Dankzij krappe 1-0-winst tegen leider SV Zulte-Waregem mengt R. Antwerp FC zich weer volop in het titeldebat van tweede klasse.

Secretaris Paul Bistiaux wreef zich na afloop van de topper in de handen, toen hij samen met gast Erik Van Looy de perskamer betrad. Zijn ploeg won – weliswaar geflatteerd – met 1-0 van een beter combinerend en technisch sterker SV Zulte-Waregem, en met 7800 toeschouwers liep de Bosuil nog eens goed vol. Het enthousiasme bij de fans achteraf deed terugdenken aan de promotie in 2000.

“Fantastisch, hé”, genoot Bistiaux. “Twee jaar heb ik moeten wachten tot mijn poulain, Arthur Gomez, ontplofte. En kijk, net vandaag, in de topper, doet hij het. Prachtig ! We mogen nu niet beginnen dromen. Het is nog veel te vroeg om al over de titel te spreken. Groot voordeel is dat de strijd bovenaan weer open is. Het kan nog een mooi gevecht worden.” Ook trainer Jerko Tipuric toonde zich tevreden : “Bij momenten zag ik eersteklasseniveau. Twee ploegen die er voluit voor gingen, aanvallend voetbal brachten : de snelheid van uitvoering, de omschakeling van verdediging naar aanval, de doelkansen, scherpe invallers die de beslissing forceren. Dit is een serieuze opsteker, maar we hebben nog een lange weg af te leggen.”

Gebruikt SV Zulte-Waregem volop zijn voetballend vermogen op het middenveld, dan moet Antwerp zich vaak behelpen met viriel krachtvoetbal. “Dat is niet altijd zo”, weet aanvoerder Yves Feys. “Als we ruimte krijgen, tikken we het balletje ook gemakkelijk rond. Dat leerden we dit seizoen bij, omdat we het anders wel eens te gemakkelijk opnemen en creativiteit missen. Op die manier verloren we van Eupen en Patro Maasmechelen. Nu is het devies : de beuk erin, knokken om die bal te veroveren. Tweede klasse is gevechtsvoetbal op het scherp van de snee.”

Bernt Evens ziet het anders. “We spelen niet meer met de lange bal, proberen altijd te zoeken naar voetballende oplossingen. Ons systeem is grotendeels gebaseerd op het spel over de buitenkanten. Asanda Sishuba op links en Souleymane Maman op rechts moeten acties maken en het speelveld zo breed mogelijk houden. Alleen zo kun je de verdedigende muren van de meeste tegenstanders slopen.”

Antwerp speelde voor het eerst sinds lang nog eens met twee aanvallers. Het scorend vermogen is een manco, maar Feys roept verzachtende omstandigheden in. “Gomez was lange tijd geblesseerd, Fangzhuo Dong vertoefde meerdere weken bij de Chinese nationale ploeg en Gabriel Persa moest zich wat aanpassen. De eerste zes wedstrijden verliep alles naar wens, konden we kiezen uit vier of vijf spitsen, maar plots schoot alleen Alexandre Di Gregorio over. Die jongen werd een beetje onze depanneur, want hij speelde al rechtsmidden, diepe spits en aanvallende middenvelder. Hij is onze topschutter, maar kan niet alles forceren. Wij beschikken niet over een killer zoals Ibrahim Tankary.”

Volgens Evens is Antwerp voldoende gewapend voor de titel. “Natuurlijk. Vergeet niet dat Zulte-Waregem in de te- rugronde nog moeilijke uitwedstrijden bij Tubeke, Ronse en Eendracht Aalst moet afwerken. Dat zijn geen cadeaus. We gaan voluit voor het kampioenschap. Dat is onze club aan haar status verplicht. Wij horen gewoon thuis in eerste klasse. De borst moet weer vooruit. Het bekerduel tegen Beveren zorgde voor een extra stimulans. We komen stilaan onder stoom. Alleen onze onstuimigheid voor doel moet nog weg. Het grote verschil met vorig seizoen is dat we over veel donkere jongens beschikken, maar dat deze trainer daar goed mee weet te werken. Zijn rust werkt aanstekelijk. Er heerst weer een positieve sfeer, de vechtpartijen op training behoren tot het verleden.”

Het optimisme van Evens wordt nog niet volledig gedeeld door Feys. “Ik bekijk het realistisch. Als we titelambities hebben, dan moeten we de volgende drie weken kleur bekennen. Er wachten ons cruciale duels tegen Roeselare, Waasland en Virton. Halen we daar het maximum, dan mag je ons als titelkandidaat beschouwen.”

door Frédéric Vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content