Maandag 11/10

Voor echte humor is er nog altijd maar één adres : de Koninklijke Belgische Atletiek Bond. Na de vaudeville in de marathon van Brussel, waar de Keniaanse koploper John Ekiru Kelai net voor de Grote Markt de verkeerde straatjes in werd gegidst, lezen wij volgende reactie van de KBAB : ‘We mogen het incident niet overdrijven. Van de 2404 deelnemers hebben er 2403 het parcours probleemloos gevolgd. Brute pech dat die ene die verdwaalde net op kop lag.’ Zo spreekt nota bene de atletiekbondvoorzitter. En die heet dan ook nog, nomen-est-omensgewijs… Eddy De Voge- laer !

Hier kan geen columnist tegenop, ook Hugo Camps niet. Hugo doet nochtans zijn best. Vandaag over prinses Marie-Christine : ‘Wat een treurwijf. Koninklijk geboren worden en als naaktdanseres aan de kost komen in de schaduw van een homoseksuele pianist… dan heb je het niet goed gedaan. Ze mag borduren en zich volproppen met pindakaas. Ze mag giechelen bij de beesten af. Poedelnaakt in de hondenstand : ze doet maar. Niet één keer zal ik naar haar omkijken. ‘

Wij bespeuren een zekere lotsverbondenheid tussen Hugo en Eddy De Vogelaer. De ene is het, de andere heet het.

Woensdag 13/10

Men neme een passer en een kaart van Europa. Men mete op de schaal de afstand van 250 kilometer, plante de punt op de plaats waar zich het stadhuis van Brussel en John Ekiru Kelai bevinden, en men trekke een cirkel. Welke vermaarde voetbalstadions liggen nu binnen deze kring ?

Felix Bollaert (Lens). Lille Métropole (Lille OSC). Prinsenpark (PSG). Abbé Deschamps (AJ Auxerre). Auf Schalke Arena (Schalke 04). RheinEnergieStadion (FC Köln). Westfalenstadion (Borussia Dortmund). Bökelberg (Borussia Mönchengladbach). De Kuip (Feyenoord). Amsterdam ArenA (Ajax). De Galgenwaard (FC Utrecht). White Hart Lane (Tottenham). Highburry (Arsenal). Stamford Bridge (Chelsea). The Den (FC Millwall).

Wij sommen er maar enkele op. Waar gaan de mannen van Sport/Voetbal Magazine naartoe ? In de tweede aflevering van de nieuwe serie ‘Een avondje… ‘ ? Roosendaal ! ! Bij het gevreesde RBC. In het Vast & Goed stadion op de angstaanjagende Borchwerf, waar elke week ruim tweeduizend toeschouwers voor een uitzinnige sfeer zorgen. Spreek de spelers van Real of Liverpool niet over RBC, of ze zitten van de schrik met maagkrampen op het toilet.

RBC Roosendaal ! Wereldwijd berucht. Tot in Canada. Vader eskimo tot kindjes eskimo : ‘Goed leren op school mannekes, of anders vliegt ge op internaat in Roosendaal.’ De directeur van Alcatraz : ‘Luister eens hier, vriend 2467. Als ge nu nog één keer de gevangenis in brand steekt, sluiten we u op in Roosendaal. Bij RBC.’ ‘Nee directeur, nee. Genade.’

Een zomerserie die afreist naar Boom, Dessel, Heist-op-den-Berg, Hoogstraten, Londerzeel en ’s Herenelderen. Een eregalerij over de legenden van het Europese voetbal die zich beperkt tot Di Stefano, Robson, Cruijff en Eusebio. Een duidingsreeks over voetbalclubs in steden die geen voetbalclubs hebben, te weten Leuven, Sint-Niklaas en Turnhout. En een verzameling sfeerreportages over bruisende voetbaltempels, die eerst een Duitse tweedeklasser aandoet die al in geen veertig jaar nog iets heeft gepresteerd, en vervolgens halt houdt in Roosendaal.

Dit is toch lachen met de lezer, enfin. Reken maar dat de stadions die wij hebben opgesomd allemaal net iets verder dan 250 kilometer van Brussel liggen. Of dacht u misschien dat die straal toevallig was gekozen ? In Voetbal Magazine wordt niets toevallig gekozen. De dag is niet ver af dat ze hier een nieuwe serie beginnen waarvan niet eens de éérste aflevering verschijnt.

Gelukkig houdt Ine Verstaen het vol. ‘Psychotisch, neurotisch, maar sympathiek’, lezen wij mits gebruik van een loep op de interessantste strook van een bijna afvallend truitje op de foto van vorige week. Ziet u Jacques Sys al met zo een topje ? Toch staat Karel er niet goed voor, nu Trabzonspor zich na de Champions League ook uit de Uefacup heeft laten wippen. Ine : ‘Geen shirtje van Beckham of Totti. Geen mooie citytrips om te gaan shoppen. Geen transfer naar Spanje of Italië. Wat doe kik hier eigenlijk nog ?’

door Koen Meulenaere

‘De ene is het, de andere heet het.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content