesprekken’ aangeknoopt met het gemeentebestuur over een uitbreiding van het Constant Vanden Stockstadion. Een eerder project om een derde ring op het stadion te bouwen en zo de capaciteit op te voeren tot 40.000 zitplaatsen, werd afgeschoten door de vorig jaar overleden burgemeester Simonet. Nu is er een nieuw plan. Dat omvat slechts een halve derde ring – boven de hoofdtribune en het doel aan de parkzijde – waardoor ongeveer 33.000 toeschouwers binnen zouden kunnen. Volgens Anderlecht acht de nieuwe burgemeester Van Goidsenhoven het voorstel bespreekbaar.

“Objectief bekeken is het de enige oplossing die op korte termijn te realiseren is”, bevestigt Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck. “Het is een tussenoplossing in de hoop dat er ooit een nieuw stadion komt in Brussel.”

Vóór het aantal staanplaatsen om veiligheidsredenen moest worden beperkt, kon het Vanden Stockstadion ruim 36.000 toeschouwers ontvangen. Op dit moment zijn dat er maximaal 25.000 en voor Europese duels slechts 21.000 omdat dan de resterende staanplaatsen tot zitplaatsen omgebouwd moeten worden. Vanaf 2010 verplicht de UEFA voor Europacupduels echter een capaciteit van 30.000 zitjes. Zonder aangepast Vanden Stockstadion dreigt Anderlecht dan te moeten uitwijken. Dat het tegen die tijd een nieuw stadion bespeelt, is immers zo goed als uitgesloten: geen enkele van de mogelijke locaties op Anderlechts grondgebied bleek financieel haalbaar en het multifunctionele stadion dat op de NMBS-terreinen in Schaarbeek moet verrijzen, is verre toekomstmuziek. De timing van het WK 2018 strookt niet met die van Anderlecht.

“Eerst zou het er staan in 2012, nu spreekt men al van 2015. Daar kunnen wij niet op wachten”, aldus Van Holsbeeck. Bovendien moet dat stadion een capaciteit van 60.000 toeschouwers hebben als het de openingspartij of finale van het WK wil ontvangen. “Dat is te veel voor Anderlecht,” zegt Van Holsbeeck, “maar een onoverkomelijk probleem is het niet. Technisch is het mogelijk om de bovenste ring af te sluiten en het toch gezellig te houden.”

Tussenoplossing

In afwachting van dat nieuwe stadion zou Anderlecht het uitgebreide Vanden Stockstadion blijven bespelen. Als tussenoplossing dus, al laat Van Holsbeeck – verrassend – ook een ander geluid horen: “We zouden er ook gewoon kunnen blijven spelen en alleen voor bepaalde, Europese wedstrijden uitwijken”, zegt hij. In dat geval komt het dus níét tot een definitieve verhuis.

Als de gemeente het afgezwakte uitbreidingsplan niet goedkeurt, kan Anderlecht op korte termijn geen kant op. “Qua businessseats, loges en publiciteit zijn we uitverkocht, qua abonnementen zo goed als”, zegt commercieel directeur Chris Lioen. “Samen betekent dat 65 procent van ons budget. De enige manier om nieuwe inkomsten aan te boren, is de capaciteit op te voeren.” En waar moet Anderlecht zonder uitbreiding zijn Europacupduels vanaf 2010 afhaspelen? In het Koning Boudewijnstadion? Uitgesloten, zegt Lioen, wegens de afwezigheid van elke infrastructuur om er businessgerelateerde gasten te ontvangen. Anderlecht heeft er 2400 voor elke thuiswedstrijd. Het inkomstenverlies zou groot zijn.

AA Gent gaat bouwen, Club Brugge heeft in recordtempo zijn stadiondossier hoog op de politieke agenda gekregen, bij Standard zou het heel snel kunnen gaan en ook in Antwerpen is een doorbraak nabij. Anderlecht ziet zich langs alle kanten voorbijgestoken worden. Nieuw is dat het een stuk sentiment opzij heeft gezet en niet langer uitsluit het Brusselse gewest te zullen verlaten en in de Vlaamse rand te gaan bouwen.

“Een aantal gemeenten heeft ons onrechtstreeks laten weten dat er met hen te praten valt”, verklapt Van Holsbeeck. “Tot op vandaag hebben we dat nog niet gedaan.” Door ermee te dreigen lijkt Anderlecht de druk op de Brusselse politiek alvast te willen opvoeren. S

door jan hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content