Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBf-tv). Deze week is Dirk Deferme aan de beurt.

Club Brugge won met 1-4 op Standard.

Dirk Deferme : “Standard kende enkele momenten van net niet en Club Brugge vooral van net wel, maar over de volledige negentig minuten vond ik Club Brugge vrij sterk. Het gaf een zeer solide indruk en het gevoel dat het zeker op dit moment het sterkste elftal van de Jupiler League in het veld kan brengen. Het heeft met heel veel automatismen te maken, maar momenteel ook vooral met de driehoek CehSimonsEnglebert, die er na een derde van de competitie weer helemaal staat en Brugge tegen de winterstop misschien wel naar een comfortabele voorsprong kan sturen. Achterin zijn ze niet echt zwaar op de proef gesteld, maar wat ook weer opviel was de power die er van hun aanvalslijn uitgaat. Balaban, Verheyen en Lange zijn drie bonken van kerels die daarnaast ook nog wel iets met een bal kunnen. Voor Belgisch niveau is dat bijna meer dan voldoende om erover te rollen. Ik zie in dit land echt niet veel ploegen die die machine kunnen ontregelen. Anderlecht misschien, als dat op de goede manier en op het goede ogenblik in elkaar gaat klikken. Het duurt nog wel even voor de enige echte topper eraan komt. We zullen zien.”

Anderlecht kwam bij Lokeren niet verder dan een gelijkspel.

“Het had nochtans voldoende kansen om de wedstrijd te winnen en het verdiende hem misschien ook wel te winnen. Ik stel toch vooral vast dat Aruna drie goals maakte in de laatste twee wedstrijden. Daar komt wel iets terug van wat ze heel erg missen, eigenlijk al de hele competitie. Aruna. En dat hij ook doelpunten maakt, is meegenomen. Op basis van wat hij zelf kan forceren en van wat hij door anderen aan kansen voorgeschoteld krijgt, zou hij elk seizoen 20, 25 goals moeten kunnen maken. Hij zit nu aan zes in elf wedstrijden. Aan dat gemiddelde komt hij aan 18 dit seizoen, wat meer dan behoorlijk is. Maar ik denk dat het dat is dat hij nog mist om een Europese topper te zijn.

“Niemand zal betwisten dat er in Anderlecht absoluut voldoende kwaliteit aanwezig is, maar ook het technisch sterkste elftal heeft vooral dat nodig : ‘één voor allen, allen voor één.’ Anderlecht ontbeert dat. Er zijn echt wel gasten die dat weten, zoals Glen De Boeck, Besnik Hasi en Yves Vanderhae-ghe, mannen die daar graag wat aan willen doen ook, maar die op dit moment veel te weinig grip hebben op de situatie.”

Club Brugge leidt ondertussen met vier punten voorsprong op Anderlecht, de rest volgt al op acht, tien en meer punten.

“De eerste twee zitten in de wachtzaal voor de Champions League. Zij zullen onder elkaar uitmaken wie één en twee wordt en als ze elkaar niet vroeger tegenkomen, zullen ze normaliter ook de bekerfinale spelen. Dat is duidelijk de hoogste versnelling van de Belgische competitie. Daaronder moeten Lokeren, Gent, Genk, Standard, La Louvière en in principe ook Westerlo voor de Uefacup spelen. Brussels, Bergen en Oostende zullen knokken voor het behoud.”

Bart Goor en Eric Deflandre kregen voor hun uitsluiting in Spanje respectievelijk vier en drie wedstrijden schorsing en boetes van 6500 en 5000 euro. De bond, die aanvankelijk overwoog om de spelers zelf ook nog te sanctioneren, wil niet in beroep gaan. Het zou dat ongepast vinden voor spuwen en het gebruik van schuttingtaal. Bondscoach Aimé Anthuenis is daar niet over te spreken.

“Ik vind het raar dat Bart Goor een wedstrijd meer gestraft wordt dan Totti, die we op het EK allemaal heel gericht en van heel dichtbij recht in iemands gezicht zagen spuwen. Ik kan mij niet voorstellen dat grote voetballanden zoals Italianen, Nederlanders, Engelsen of Duitsers daar niet tegen in beroep zouden gaan. Spuwen doe je niet, maar ik vind dat je nog veel minder iemands enkels kapot schopt.”

Je bedoelt : wanneer moet je dan wél nog in beroep gaan ?

“Ja, voilà. Als je een zware straf krijgt, moet je toch in beroep gaan, denk ik. Dan put je alle middelen uit die voorzien zijn. Beroep is voorzien, dus go for it ! Het is ook zoals Aimé An-thuenis zei : ‘misschien heb ik ze wel te hard opgenaaid.’ En misschien zijn het dan net die twee spelers die weten hoe het met Marc Wilmots in de ploeg ging die het voortouw nemen en een signaal geven van : we zullen ons niet laten doen, hé . Ik zeg niet dat je moet spuwen of fuck off moet roepen, maar gezien de omstandigheden kan dat in het heetste van de strijd wel eens gebeuren. Ik bedoel : je begint aan de wedstrijd met de idee dat je twee kostbare punten hebt laten liggen tegen Litouwen en dat je iets moet halen in Spanje, je komt al direct iets tegen met de scheidsrechter over het afplakken van ringen en voelt je al geviseerd en in de hoek geduwd… Ik zei ook direct : wat een domme reactie, en dat voor een aanvoerder, en dat voor iemand met zoveel ervaring… Maar ik stond gisteren ook weer naast het veld bij het jeugdvoetbal en ik riep daar ook weer een aantal dingen naar de scheidsrechter waarvan ik achteraf dacht : fuck, was ik dat ? !”

Wie moeten de vervangers van Goor en Deflandre worden ?

“Voor Goor lijkt mij dat Koen Daerden. Voor Eric De-flandre zou dat Anthony Vanden Borre moeten of kunnen zijn. Ik verwacht ook wel dat een van de twee van Brugge erbij zal zijn. Olivier De Cock of Hans Cornelis.”

Is de ploeg dan verzwakt ?

“Misschien een tikkeltje, maar het is geen echt grote verzwakking, denk ik. Bart Goor charmeerde mij wel de laatste wedstrijden met de nationale ploeg. Ik hoop dat Koen Daerden mij ongelijk geeft, maar ik vind Bart Goor als kapitein en ervaren man net iets meer hebben dan Daerden. Maar Daerden is sterk, is jong, heeft een goede beweging, een goed schot, scorend vermogen, kan ook centraal opereren en weet dat hij ook op defensief vlak een en ander moet opknappen.”

Op basis van het aantal caps zou Mbo Mpenza aanvoerder worden en Emile Mpenza warempel vice-aanvoerder. Vind je het ongepast dat Emile werd teruggehaald ?

“Zonder echt zicht te hebben op de exacte reden waarom hij er niet meer bij wou zijn, vind ik het absoluut geen knieval als je die man gaat terughalen. Je moet natuurlijk je broek niet laten zakken en je kunt hem ook geen basisplaats garanderen, maar om een spits als hij weer selecteerbaar te maken, moet je wel je stinkende best doen, hé.”

Emile Mpenza, Wesley Sonck en Thomas Buffel erachter tegen Servië & Montenegro ?

“Het kan wel, maar dan zet ik er Mbo Mpenza niet in.”

De scheidsrechters willen zware sancties voor spelers die hen zoals Gert Claessens voor rotte vis uitschelden. Moet daar dringend werk van gemaakt worden of pareren ze de verwijten beter met de glimlach ?

“Zowel scheidsrechters als voetballers moeten in hun job enorm kunnen incasseren. Scheidsrechters moeten kunnen incasseren van het publiek, van de pers, van radio en tv, en van…”

… René Vandereycken…

… en van de spelers. Spelers moeten kunnen incasseren van publiek, pers… Die worden allemaal wel eens uitgescholden, hé. Door toeschouwers die bij wijze van spreken betalen om te mogen schelden en door wij, de pers, die betaald wórden om af en toe eens pittig te schelden. Hopelijk gebeurt dat meestal in de best mogelijke stijl. Het mag niet smerig worden. En misschien is rotte vis er wel over.”

door Christian Vandenabeele

‘Spuwen doe je niet, maar ik vind dat je nog veel minder iemands enkels kapot schopt.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content