Bij Lierse bonken acht jongeren op de poorten van de voetbalhemel. Trainer René Trost is hun gids.

Begin vorig seizoen zwaaide Paul Put nog de plak bij Lierse. Dat liep in combinatie met geldhongerige spelers en de Chinese gokmaffia bijna fataal af voor de Lierenaars. Met de komst van René Trost kregen enkele Belgische jongeren hun kans. Lierse kon na een knappe remonte de degradatie afwenden en nu trekt Trost de lijn van vorig seizoen door. De 41-jarige Nederlander lijkt de geknipte persoon om de jonge leeuwen tot volle wasdom te brengen. In wat volgt stelt hij de tieners uit zijn kern voor.

Thomas De Corte

Leeftijd : 18

Positie : Rechtsback

Bij Lierse sinds : 2004

Contract tot : 2008

René Trost : “Thomas bezit een enorme drive en geeft nooit af. Die buitengewone gedrevenheid is een kwaliteit, maar houdt ook een risico in. Hij wil soms te veel en zou meer moeten doseren. Hij moet nog meer het juiste moment leren kiezen om te gaan. Hij heeft een uitstekende pass in de voeten en ik ben zeer tevreden over zijn basiskwaliteiten als verdediger. Hij speelt complexloos. Vorig seizoen, op zijn zeventiende, bewees hij al dat hij iets in zijn mars heeft. Nu hij bekend is, mag hij wel niet gaan zweven en komt het erop aan om te bevestigen. Het is niet omdat hij vorig seizoen een aantal wedstrijden heeft gespeeld en ook dit seizoen al in de basis is begonnen, dat hij alle 34 wedstrijden zal spelen. Het is best mogelijk dat hij af en toe een dipje zal kennen. We hebben hem nu voor twee jaar vastgelegd en binnen twee jaar kan het best zijn dat hij met zijn mogelijkheden een stapje hogerop zet.”

Seth De Witte

Leeftijd : 18

Positie : Linksback

Bij Lierse sinds : 2006

Contract tot : 2009 (optie 2010)

René Trost : “Seth is vorig seizoen intensief gescout bij Wilrijk in de vierde klasse. Eigenlijk is het een verdedigende middenvelder, maar ik gebruik hem als linksachter. Seth is iemand die nooit opgeeft en op het randje speelt. De Duitsers hebben een mooi woord dat helemaal van toepassing is op hem : rücksichtslos, nietsontziend. Hij zal niet aarzelen bal én man te pakken. Zelf blijft hij nooit liggen. Als hij dat wel doet, weet je dat er iets serieus aan de hand is. Tot nog toe heeft hij alle trainingen probleemloos voltooid, terwijl dat toch niet evident is voor een jongen die uit de lagere afdelingen komt. Hij moet uiteraard nog wat wennen aan de handelingssnelheid, maar verder heeft hij die overgang vlot verteerd. Al zullen er zeker momenten komen dat hij een terugval kent. Dan zal ik hem zo goed mogelijk proberen te ondersteunen. Nu is het aan Seth om zijn goede start te bevestigen. Buiten het voetbal moest hij nog wel wennen aan het leven van een profvoetballer. Niet dat hij iets verkeerds heeft gedaan, maar hij moet nog leren om zich goed te verzorgen en op zijn voeding te letten. Seth heeft veel mogelijkheden : hij kan een goede pass trappen, heeft zijn lengte mee en is sterk met de kop. Het is voorlopig een man van weinig woorden en veel daden.”

Kane Develer

Leeftijd : 18

Positie : Aanvaller

Bij Lierse sinds : 2005

Contract tot : 2009

René Trost : “Kane bezit een zeer belangrijke kwaliteit voor een spits : hij is dodelijk efficiënt in de laatste fase van de aanval. Breng hem tien keer voor de goal en hij maakt het negen maal af. Maar in het stadium waarin we nu met de ploeg zitten, geraken we nog niet vaak in die fase en dus krijgt hij voorlopig niet zoveel kansen. Kane moet proberen nog wat sterker te worden. Hij moet de aanval ook een vervolg kunnen geven. Zijn balbehandeling kan beter en de typische slimmigheden van een spits moet hij ook nog verwerven. In die optiek is het voor hem een godsgeschenk dat Bob Peeters onze rangen is komen versterken. Bob kan hem de kneepjes van het vak bijbrengen. Ik heb Kane gezegd dat hij blij moet zijn dat Bob bij de ploeg is gekomen, in plaats van hem als een concurrent te beschouwen. Die concurrentie is niet min dit jaar, zodat hij misschien niet al te vaak zal spelen. Maar Kane heeft tijd zat om het te maken.”

Yoni Buyens

Leeftijd : 18

Positie : Centrale middenvelder

Bij Lierse sinds : 1999

Contract tot : 2009

René Trost : “Yoni Buyens is een heel goede voetballer. Ik had hem vorig jaar al in de kern willen opnemen, maar een meniscusoperatie gooide roet in het eten. Nu heeft hij wel de volledige voorbereiding meegemaakt. Ik denk dat Yoni dit jaar nog van waarde kan zijn voor ons. Hij heeft het vermogen om het spel snel te laten gaan. Hij speelt steeds in één tijd. Als fan van het Barcelona onder Johan Cruijff vergelijk ik hem daarom wel eens met José Bakero. Die raakte de bal ook telkens maar één of twee keer en deed er iets nuttigs mee. Al let ik wel op met zulke vergelijkingen. Yoni is natuurlijk nog erg jong. Bovendien gaat hij zo soms wel eens in de fout. Af en toe zou hij beter zelf de actie maken dan de bal meteen weer af te spelen. Mijn grootste probleem is eigenlijk Yoni’s polyvalentie. Hij kan ook centraal in de verdediging staan of zelfs als aanvallend middenvelder uitgespeeld worden. In de voorbereiding speelde hij daar tegen United en dat was geweldig om zien. Voor het team is het goed dat Yoni op verschillende plaatsen kan spelen, maar voor de speler zelf zou het beter zijn dat hij zich op één positie kon fixeren. Want met zulke voetballers is het vaak zo dat ze goed uit de voeten kunnen op meerdere plaatsen, maar niet echt uitblinken op één positie. Nu is het dus aan mij om te kijken waar hij het best tot zijn recht komt. Al zou het wel eens kunnen dat we hem dit seizoen nog op verschillende plaatsen nodig hebben. Het belangrijkste voor hem dit jaar is om minuten te maken, goed te trainen en fit te blijven.”

Jérôme Van Der Zijl

Leeftijd : 17

Positie : Centrale verdediger

Bij Lierse sinds : 2005

Contract tot : 2008

René Trost : “Jérôme is een centrale verdediger die goed is in de dekking. Hij staat zijn mannetje achterin. Hij is heel gedreven en werkt hard. Zijn kopspel in duel met een tegenstander is wel nog voor verbetering vatbaar. Hij laat zich af en toe te gemakkelijk opzijzetten. Ook in de opbouw moet Jérôme nog verbeteren. Yoni Buyens is daar uitstekend in en dat zal Jérôme nooit even goed kunnen, maar voor bij een modale eersteklasser moet hij ook op opbouwend vlak zeker goed genoeg zijn. Hij heeft vorig jaar al met succes enkele wedstrijden op het hoogste niveau afgewerkt. Als hij nu de rust bewaart, zal hij uiteindelijk zeker opnieuw een kans krijgen in de loop van het seizoen.”

Robin Jacobs

Leeftijd : 18

Positie : Centrale verdediger

Bij Lierse sinds : 1992

Contract tot : 2007 (met optie)

René Trost : “Robin kan ook als verdedigende middenvelder uitgespeeld worden. Hij kan zowel met links als met rechts een ongelofelijke pass trappen. Dat heb ik nog maar zelden gezien. Op training lukt hem dat, maar tijdens een match komt het er niet altijd uit. Hij moet dus nog met de druk leren omgaan. Echt op de man spelen is ook niet zijn ding, zoals Jérôme Van Der Zijl dat wel kan. Eigenlijk is Robin meer een ouderwetse libero, die graag de leemtes opvult. Maar je kan als verdediger van Lierse natuurlijk niet altijd vrij spelen. Als de tegenstander met één spits speelt, moet dat wel lukken. Hij heeft overzicht en vista.”

Matthias Pittoors

Leeftijd : 18

Positie : back

Bij Lierse sinds : 1998

Contract tot : 2007

René Trost : “Matthias kan zowel op de linksachter als op de rechtsachter uit de voeten. Hij heeft een enorm loopvermogen, is snel en heeft een goede timing. Ondanks zijn kleine gestalte, geraak je er niet zomaar voorbij. Als je hem gepasseerd bent, staat hij er meteen terug. Je moet hem driemaal passeren. Het is een echte kuitenbijter. Ik ben niet bang om hem eventueel in de ploeg te droppen tegen een kleine, wendbare spits.”

Steve Nuyts

Leeftijd : 17

Positie : Buitenspeler

Bij Lierse sinds : 2002

Contract tot : 2007

René Trost : “Steve is sterk aan de bal. Hij kan een mannetje passeren en dan een goede voorzet afleveren. Zijn voornaamste kwaliteit is dat hij echt als een duiveltje uit een doosje te voorschijn kan komen. Zijn afwerking voor doel is een stuk minder. Steve beseft nu ook dat hij er hard voor moet werken. Voordien had hij een beetje een laissez-faire mentaliteit. Hij is ook nog piepjong natuurlijk.”

BJORN BORGT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content