Spelers die zowel met Emilio Ferrera als Gilbert Bodart gewerkt hebben, stelden mij dat er geen vergelijk mogelijk is tussen beiden. Ferrera is de meester-tacticus, Bodart heeft als enige kwaliteit dat hij een ploeg met de stoom uit de neusgaten het veld kan opsturen. Van voetbal verder geen kaas gegeten. Maar wel 9 op 9 met een ploeg die mij, na 45 minuten schabouwelijk voetbal tegen AA Gent, ertoe liet verleiden hen als zekere zakker te bestempelen. Motivatie blijft dus een bepalende factor en alle merite voor Gilbert. Zelfs Jbari begint weer te scoren.

Een andere conclusie na hun eerste wedstrijd was het uitstekende Lierse dat met 10 man op Standard door een lijnrechterlijke blunder een oververdiend punt werd afgepakt. Paul Put vond toen dat “zoiets kon gebeuren.” Hij leek me dan al wat te gelaten. Geen nieuwe coach kan hier nog redding brengen. Lierse moet wel zo snel mogelijk de aloude gele shirts bovendiepen, dat zwart of afschuwelijk rood is echt de reden waarom de spelers elkaar niet meer vinden.

Ook Cercle was al op weg naar het vagevuur van tweede klasse en een nieuwe trainer, maar op kousenvoeten wel 13 punten op 15 de laatste weken. Contractverlenging meteen voor Harm en alle sollicitaties in de papierversnipperaar.

Als het waar is wat Eddy Snelders beweert, dat zijn twee ploegen (Germinal Beerschot en Lierse) niet gaan degraderen, dan ziet het ernaar uit dat er heel veel punten nodig gaan zijn om in eerste klasse te blijven. Slecht nieuws is dat voor veel ploegen die zich al lang comfortabel achtten met hun bijna plaatsje in de linkerkolom. Er is al jaren sprake van nivellering, nog nooit echter was het zo moeilijk om uitslagen te voorspellen. De gokkantoren zijn de grootste winnaars.

Ander opvallend feit is dat Club Brugge, met slechts de helft van de gespeelde wedstrijden gewonnen, volgens velen nog steeds titelkandidaat is. Dan zullen er ook nog nooit zo weinig punten nodig geweest zijn om kampioen te worden zeker ? Toegegeven, na even degradatiekandidaat geleken te hebben, leken ze voor de wedstrijd op Zulte Waregem de situatie helemaal te hebben omgegooid. Portillo begon te scoren en Bosko Balaban gaf al eens een pass naar een ploegmaat zonder dat het diens verjaardag was. Gert Verheyen lijkt weer een jong veulen en de twijfel in de ogen van sterke Jan, Degryse en D’Hooghe heeft plaats gemaakt voor de blik van ‘we hebben het toch altijd al geweten, zeker’. Nu nog even Juventus voetballes gaan geven. In voetbal is echt alles mogelijk.

Vanwege het bekervoetbal dit weekend geen voetbal op Belgacom TV.

WOENSDAG 9

Lokeren Lierse 20.30

ZATERDAG 19

Charleroi AA Gent 18.00

Club Brugge La Louvière 20.00

Brussels Standard

St. Truiden G.Beerschot

Beveren Cercle Brugge

Lokeren Zulte-Waregem

Zondag 20

Roeselare Moeskroen 15.00

Westerlo Anderlecht 18.00

Lierse Genk 20.00

Alle wedstrijden van de Jupiler League exclusief op 11, de voetbalzender van Belgacom TV.

Meer info : www.belgacom.be/tv – 0800 33 33 1 – Belgacom verkooppunten

Wim De Coninck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content