De blijde verwachting bij KAA Gent

© BELGAIMAGE

Met de verkoop van Jonathan David passeerden de Buffalo’s langs de jackpot, terwijl de volgende sportieve uitdagingen zich al spoedig aandienen.

Op 2 oktober zal de UEFA door de uitzonderlijke omstandigheden van de Covid-19-pandemie loten voor de CL-groepsfase. Daardoor vervalt een lucratieve verplaatsing naar het mondaine Monte Carlo in het laatste weekend van augustus, waar de Europese voetbalbond traditioneel de balletjes opent.

In de derde kwalificatieronde voor dat toernooi kent KAA Gent op 31 augustus als reekshoofd zijn tegenstander, waarbij door loting wordt bepaald wie het thuisvoordeel krijgt voor één duel. Die confrontatie zal plaatsvinden op 15 of 16 september. Mogelijke tegenstanders in die fase zijn AZ (Ned), FK Krasnodar (Rus), Stade Rennes (Fra), FC Viktoria Pilsen (Cze), PAOK Saloniki (Gre) en Lokomotiv Zagreb (Cro).

Bij een gunstig resultaat volgt nog een dubbele wedstrijd voor de barrages, op 22/23 en 29/30 september. Met Benfica SL (Por), FC Dynamo Kiev (Ukr) en mogelijks Besiktas JK (Tur) weet coach Jess Thorup dat zijn spelersgroep al een eerste keer zal moeten pieken.

Dat zal zonder groeibriljant Jonathan David (20) zijn, wiens verbluffende prestaties niet onopgemerkt bleven. De transfer van de Canadese aanvaller, door Thorup en zijn technische staf succesvol omgevormd tot een opportunistische offensieve middenvelder, sleepte langer dan voorzien aan. Omdat De Witte en Louwagie maximaal wilden cashen voor de stijlrijke international, die in januari 2018 na een succesvolle test gratis (!) overkwam van Ottawa Int. SC. Nu bedroeg de recordtransfersom tussen 27 en 30 miljoen euro. ‘It’s all about the money’, en zeker bij het internationale topvoetbal, zo werd nog maar eens duidelijk bewezen. De smokings voor het casino mogen worden bovengehaald. KAA Gent mandateerde Mogi Bayat om te onderhandelen met geïnteresseerde clubs, terwijl David zich liet vertegenwoordigen door zijn vaste makelaar Nick Mavromaras. De Franse transfermarkt heropende pas op 10 augustus, vooraleer met Lille OSC een definitief akkoord werd gevonden.

Ons seizoen en de doelstellingen zijn niet verbonden aan het vertrek van Jonathan David.’ Michel Louwagie

‘Over vijf jaar speelt Jo bij een topploeg in Engeland, als nummer tien of schaduwspits’, weet sterkhouder Sven Kums (32), die afgelopen zomer voor circa 1,5 miljoen euro – tot 2023 – werd overgenomen van RSC Anderlecht. ‘Als dat tenminste zijn doel is.’ De middenvelder beseft met zijn ervaring dat iedereen vervangbaar is. Ook David, vorig seizoen in de JPL goed voor 18 doelpunten en 8 assists in 27 competitieduels, naast 5 goals en 2 assists in 13 EL-ontmoetingen. ‘Jo was ontzettend belangrijk’, stelt de Brusselaar. ‘Na zijn vertrek hoeven we onze titelambities niet op te bergen. Want er zijn jongens die zijn rol kunnen overnemen. Zoals Roman Bezoes, die daar al speelde, of Giorgi Tsjakvetadze. ‘

David fungeerde niet enkel als ideale foerier voor de spitsen Roman Jaremtsjoek en Laurent Depoitre, als meest vooruitgeschoven pion in de ruit op het middenveld was de Canadees ook van grote waarde bij balverlies. Zo gebeurde het dat de altijd collectief denkende Canadees vaak tot in de eigen zestien meter terugplooide om de angel uit een bezoekende aanval te halen. Net dat aspect, die grote fysieke motor én actieradius, blijkt het grootste werkpunt voor Bezoes en Tsjakvetadze als zijn mogelijke opvolgers.

KAA Gent hoopt zijn vertrek vooral collectief op te vangen, door op iedere positie voor een dubbele bezetting te kiezen. Dat moet hen ook in staat stellen om op drie fronten voluit te kunnen meestrijden. Vandaar de drukke investeringspolitiek, met de aanwervingen van linksback Núrio Fortuna (6 miljoen euro, SC Charleroi), middenvelder Niklas Dorsch & spits Tim Kleindienst (tweemaal 3,5 miljoen euro, 1. FC Heidenheim), rechtsachter Jordan Botaka & middenvelder Alexandre De Bruyn (tweemaal 600.000 euro, STVV) naast de transfervrije doelman Davy Roef (RSC Anderlecht) en de gratis centrale verdediger Dino Arslanagic (R Antwerp FC).

‘Ons seizoen en de doelstellingen zijn niet verbonden aan het vertrek van David’, zei Louwagie vóór het 2-1-verlies bij STVV. Door die nederlaag wacht Gent al sinds 2012 op een zege tijdens de eerste speeldag. ‘We moeten niet verbergen dat we veel betaalden voor Núrio. Maar ik verkies 1 miljoen euro meer te betalen voor een speler zoals hij waarvan ik zeker ben van de kwaliteit dan een prof uit het buitenland aan wie ik twijfel.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content