Sinds de opening van het nieuwe complex is het zenuwcentrum van Anderlecht naar Neerpede verplaatst. Het is er een komen en gaan van mensen, maar alles wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Voor Sport/Voetbalmagazine gingen de deuren een dag lang open.

Paars-wit heeft er even op moeten wachten, maar eindelijk is het complex in Neerpede in gebruik genomen. “Het maken van het ontwerp heeft vijf jaar geduurd en de constructie twee jaar”, zegt Jean-Claude Collignon, een van de ontwerpers van het project. “Samen met secretaris-generaal Philippe Collin ben ik naar Frankrijk, Nederland, Italië, Engeland en naar de Académie Louis Dreyfus van Standard gaan kijken. We hebben de troeven van alle centra die we bezochten verenigd in het complex in Neerpede, maar we hebben ons toch vooral op het centrum van Arsenal geïnspireerd.

“Sinds het nieuwe complex werd geopend, heb ik nog niemand horen klagen. Iedereen lijkt tevreden en dat zal ook niet verbazen als je bijvoorbeeld de uitzonderlijke powerzaal ziet. Die is in totaal vijfhonderd vierkante meter groot en bestaat uit afzonderlijke zones voor krachttraining, cardiotraining en stretching. In het midden is er een piste van 47 meter lang en 2,50 meter breed. Er is ook een zwembad, sauna, hammam en jacuzzi. Alle ploegen vanaf de U15 tot en met de A-ploeg maken gebruik van dit complex.”

Wie loopt er zoal rond in Neerpede?

Herman Van Holsbeeck: algemeen manager

In totaal, met spelers erbij, maken zo’n zestig à zeventig mensen gebruik van het complex in Neerpede. Enkel de commerciële cel, de ticketing en restaurant Saint-Guidon zitten nog in het Constant Vanden Stockstadion. Algemeen manager Herman Van Holsbeeck heeft vanuit zijn nieuwe bureau een perfect zicht over de trainingsvelden. Zijn dagen zijn nog altijd even drukbezet. Hij somt even zijn agendapunten van die dag op: “Een vergadering met de scoutingcel, een onderhoud met de manager van Lucas Biglia, een gesprek met de manager van Kanu en Reynaldo, een interview met een journalist, een meeting met Adidas over het vernieuwde contract, een onderhoud met een advocaat over het dossier van een speler, een vergadering over het nieuwe stadion en ik sluit de werkdag af met een gesprek met de ouders van een jonge speler die we graag zouden aantrekken. Als alles vlot verloopt, ben ik vanavond om acht uur thuis.”

Van Holsbeeck, die onlangs naar Colombia reisde om de transfer van de jonge Oswal Alvarez af te ronden, geeft toe dat Colombia weleens het nieuwe beloofde land voor Anderlecht zou kunnen zijn. “We zijn altijd op zoek naar onontgonnen gebied. De Argentijnse goudmijn begint – voor ons in ieder geval – uitgeput te raken.”

En hoe ver staat het met de plannen voor het (ver)nieuw(d)e stadion? “De renovatie gaat in mei van start. In tribune A komen er vipplaatsen in plaats van de stoeltjes die er nu zijn. Dat zullen er uiteraard minder zijn, maar dat wordt gecompenseerd door het feit dat ze duurder zullen zijn. Er zullen ook nieuwe zalen voor onder andere recepties gebouwd worden en er zal mogelijkheid zijn om voor of na de wedstrijd een hapje te eten. Die werken zouden voor het begin van volgend seizoen klaar moeten zijn. Voor de uitbouw van het stadion wachten we op de bouwvergunning. Het gaat om een derde ring die de capaciteit naar 30.000 plaatsen zou optrekken, zodat we meer supporters – en dus ook inkomsten – in ons stadion kunnen verwelkomen. Die uitbreiding zal overigens geen extra overlast met zich meebrengen voor de omwonenden. Daar zouden een ondergrondse parking en een strikt mobiliteitsplan voor moeten zorgen.”

Jean-Claude Collignon: verantwoordelijke infrastructuur

Jean-Claude Collignon is verantwoordelijk voor de infrastructuur in Neerpede en stond aan het hoofd van de technische dienst bij Solvay voor hij op pensioen ging. Collignon is enthousiaster dan wie ook: “Vandaag worden de velden op Neerpede verwarmd door water van 35 graden dat door buizen loopt die exact 26 centimeter onder de grond zitten. Zodra de buitentemperatuur daalt tot 5°C treden de circulatiepompen automatisch in werking. Daalt de temperatuur tot 2°C dan slaat de verwarming aan. Hoe efficiënt dat systeem werkt, hebben we de voorbije winter nog kunnen zien. Toen trainden we hier bij -12°C. Jacobs heeft trouwens gezegd dat het dankzij dit verwarmde veld was dat we van Standard hebben gewonnen. Op 14 mei, als de competitie erop zit, wordt het terrein opnieuw aangelegd.”

Het volledige complex heeft uiteraard zo zijn prijs. “Neerpede heeft tot nu toe 11,5 miljoen euro gekost. Er moet nog een gebouw komen waar 34 jongeren in kunnen logeren, en waar een apart stuk voor de conciërge is. Dat zou zo’n 1,6 miljoen euro kosten. De prijs voor de tribune, die meer dan welgekomen zou zijn voor het publiek dat de wedstrijden van de beloften bijwoont, schommelt rond de 500.000 euro. Het synthetisch veld zou ook ongeveer een half miljoen euro kosten en de overdekte zaal zal nog een stuk duurder zijn.”

Jean Kindermans: technisch directeur

Jean Kindermans is als technisch directeur verantwoordelijk voor het opleidingscentrum en wacht vol ongeduld op de nieuwe terreinen. Kindermans geeft toe dat hij weleens het gevoel heeft dat er wat te weinig plaats is als alle ploegen aanwezig zijn. Alleen de elitejeugd (vanaf de U15) speelt op Neerpede. Een van de projecten van Kindermans zijn de Talent Days die op 2 en 3 april plaatsvonden. “We zetten de deuren van onze academie open voor eender welke jongere (tussen de 8 en 12 jaar) die zich talentvol genoeg acht en die zich via internet inschreef. Die jongeren kunnen tijdens de Talent Days tonen wat ze in hun mars hebben en de besten zullen uitgenodigd worden voor een test met onze spelers. Soms vloeit daar een overgang uit voort. Het doel is uiteraard om jong talent zo vroeg mogelijk op te sporen, zoals Romelu Lukaku. Dat is zonder twijfel de transfer waar ik de grootste voldoening uit heb gehaald.”

José Garcia: teammanager

José Garcia’s taak bestaat uit drie delen:

1/ Administratief

“Ik zorg voor de vrijwaring van zowel het KBVB- als het UEFA-reglement. In het begin van het seizoen dien ik de licentieaanvraag in en vul ik ook de lijst van 25 spelers voor de UEFA in. Ik kan je verzekeren dat ik de dagen voor ik de definitieve lijst moet indienen slecht slaap. Een foutje is snel gemaakt. Heb ik alles wel correct ingevuld? Heb ik geen regeltje over het hoofd gezien? Want er zijn Belgische spelers, buitenlandse spelers, spelers die tussen 18 en 21 in België gevormd zijn, en ga zo maar door.

“Ik houd ook de boekhouding van de rode en gele kaarten bij. Dat is best wel een zware verantwoordelijkheid want één foutje van mij en we verliezen met 5-0-forfaitcijfers. In dat geval zou mijn C4 meteen klaarliggen. Ook de uitrusting is mijn verantwoordelijkheid. Als Anderlecht een keer in de reserveoutfit van de tegenstander zou moeten spelen omdat ik de foute truitjes heb meegenomen, zou dat ongetwijfeld de voorpagina’s van alle kranten halen. In de Jupiler Pro League mag de thuisploeg kiezen in welke uitrusting ze speelt. In de Europa League is dat ook zo, maar een tiental dagen voor de wedstrijd stuurt de UEFA een e-mail om ons eraan te herinneren in welke outfit we moeten spelen. Ik ben eveneens het aanspreekpunt voor de dopingcontroles. Voor de jongens die in Vlaanderen wonen, vul ik dus de beruchte whereabouts in. Als Matías Suárez twee jaar geschorst wordt omdat hij een controle gemist heeft, dan zou dat me ongetwijfeld ook mijn job kosten.”

2/ Sportief

“Daaronder vallen zowel de stages als de vriendschappelijke wedstrijden en de vliegtuigreservaties. Voor de winterstage hadden we in eerste instantie voor Marrakesh gekozen, maar dat viel in het water en dus kozen we uiteindelijk voor Belek in Turkije. Ariël Jacobs laat me weten wat hij wil, maar hij vertrouwt daarna steevast op mijn keuze. Het is niet voor niets dat hij intussen al aan zijn vierde seizoen bij Anderlecht bezig is. Hij is echt een man van de consensus. Frankie Vercauteren was een heel ander type. Die wilde het liefst alles zelf regelen en controleren.”

3/ Manusje-van-alles

“Zowel voor de A-kern als voor de U21 ben ik de verbindingspersoon tussen spelers, trainer en directie. Ik ben ook de vertrouwenspersoon van veel spelers. Ze bellen me op als ze een probleem hebben, maar ook van het kattenkwaad dat ze uithalen, ben ik op de hoogte. Ik beslis zelf of het al dan niet nodig is dat nieuws aan de trainer mee te delen. Elke ochtend ontbijt ik ook samen met de spelers. Ik weet zelfs hoeveel ze verdienen en welke premies ze opstrijken. Of ze meer verdienen dan ik? Gelukkig wel, ja. Het zou erg zijn als ze minder zouden verdienen, hé … (lacht) Omdat ik me in het begin vaker met de Argentijnse jongens heb beziggehouden, heb ik met hen ook de meest hechte band. Maar dat zorgt niet voor problemen met de andere spelers. Zo zocht ik bijvoorbeeld onlangs nog een school voor Alegra, het dochtertje van Biglia. Ze gaat net zoals Alona, het dochtertje van Suárez, naar een volledig Franstalige kleuterschool.”

Vanochtend heeft Garcia ook een afspraak met de materiaalverantwoordelijke om de levering van de nieuwe Adidasstock in de loop van juni voor te bereiden. “Zoals elk jaar zullen we ook volgend seizoen in een volledig nieuwe outfit aantreden. Hoe die truitjes er zullen uitzien? Dat is top secret natuurlijk! Dit seizoen waren het de spelers – of toch een groot deel ervan – die het liefst van al de thuiswedstrijden in de zwarte uitrusting wilden spelen. Als ze daar ook maar tien procent meer gemotiveerd door zijn, waarom zouden we dat dan niet doen? Ik weet dat de supporters liever paars zien, maar Adidas heeft geen paarse uitrusting in de aanbieding voor dit seizoen. Alleen een witte en een zwarte. Mag ik toch even zeggen dat ook Real Madrid in het zwart of in het wit speelt. De kleur van hun derde uitrusting is rood, maar daar zie ik Anderlecht nog niet zo gauw in spelen.” (lacht)

David Steegen: communicatieverantwoordelijke

David Steegen is de man die de contacten met de pers in goede banen leidt. “De kranten en magazines moeten hun sportpagina’s altijd gevuld krijgen en dus vragen ze het ene interview na het andere aan. Ik krijg zo’n tien à twintig – soms zelfs meer – aanvragen per week. Voor de persconferenties houden we rekening met de voorkeuren van de journalisten en kiezen we uiteindelijk in samenspraak met de trainer welke speler(s) we afvaardigen. Als ons bijvoorbeeld wordt gevraagd of Denis Odoi voor de wedstrijd tegen STVV op de persconferentie aanwezig kan zijn, vraag ik aan Ariël Jacobs of dat mogelijk is. Lukt dat niet, dan kiezen we voor een andere speler.

“Het managen van de pers maakt zo’n vijftig tot zestig procent van mijn werk uit. De rest van de tijd besteed ik aan onze eigen media zoals onze Facebookpagina en een website die tussen de 40.000 en de 100.000 bezoekers per dag telt. Ook aan het opstellen van persberichten, over bijvoorbeeld de verlenging van ons contract met Adidas, besteed ik best wel wat tijd.

“Af en toe organiseer ik ook weleens een wedstrijd voor de fans. Ter ere van het 40-jarige bestaan van Adidas vroeg ik de supporters om hun liefde voor Anderlecht in een zin te omschrijven. Aangezien in Neerpede alles achter gesloten deuren gebeurt, post ik regelmatig nieuws en foto’s op de website om de supporters een blik achter de schermen te gunnen. Zo doen Milan Jovanovic en Dieumerci Mbokani graag een dutje ’s middags, terwijl Marcin Wasilewski, Olivier Deschacht, Sacha Kljestan en Tom De Sutter regelmatig Playstation spelen, twee tegen twee. Het is ook mijn taak om de hele communicatiestrategie op poten te zetten. Is het opportuun om die informatie over die speler op dit moment publiek te maken? We willen uiteraard niet liegen, maar alles zeggen willen we ook niet. Ik kan trouwens altijd rekenen op mijn assistente, Tine Geerardyn.”

Jochen De Coene & Kris Vallon: medisch team

Kinesist Jochen De Coene en dokter Kris Vollon zijn onmisbaar. “Men denkt vaak dat de kinesisten er alleen maar zijn om de spelers te masseren, maar dat beeld klopt hoegenaamd niet”, verduidelijkt De Coene. “Wij maken de energiedrankjes en recuperatiedranken klaar en we bereiden de vitamines en voedingssupplementen. Kris kijkt nauwlettend toe op de samenstelling van de menu’s, weegt de spelers en berekent hun vetpercentage.”

“We zijn ook bezig met preventie”, onderstreept Vollon. “Vooral in deze periode leggen we daar de nadruk op. De vitamines en voedingssupplementen verkleinen het risico op blessures. Tijdens de play-offs zal het dan weer vooral recuperatiewerk zijn dat ons te wachten staat. Gezien het zeer geringe aantal geblesseerden kan ik niet anders dan tevreden zijn over de samenwerking tussen de medische en de technische staf. Afhankelijk van hoe vermoeid een speler is, raden wij de trainer aan om hem harder of minder hard te laten trainen.”

Anderlecht heeft met Ronald Vargas en Guillermo Mollins toch twee langdurig geblesseerden in de kern. Hoe ver staan zij intussen? “Guillermo werd op 1 juli 2011 in Antwerpen door dokter Geert De Clerck aan de voorste kruisband geopereerd. Hij zou klaar moeten zijn voor play-off 1″, schat De Coene. “Bij Ronald ligt het iets moeilijker. Hij is op anderhalf jaar tijd twee keer aan dezelfde knie geopereerd. De Venezolaan revalideert nu deels op de club en deels bij LievenMaesschalck. We verwachten dat hij op 1 juli weer topfit zal zijn.” Geen play-offs dus voor Vargas? “In principe niet neen. Het heeft geen zin om stappen over te slaan. Als Ronald klaar zal zijn om aan het volgende seizoen te beginnen, zal het goed zijn.”

Het nieuwe complex in Neerpede heeft de werkomstandigheden van de medische staf danig veranderd. “Het verschil met vroeger kon niet groter zijn”, zegt een tevreden Vollon. “We beschikken hier over alle faciliteiten. We hoeven ons bijvoorbeeld niet meer naar het zwembad te verplaatsen. De verschillende secties zijn ook gegroepeerd in dit complex, wat de communicatie er alleen maar makkelijker op maakt.”

DOOR DANIEL DEVOS – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“We beschikken hier over alle faciliteiten. We hoeven ons bijvoorbeeld niet meer naar het zwembad te verplaatsen.”

Kris Vollon”Ik weet hoeveel de spelers verdienen en welke premies ze opstrijken.” José Garcia

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content