Afgelopen maandag gaf hij in Brugge een afscheidsfeestje voor vrienden en vriendinnen, komende maandag vertrekt Geoffrey Claeys (30) vanuit Amsterdam via Singapore naar Australië. De trainingen van Melbourne Victory FC, de club waar hij voor twee jaar tekende, starten pas begin juli, maar hij gaat er eerst een maand op vakantie. Om te acclimatiseren. Joe Spiteri, zijn Australische ploegmaat geweest bij Lierse en sindsdien zijn boezemvriend, zal er hem de eerste weken wegwijs maken. “Want Melbourne is toch een wereldstad”, weet Claeys, die eerder voor Cercle Brugge, Feyenoord, Anderlecht, Aalst en Lierse voetbalde en nu einde contract is bij Moeskroen. “Drie miljoen inwoners, dat is toch iets. Joe speelt daar nu bij een regionale club en werkt er in de immobiliënbranche. Zo kan ik met hem rustig uitkijken naar een gemeubeld appartement en naar een auto. Beetje paperassen doen, een bankrekening openen. Misschien dat ik daarna nog eens rondtrek.”

Australië is de keuze van het hart. “Ik ga er met veel goesting heen, met volle overtuiging en inzet”, klinkt het. “Eerst en vooral wil ik er een vaste stek. Van daaruit zien we wel wat er allemaal op mij afkomt. Ik ga er alléén naartoe, niets of niemand houdt mij tegen. Het enige dat ik meeneem, is : mijn kleren, mijn voetbalschoenen en een dosis humor. Ik vertrek naar ginder om te kijken waar mijn grenzen liggen, hoe diep ik als mens kan gaan. Hier zit ik in een cocon, iedereen zorgt wel voor mij, maar in feite wil ik dat niet. Ik wil voor mezelf zorgen en kijken in hoeverre dat kan. Ik ben ervan overtuigd dat het een zeer goede levenservaring wordt. Ik vertrek met een leeg hoofd. Lang geleden dat ik dat nog eens heb gehad. Vrij kunnen ademen ! Vrij van de vooroordelen van bepaalde mensen, relaxed, zonder druk. Andere omgeving, andere lucht, andere mensen leren kennen : ik weet zeker dat mij dat goed zal doen. Misschien blijf ik daar wel, mocht ik er iemand tegenkomen waarvan ik zeg : amai, dat is een gevoel van thuiskomen.”

De nieuwe Hyundai A-League gaat eind augustus van start. Melbourne Victory, dat ook Andy Vlahos (Cercle) en Archie Thompson (Lierse) haalde, ambieert de topdrie. “De trainer is een Schot, het voetbal zal aanleunen bij de Engelse stijl”, verwacht Claeys. “Een beetje Georges Leekens-achtige toestanden. Sterk in duel, kopbalsterk, balletje inleveren. Geen flikflaktjes. Volledig mijn stijl dus.” ( CV)

Vanaf 3 augustus schrijft Geoffrey Claeys, de eerste Belgische voetballer in de Australische competitie, om de twee weken voor Sport/Voetbal Magazine een column over zijn belevenissen Down Under.

CV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content