De held van Club

© BELGAIMAGE

Exact twaalf jaar geleden was François Sterchele dé transfer van het jaar.

In de zomer van 2006 heeft Jos Verhaeghen bij Germinal Beerschot het grote talent Mousa Dembélé verkocht. Niet aan Anderlecht dat hem ook wilde, maar aan het bescheiden Willem II. ‘Dembélé wilde niet bijtekenen en ik wilde hem niet gratis laten vertrekken.’ Met het geld koopt Jos in een hotel op de luchthaven in Brussel van Mogi Bayat bij Charleroi de dan nog onbekende spits François Sterchele. De 23-jarige Luikenaar, door Raymond Mommens gevonden bij OHL, wordt de duurste inkomende transfer ooit bij GBA, maar in de bestuurskamer vragen de andere beheerders: ‘Wie is dat nu weer?’

Een jaar later is Sterchele Belgisch international én topschutter in eerste klasse, met 21 goals in 32 matchen.

Op 20 mei blijft de spits na de verkiezing van de Profvoetballer van het Jaar in het casino van Spa hangen met het bestuur van Standard. Het leidt tot een persoonlijke overeenkomst tussen de speler en de Rouches, die niet de door de Antwerpse club gevraagde transfersom willen/kunnen betalen. Wanneer GBA met Anderlecht rond de tafel gaat zitten, meldt het meteen dat de Brusselaars niet de enige gegadigde zijn. Toch zijn de clubs snel akkoord over een transfersom van bijna drie miljoen, maar de zaak loopt spaak wanneer Sterchele in het Constant Vandenstockstadion 48 uur bedenktijd vraagt. Hij vindt zichzelf namelijk niet passen in de rol op de flank die trainer Frankie Vercauteren hem voorstelt. Maar bedenktijd is er niet; hij moet meteen beslissen, zegt algemeen manager Herman Van Holsbeeck stoer. Raymond Mommens, de nieuwe hoofdscout die paars-wit aantrok, had hem namelijk gezegd dat, als hij moest kiezen, een andere beschikbare speler beter was. ‘Toen Sterchele niet meteen kon beslissen, zijn we dan ook meteen achter Cyril Théréau (ook door Mommens naar Charleroi gehaald) aangegaan.’

Al heel snel meldt ook Heerenveen zich, maar daar wil Sterchele niet naartoe. Begin juli belt Luc Devroe namens Club Brugge, dat anderhalf jaar eerder al eens via toenmalig sportief directeur Marc Degryse geïnformeerd had bij Charleroi.

Twee dagen na het eerste gesprek is de zaak rond, ook al omdat Standard niet tegen het bod van Club op kan. Zo verhuist Sterchele voor drie miljoen (de grootste uitgaande transfer ooit bij GBA) naar Club, waar hij vanaf dag één de nieuwe chouchou wordt. Nog geen jaar later verongelukt hij (op 8 mei 2008). Théréau verhuist na een flopseizoen bij Anderlecht via Charleroi naar de Serie A waar hij sinds 2010 66 keer scoorde in 259 eersteklassewedstrijden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content