Nederlagen horen bij het leerproces van een ploeg. Welke mentale veerkracht er in AA Gent schuilt, zal de komende dagen na de twee verlieswedstrijden op Club Brugge moeten blijken. Vrijdag komt Mouscron-Péruwelz naar de Ghelamco Arena, nadien wordt de focus helemaal gelegd op de heenwedstrijd van de Champions League, tegen het op drift geslagen VfL Wolfsburg. De ex-club van Kevin De Bruyne heeft veel van haar magie verloren. Geen sprankelende acties meer, geen betovering in het spel, maar een werkvoetbal dat past bij het imago van de grauwe arbeidersstad. In de Bundesliga staat Wolfsburg in de middenmoot. Op 27 punten van koploper Bayern München, waarmee het dit seizoen de strijd wilde aangaan.

Een niet te nemen vesting is de Duitse club dus niet. AA Gent kan de komende weken weer historie schrijven, al zou dat het seizoen nog zwaarder maken. De Buffalo’s hebben een bewogen week achter de rug, met extreem wisselende gevoelens. Eerst was er de irritatie van Hein Vanhaezebrouck na de komst van Mbark Boussoufa, vervolgens sloot de trainer zijn aanwinst haast vaderlijk in de armen. Ongemeen hard bekritiseerde Vanhaezebrouck na de bekeruitschakeling op Club Brugge het defensieve spel van blauw-zwart, om zondagavond na een nieuwe nederlaag te erkennen dat te veel van zijn spelers hun gebruikelijke niveau niet haalden. De trainer was groot in de nederlaag.

Terecht, want AA Gent doet er goed aan alleen naar zichzelf te kijken. Anderhalf jaar lang werden de uitstekende prestaties gebouwd op rust en sereniteit. Dat moet vooral zo blijven. De spelers werden met zo veel lof overladen dat de kans op zelfoverschatting steeds groter wordt. Als iedereen weer bij de les is, kunnen de Buffalo’s alleen maar profijt trekken uit deze dubbele nederlaag. Beginnen doet de competitie pas in play-off 1 en vooraf zijn topmatchen eigenlijk alleen maar veredelde galawedstrijden. Opvallend was het zondag niettemin hoe moeilijk AA Gent het heeft als het geen greep krijgt op het middenveld. Dat laatste was ook de verdienste van Club Brugge.

De gretigheid waarmee Club tegen AA Gent voetbalde, was opmerkelijk. Als het met die bezieling speelt, blijft het een moeilijk te ontwrichten blok. Het zette dit keer hoog druk, al voetbalde het bij momenten toch weer vanuit de omschakeling, de nieuwe term die een stuk sympathieker klinkt dan dat je op de counter speelt.

Kennelijk kan Club Brugge niet iedere week dezelfde bezieling opbrengen. Dat blijft een bizarre en met de ziel van de vereniging botsende vaststelling. Het moet voor Michel Preud’homme een mateloze bron van irritatie zijn. Twee en een half jaar is de Luikenaar intussen bij blauw-zwart aan het werk. Toen hij voor Club tekende, had je de indruk dat de Verlosser uit de hemel was neergedaald. Preud’homme, zo leek iedereen te weten, zou geen verslapping dulden.

Sindsdien kwam het tot een tsunami van veranderingen. En tot zeer wisselend voetbal. Soms flitsend, dan weer ondermaats. Die golfbewegingen kan ook Preud’homme niet bannen, ook al zei hij constant dat Club aan het bouwen is. Nog maar eens werd er vorige maand aan de kern gesleuteld, maar de belangrijkste transfer zou wel een uitgaande kunnen zijn: Hans Vanaken leeft na het vertrek van Víctor Vázquez helemaal op. Hij heeft niet de geniale baltoets van de vaak uit stilstand voetballende Spanjaard, maar een veel grotere motor. Ook zondag dook Vanaken overal op. Hij voetbalt met een grote eenvoud maar laat de bal snel gaan, hij valt niet op maar is verbluffend efficiënt. Eén slechte voorzet slechts gaf hij tegen AA Gent. Er zit in zijn spel nog veel groeimarge.

De prestatie van Club Brugge vraagt bevestiging in een competitie vol grilligheden. Zondag staat er in Oostende een geladen derby op het programma. Het gebrek aan regelmaat loopt als een rode draad door deze competitie. Anderlecht dat in Mechelen de crisis lijkt te bezweren maar toch niet kan winnen, Standard dat in de tweede helft wegzakt tegen STVV maar ook na 11 nederlagen in de running blijft voor play-off 1.

Het scenario verandert iedere week. Toppers worden tobbers. En omgekeerd. Het is onmogelijk om nu conclusies te trekken want ze worden iedere week herroepen. Dat zorgt voor spankracht in de competitie. In afwachting dat het geweld in het eerste weekend van april definitief losbarst.

DOOR JACQUES SYS

‘Het is onmogelijk om nu conclusies te trekken.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content