Het is een jaarlijks weerkerend verhaal. Standard, dat tijdens de zomer een aantal toppers van het voorgaande seizoen ( Jari Niemi, Wamberto) of een Rode Duivel (dit jaar Eric Deflandre) contracteert en via Luciano D’Onofriovedetten ( Sergio Conceiçao) in huis haalt, maar in competitieverband telkens zijn start mist.

Vice-aanvoerder Ivica Dragutinovic moet niet lang nadenken waarom het telkens fout loopt bij de Rouches. “Ik ben totaal niet blij. In tegenstelling tot de andere titelkandidaten beginnen wij telkens met een serieuze achterstand aan het seizoen. Noem het maar een handicap. Terwijl Club Brugge en Anderlecht bij de competitiestart beschikken over hun volledige kern, wordt die bij ons pas op het laatste moment samengesteld. Het zorgt ervoor dat de integratie van de nieuwkomers meer tijd vergt dan voorzien. We begonnen de voorbereiding met een kern van amper vijftien spelers. We moeten Michel Garbini, Sergio Conceiçao en Carlos Alberto de Almeida nog leren kennen als voetballer. We zijn het niet gewoon samen te spelen. Dat vergt altijd tijd.”

Dat er nog altijd voor de lange bal wordt geopteerd en het spel vaak centraal verloopt via Almani Moreira, duidt volgens Dragutinovic niet direct op een gebrek aan variatie. “Het is een tactische optie waarvoor we kozen, onder andere ook bij gebrek aan goede flankspelers. We worden er vaak ook toe gedwongen. Probleem is dat Standard altijd een verdedigende muur moet slopen. Wij hopen erop dat Alexandros Kaklamanos en/of Sambegou Bangoura voor de afvallende ballen kunnen zorgen. Maar dat is niet zo evident, omdat de ruimtes vaak klein worden gehouden. Dan moet je hopen op de infiltratiekracht en het technisch vermogen van Moreira en Wamberto. Door de komst van Conceiçao en Garbini zullen er meer crosses komen.”

Dragutinovic ziet Sergio Conceiçao niet als een tweede Robert Prosinecki. Een versleten voetballer, die alleen nog op techniek teert en de werkkracht mist om grootse prestaties te leveren. “Totaal niet. Het is gewoon een fantastische voetballer, hij wil duidelijk iets bewijzen. Zo’n speler kan ons met zijn talent alleen maar iets bijbrengen. Hij heeft zijn lot in eigen handen.”

Op het argument dat Michel Preud’homme als sportief directeur door Gui Polspoel wordt omschreven als een decoratieve figuur, wil Dragutinovic het volgende kwijt. “Het is altijd gemakkelijk om kritiek te geven op het functioneren van een ander. Tegenwoordig kan iedereen wel iemand afbreken. Gewoon belachelijk.” Afgelopen zondag hoopt Standard begonnen te zijn met de kentering : er werd met 1-3 gewonnen op Cercle Brugge.

FV

‘De integratie van de nieuwkomers vergt meer tijd dan voorzien.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content